Τσακαλώτος σε FT: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, με ελληνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης

Τσακαλώτος σε FT: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, με ελληνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης

Τσακαλώτος

Τον ελληνικό στόχο για καθαρή έξοδο από την εποχή των μνημονίων, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τον τύπο αυξημένης εποπτείας που ζητούν ορισμένοι κύκλοι, για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό, γιατί η κυβέρνηση θα τηρήσει την συμφωνία, ενώ θα παρουσιάσει και ένα δικό της πρόγραμμα φιλικό προς την ανάπτυξη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε όσο πιο “καθαρή” έξοδο γίνεται», ενώ για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, επισήμανε ότι «Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, “φιλικό” προς την ανάπτυξη και την κοινωνία μέχρι τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την κυριότητα αυτού του προγράμματος. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε σε ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα μετριάσουν την κόπωση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους “καρπούς” της ανάκαμψης».

Από την πλευρά των θεσμών, δεν λείπουν οι ανησυχίες για την χρηματοδοτική κάλυψη της Ελλάδας την επόμενη ημέρα, όμως η δανειοδότηση ακόμα και μέ τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνεπάγεται και επιπλέον επιτήρηση, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιπαραβάλει την απόφαση του Eurogroup για την δημιουργία αποθέματος ρευστότητας, που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Όπως εξήγησε στο βρετανικό μέσω, «Δεν μπορείς να έχει “μαξιλάρι” και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλει κανείς στην άκρη;».

Τσακαλώτος σε Les Echos: Πρέπει κάποια στιγμή να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της διαβεβαιώνει o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ενώ η χώρα του πρέπει να βγει από το Πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Les Echos», ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είναι σίγουρος για αυτό το κρίσιμο στάδιο και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα. Δίνει επίσης τη μαρτυρία του σχετικά με την εμπειρία του στo πλαίσιο του Eurοgroup και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της χώρας του να παραμείνει στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

1. Ερώτηση: Η Ελλάδα θα βγει τον Αύγουστο από την οικονομική εποπτεία υπό την οποία έχει τεθεί εδώ και οκτώ χρόνια. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το ορόσημο;

Απάντηση: Ελπίζω αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

2. Ερώτηση: Κάποιοι όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πιστεύουν πως θα ήταν πιο συνετό να προβλεφθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την περίπτωση που τα πράγματα θα πήγαιναν άσχημα.

Απάντηση: Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές.

3. Ερώτηση: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκτός της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα καταστεί πιο περίπλοκη, δεδομένης της κακής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους (από τους οίκους αξιολόγησης).

Απάντηση: To θέμα που ανακύπτει είναι ότι αν είσαι εκτός προγράμματος και τα ομόλογά σου έχουν χαμηλή αξιολόγηση δεν μπορεί να τα δεχθεί η ΕΚΤ ως ενέχυρο. Ωστόσο αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή μεταξύ προληπτικής γραμμής πίστωσης ή προστατευτικού αποθεματικού, και σε κάθε περίπτωση ούτε η ΕΚΤ ούτε οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν πως είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

4. Ερώτηση: Ποια είναι τα επιχειρήματά σας για να πείσετε τους επενδυτές να ενδιαφερθούν και πάλι για την Ελλάδα;

Απάντηση: Βραχυπρόθεσμα, η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί! Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε.

5. Ερώτηση: Έχετε κάποιο περιθώριο κοινωνικών ελιγμών τη στιγμή που είστε πολύ περιορισμένοι όσον αφορά τον προϋπολογισμό;

Απάντηση: Έχουμε ήδη αρκετό περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό, καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δέκα δισεκατομμύρια έχουν δηλωθεί χάρη στον μηχανισμό της εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων και είμαστε σε θέση να εισπράξουμε περίπου 800 δις. Ευρώ από τους φόρους.

6. Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε αυτό το στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%;

Απάντηση: Προς το παρόν, εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε διαπραγματευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε. Τώρα αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του Emmanuel Macron, μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους περιορισμούς, τότε γιατί όχι; Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι είτε υπέρ ενός επενδυτικού προϋπολογισμού είτε υπέρ μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας* . Μετά από 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, φαίνεται όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα κατά της ανισότητας προάγουν την ανάπτυξη. Ακόμη και το ΔΝΤ ανέφερε πρόσφατα ότι οι ανισότητες είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη.

