Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να ζητήσει επιπλέον πολιτικές, τόνισε ο Δανός επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του ευρωπαϊκού τμήματος στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζα, ο πρώην τροικανός τεχνοκράτης, επανέλαβε ιοθέτησε τα όσα είπε εχθές η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ,  επισημαίνοντας ότι «δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα». Ο ίδιος, χαρακτήρισε «καλό νέο» ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον Δανό αξιωματούχο του Ταμείου, «το πρόγραμμα (του ΔΝΤ) έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί».  Στη συνέχεια οκ. Τόμσεν υποστήριξε ότι από το ΔΝΤ, «έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό, χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα.Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις ελληνικές τράπεζες όπου σχολίασε το θέμα των «κόκκινων δανείων», αναφέροντας ότι τα ποσοστά είναι υψηλά στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης».

 Όπως είπε, η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι τα τεστ αντοχής (stress test)  είναι αρκετά χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια του επιπλέον ελέγχου ενεργητικού (AQR), που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.  Σχετικά, ο κ. Τόμσεν είπε ότι «το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα».

Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μικροί και τώρα, το πιο σημαντικό  είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές που θα αυξήσουν και τους μισθούς.

 Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρωζώνη, που σύμφωνα με τον ίδιο πηγαίνουν καλά, καθώς «όλες οι χώρες αναπτύσσονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος επέλεξε να στείλει το μήνυμά «μην χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιείστε την συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», ενώ σημείωσε ότι  τα καλύτερα νέα απ’ όλα ίσως είναι ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Στα δύσκολα θέματα, δημοσιονομικής πολιτικής κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα, «σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία προκειμένου να μειώνεται το χρέος χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη», τόνισε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305267-Tomsen-Den-zetame-nea-metra-apo-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...