Τσίπρας σε Ερντογάν: Να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τσίπρας σε Ερντογάν: Να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε μια εφ’ όλης της ύλης ανταλλαγή…μηνυμάτων, επιδόθηκαν κατά τις κοινές δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ασκεί υψηλή διπλωματία και να προσκαλεί τον υψηλό προσκεκλημένο του να ανοίξουν ένα «νέο κεφάλαιο» τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευκρινίζοντάς του ότι αν συμβεί το αντίθετο, θα αποβεί εις βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, λέγοντας ότι υπεγράφη από 11 χώρες και ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο αλλά και για μειονοτικά θέματα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως ο αρχιμουφτής να είναι αιρετός και όχι διορισμένος. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη Συνθήκη, είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν «εποφθαλμιούμε εδάφη καμίας χώρας».Επ’ αυτού ήταν δηκτική η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε «αν κατάλαβα καλά ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης γιατί τότε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε και την Ιαπωνία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν». Απ’ ό,τι κατάλαβα μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στον ίδιο τόνο, δεν τίθεται κανένα θέμα για την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Και τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Απαντώντας ωστόσο για το θέμα της Θράκης είπε ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους μουσουλμάνους της Θράκης και για όλες τις μειονότητες και ότι τόσο η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη όσο και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι απώθησης των δυο λαών. Καθόσον ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα θρησκευτικών ελευθεριών, εμφανίζοντας μάλιστα την Τουρκία κάτι σαν πρότυπο για την άσκησή τους, ο Αλέξη Τσίπρας «κάρφωσε» τον Τούρκο πρόεδρο ότι το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι κατ΄ αρχήν ζήτημα απόλυτου σεβασμού γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν διανοηθήκαμε να τελέσουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε τζαμί όπως συνέβη αντίστροφα στην Κωνσταντινούπολη με την Αγιά Σοφιά. Κατά τις δηλώσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έθεσε θέμα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί και μεταξύ των υπουργείων. Είναι αδιανόητο, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εν έτει 2017 να μιλάμε για casus belli. 

Τσίπρας: Παράνομη η εισβολή στην Κύπρο

Σκληρό πινγκ- πονγκ όμως παίχτηκε μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος έριξε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας μάλιστα ότι για το ίδιο ναυάγιο στο Νταβός πριν από μερικά χρόνια ευθυνόταν και πάλι η ίδια πλευρά. Την αιχμή δεν άφησε αναπάντητη ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να συζητάμε συνέχεια για χαμένες ευκαιρίες και για πολλά χρόνια να μένει ανοιχτό το θέμα αλλά ξεχνάει ο “φίλος” Ερντογάν ότι προέκυψε μετά από παράνομη εισβολή στο νησί. Εσείς είστε νέος, εγώ θα χαρώ να προσφέρω στο διάλογο, του είπε ομοίως ειρωνικά ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάριζε την ελληνική θέση για βιώσιμη λύση στο κυπριακό χωρίς εγγυήτριες χώρες και στρατεύματα υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Έκκληση Ερντογάν στη δικαιοσύνη για τους “8”

Κατά τα λοιπά, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών. Αυτή άλλωστε ήταν και η ερώτηση που απηύθυνε ο Τούρκος δημοσιογράφος στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει διάκριση εξουσιών, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές παρ’ ό,τι σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία είναι χώρα που δεν είναι ανοιχτή σε πραξικοπηματίες. Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μια δίκαιη δίκη. Έκκληση στη δικαιοσύνη να δώσει τους 8 στην Τουρκία καθώς είναι μια χώρα στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή και δεν γίνονται πια βασανιστήρια απηύθυνε επανερχόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Τέλος, κατά το τετ α τετ τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισαν την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών. Όπως είχε προαναγγελθεί η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας αφορά σε τομείς όπως οι μεταφορές (ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης καθώς και ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο πόλεων), ο τουρισμός, πολιτισμός. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα δήλωσε ότι πέρυσι οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών σημείωσαν πτώση, γεγονός που θα πρέπει εφέτος οι δυο χώρες, στην επόμενη συνάντηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, να φροντίσουν να ανατρέψουν. Οι εμπορικές συναλλαγές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υποχώρησαν κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με πριν. Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί στην ατζέντα που θα έθετε η ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας και για την υφαλοκρηπίδα. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/312827-Tsipras-se-Erntogan-Na-anoixoyme-mazi-ena-neo-kephalaio-stis-ellenotoyrkikes-scheseis ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...