* [σ.σ. Επισημαίνεται ότι η ακριβής απόδοση των λεγομένων του υπουργού έχει ως εξής: “Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι υπέρ ενός σταθεροποιητικού προϋπολογισμού που θα δουλεύει είτε μέσω επενδύσεων (όπως συμβαίνει στη Γαλλία), είτε μέσω επιδομάτων ανεργίας (όπως συμβαίνει στην Ιταλία)].

7. Ερώτηση: Σε αυτή τη νέα φάση, πως θα έμοιαζε η επιτήρηση των πιστωτών της Ελλάδας; Θα ζητήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις;

Απάντηση: Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της δημόσιας δράσης, από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέχρι την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι σπάσαμε το πελατειακό σύστημα. Το πρόγραμμα επιτήρησης θα μπορεί ίσως να επικεντρωθεί στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος (π.χ. κάποιες ιδιωτικοποιήσεις) Αλλά δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα.

8. Ερώτηση: Με το τέλος του προγράμματος, πλησιάζει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Τι περιμένετε για αυτό;

Απάντηση: Στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

9. Ερώτηση: Το ΔΝΤ παραμένει ακόμη στο πρόγραμμα;

Απάντηση: Ναι, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM.

10. Ερώτηση: Tι περιμένετε από το Eurogroup τη Δευτέρα;

Απάντηση: Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα.

11. Ερώτηση: Ποια εμπειρία έχετε κερδίσει από αυτά τα δύο χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών;

Απάντηση: Έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι υπήρξαν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την ευρωζώνη και με το τί πρέπει να γίνει για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι βραδεία στο Eurogroup. Υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή τάση να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δράσεις.

12. Ερώτηση: Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία επιστρέφει σε έναν Σοσιαλδημοκράτη είναι πιθανό να αλλάξει τα πράγματα;

Απάντηση: Πιστεύω πως ναι. Είναι ένα κόμμα που πάντα εξέφραζε την άποψη ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι πλέον υπερβολική και για την Ελλάδα ότι χρειάζεται μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα είναι δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχει κατακτήσει την αξιοπιστία της, και στη συνέχεια, ότι η Merkel και ο Macron συγκλίνουν σε μια συμφωνία για την πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον.

13. Ερώτηση: Η υπόθεση δωροδοκίας της Novartis εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Θα λέγατε ότι η διαφθορά έχει μειωθεί στη χώρα σας τα τελευταία χρόνια;

Απάντηση: Σε σχέση με την υπόθεση Novartis τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Σχετικά με τη διαφθορά η Κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, οι άδειες επενδύσεων δίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια. Και άλλωστε, η κυβέρνησή μας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται από μη υγιείς σχέσεις μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε αξιόπιστοι.

14. Ερώτηση: Έχετε αλλάξει πολιτικά;

Οι πολιτικές μου απόψεις δεν έχουν αλλάξει. Παραμένω πάντοτε αριστερός. Αλλά νομίζω ότι η απόφαση να παραμείνουμε στο πρόγραμμα και να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό έχει δικαιωθεί. Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να παρέμβουμε στο κοινωνικό πεδίο, να ελαφρύνουμε την ανθρωπιστική κρίση και επίσης να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κρίση. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθούσε τόσο για την προστασία των ανθρώπων.

15. Ερώτηση: Δεν χάσατε ποτέ την υπομονή σας με τον Schäuble;

Απάντηση: Όχι. Υπήρξε ένας πολύ δύσκολος διαπραγματευτής με μια πολύ σαφή εικόνα αυτού που ήθελε να πάρει. Επιπλέον, δεν ήταν μόνος, είχε πολλούς συμμάχους.

16. Ερώτηση: Η Γαλλία υπήρξε ειλικρινής σύμμαχος;

Απάντηση: Ναι, οι δυο υπουργοί οικονομικών ο Michel Sapin και ο Bruno Le Maire μας έχουν υποστηρίξει πολύ. Συμμερίζονταν την ίδια άποψη, μαζί τους Προέδρους Hollande και Macron, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια εάν η Ελλάδα να έπρεπε αποχωρήσει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322045-Tsakalotos-se-FT-Kathare-exodos-apo-to-mnemonio-me-elleniko-programma-Anaptyxes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...