Τσακαλώτος: Καθαρός διάδρομος για έξοδο στις αγορές

Τσακαλώτος: Καθαρός διάδρομος για έξοδο στις αγορές

Τσακαλώτος: Ούτε λέξη, ο Μητσοτάκης για το χρέος

«Σαράντα τέσσερεις  φορές μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για “ψεύτες” και “αναξιόπιστους”». Από την άλλη πλευρά ούτε μια φορά δεν είπε τη λέξη χρέος, κατήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας εχθές από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός, ανέλυσε τις θετικές επιπτώσεις από τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στην οποία περιλαμβανόταν απόφαση για το ελληνικό χρέος, καθώς και στη σημασία που έχει αυτή για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ένα γερό σφυροκόπημα για τη στάση της ΝΔ, τόνισε «μας είπατε 44 φορές ψεύτες και απατεώνες, αλλά δεν αναφέρατε ούτε μία φορά τη λέξη χρέος, δεν είπατε τίποτα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΝΔ, που σήμερα κρίνει ανεπαρκή τη συμφωνία για το χρέος, το 2014 συμφωνούσε με το ΔΝΤ ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι εταίροι σχετικά με το χρέος το 2012. Στη συνέχεια, θύμισε δε ότι η βιωσιμότητα αυτή στηριζόταν στις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα (4,5%) και αυθαίρετες εκτιμήσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τα κριτήρια επιτυχίας της συμφωνίας τονίζοντας, ότι από το 2017 τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν «τι θα γράψουν οι Financial Times της επόμενη ημέρα». Σε αυτά, όπως επεσήμανε ο υπουργός, αναφέρεται ότι η ελάφρυνση του χρέους δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας. Αυτό είπε όλος ο διεθνής τύπος. Το δεύτερο κριτήριο ήταν αν θα έχουμε καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές. Με τα μέτρα που πήραμε όλοι λένε ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα υπάρχει αυτός ο διάδρομος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία δείχνει ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές και σε αυτό συμφωνούν όλοι. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. «Έχουμε διάδρομο 15 χρόνια που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε, ότι η κυβέρνηση χτίζει την στρατηγική σε πραγματικά δεδομένα. Τόνισε ότι βιομηχανία και εξαγωγές πηγαίνουν καλύτερα παρότι επιβραδύνει η Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση της παιδικής φτώχειας ήδη από το 2016 πριν δηλαδή εφαρμοστεί το ΚΕΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν είναι όσες προβλέπονταν στη συμφωνία και αυτές που περιλαμβάνονται στο Ολιστικό Σχέδιο.

Barlcays: Βιώσιμο το χρέος για 10 χρόνια

Καταλύτης νέων θετικών εξελίξεων στην ελληνική Οικονομία, είναι η συμφωνία του Eurogroup σύμφωνα με νέα έκθεσή της η Barlcays. Οι αναλυτές, τονίζουν, ότι η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι, με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενώ η τροχιά του δημόσιου χρέους και των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα.

Αν και ίσως χρειαστούν περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στο μέλλον,  η Barclays εκτιμά πως η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενισχυμένο από την πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Σεντένο: Ασφαλή πλέον τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο ασφαλή για τους επενδυτές μετά από τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup  Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC από το Στρασβούργο, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι η συμφωνία για το χρέος μείωσε τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ερωτηθείς αν, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, είναι λιγότερο ριψοκίνδυνο το 10ετές ελληνικό ομόλογο, απάντησεOι χώρες που εξέρχονται από ένα πρόγραμμα, βάσει προηγούμενων εμπειριών, ανακτούν σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεν θα το ονομάσω αργή διαδικασία».

Ο κ. Σεντένο εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος πως η Αθήνα θα επιτύχει τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Ερωτηθείς αν το πρόβλημα το χρέους ανέφερε πως

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με κούρεμα και είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας τόνισε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ,  Μάρτσελ Φράτσερ. Σε άρθρο του στην Die Welt ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι επίσης προς το συμφέρον της Γερμανίας, ο Φράτσερ τονίζει ότι

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336588-Tsakalotos-Katharos-diadromos-gia-exodo-stis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...