Τσακαλώτος – Στουρνάρας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την Ανάπτυξη

Τσακαλώτος – Στουρνάρας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την Ανάπτυξη

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των καθηγητών σου με αυτά που λες…

Διαφωνία για το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Χρηματιστηριακών Αγορών και το αναπτυξιακό πρότυπο. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες, διαφώνησαν για το ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών στην οικονομία, αλλά και για το ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, διατύπωσε την άποψη ότι για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και σε επίπεδα της τάξεως άνω του 2% θα πρέπει να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ιδιωτική αποταμίευση και να αξιοποιηθούν οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ιδιωτική αποταμίευση δεν φαίνεται να άρεσε στον υπουργό, όταν πήρε τον λόγο είπε  ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα των αποθανόντων καθηγητών του κ. Σουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αν δεν υπάρξει ιδιωτική κατανάλωση, πώς μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις;

Στη συνέχεια, ο υπουργός, παραδέχτηκε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο έχει καθυστερήσει να παρουσιαστεί, τονίζοντας ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση και έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ, υπάρχει κοινωνική κρίση και βρίσκονται σε εξέλιξη αξιολογήσεις, τότε είναι εκ των πραγμάτων φυσιολογικό να δίνεται βαρύτητα στα επείγοντα θέματα και να μένουν πίσω τα μεσομακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση στοχεύει σε μια ισόρροπη, βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ διαφώνησε με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα που ανέφερε ότι χρειαζόμαστε πλέον κάθε είδους επένδυση.

Τέλος, σχετικά με το κρίσιμο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι «αυτό που θα γίνει στο τέλος με το χρέος, είναι ότι θα μετατραπούμε από μια χώρα υπερβολικό χρέος, σε μια κανονική ευρωπαϊκή υπερχρεωμένη χώρα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/325749-Tsakalotos-Stoyrnaras-diastayrosan-ta-xiphe-toys-gia-ten-Anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...