Υπάρχουν αδικίες στο φετινό πρωτάθλημα; Σωστά τα μέτρα και τα σταθμά για όλους;

Ο τίτλος εκφράζει ερωτήσεις που έχει ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί η διαιτησία να έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με προηγούμενα έτη, αλλά η εύνοια σε συγκεκριμένα παιχνίδια και σε ομάδες που πρωταγωνιστούν με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Το θέμα βέβαια που θα αναπτύξουμε δεν είναι η διαιτησία, αλλά κάποιες αποφάσεις απ’τα πειθαρχικά όργανα ή τη διοργανώτρια αρχή που προκαλούν απορίες και ερωτηματικά. Είδαμε σήμερα να βγαίνει απόφαση από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο, το οποίο καλεί σε απολογία την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα (αύριο στις 14.00) για τη συμπεριφορά των φιλάθλων του στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Ο λόγος που κλήθηκε  σε απολογία, είναι ένας πυρσός που άναψε οπαδός της τοπικής ομάδας. Σίγουρα προκαλεί γέλιο και εκνευρισμό το γεγονός οτι ο ΠΑΣ πρόκειται να πληρώσει πρόστιμο για το άναμμα ενός πυρσού, όταν τη προηγούμενη αγωνιστική ξανά στους Ζωσιμάδες οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τα έκαναν γυαλιά καρφιά, αδιαφόρησαν και ”έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια” το νόμο περί απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης οπαδών όντας 2.500 ασπρόμαυροι παράνομα στις εξέδρες των Ιωαννίνων (στο Αγρίνιο ήταν λιγότεροι κάπου στους 300), έσπασαν τις πόρτες του γηπέδου χωρίς να παρέμβει η αστυνομική δύναμη, οι μισοί και παραπάνω έκατσαν παράνομα σε θέσεις διαρκείας των φίλων του ΠΑΣ με αποτέλεσμα πολλοί Γιαννιώτες να αναγκαστούν να φύγουν απ’το γήπεδο. Κι όμως μετά απ’όλα αυτά η έκθεση της αστυνομίας ήταν λευκή, εισαγγελέας δεν έχει επέμβει έως τώρα και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε ποτέ σε απολογία. Εδώ υπάρχει δικαιοσύνη; Μόνο οι μικρές ομάδες θα την πληρώνουν για μικροπράγματα; Η αδικία ξεκάθαρη..

Θέμα δεύτερο όπου κι εδώ ίσως ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά. Το λέμε αυτό καθώς την περασμένη Παρασκευή το Διαιτητικό Δικαστήριο επέβαλε ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στην ΑΕΛ για οφειλές στον Μίλαν Μπόγιοβιτς, με προσθεσμία όμως καταβολής ενός συγκεκριμένου ποσού μέχρι τη Δευτέρα, για να μην εφαρμοστεί η ποινή. Σε ανάλογες περιπτώσεις και όχι μόνο με οφειλές, αλλά με προσφυγές παικτών περισσότερες απ’τον αριθμό πέντε, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν είδαμε ποτέ να επιβάλλεται άμεση ποινή αφαίρεσης βαθμών, ούτε να υποχρεώνεται σε κάτι τέτοιο, με τις αναβολές της εκδίκασης να διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Έτσι, αναρωτιόμαστε για ακόμη μία φορά για θέματα δικαιοσύνης και ανισότητας.

Ακόμη ένα ερώτημα, πόσες φορές είδαμε φέτος να εφαρμόζεται η απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης των οπαδών; Σίγουρα είναι ωραίο να υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων στις εξέδρες όταν δε δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα κι όταν οι σχέσεις οπαδών μεταξύ τους είναι σε καλό επίπεδο, τότε το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Είδαμε πολλά τέτοια στα γήπεδά μας τη φετινή σεζόν πχ. Αναγέννηση Καρδίτσας – Παναχαϊκή, Πανιώνιος – Παναιτωλικός.. Το θέμα είναι να μη δημιουργούνται έκτροπα, σε αγώνες που το επιτρέπουν η μετακίνηση θα πρέπει να είναι δεδομένη. Οι αποφάσεις να έχουν αξία και να τηρούνται σε ματς που δεν επιτρέπει την παρουσία και των δύο. Στις παραβάσεις η τιμωρία να εφαρμόζεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Τονίζουμε κάποια θέματα γιατί πέρα απ’το γεγονός οτι βλέπουμε φέτος καλύτερο ποδόσφαιρο, ανταγωνισμό και βελτιωμένη διαιτησία, οφείλουμε να κατακρίνουμε πράγματα τα οποία ”χτυπάνε” άσχημα και τα αναγνωρίζει και ο περισσότερος κόσμος.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...