Φήμες από Παρίσι και Βερολίνο για αναβολή της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Φήμες από Παρίσι και Βερολίνο για αναβολή της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ
Στον αέρα ξανά φαίνεται πως είναι το ραντεβού Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα. Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα» ενώ και Γερμανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε το ραντεβού στο Bloomberg.
Πάντως ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η τριμερής θα γίνει απόψε μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Η τριμερής συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες,  αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστες εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβερνηση και ειναι ενδεικτικό οτι βλέπουν με επιφύλαξη πολλες απο τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Το ύψος των δανειοδοτικών αναγκών που πρέπει να καλύψουν οι δανειστές κρίνεται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι δανειστές ζητούν το πρωτογενές για το 2015 να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ.ευρώ) με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείσει στο 0,75% του ΑΕΠ (περίπου 1,35 δισ.ευρώ). Πολλοί επισημαίνουν ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να καταρρεύσει επειδή οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών διαφέρουν κατά μόλις 450 εκατ.ευρώ, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σε άλλα ζητήματα τα οποία να μην έχουν γίνει γνωστά.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και την Τρίτη

Και χθες υπήρχαν περιπετειώδεις διαβουλεύσεις γύρω από τη συνάντηση και αφού οι Βρυξέλλες δια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρωτίστως διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις από το γνωστό κείμενο των 47 σελίδων ώστε να καλυφθεί αδιαμφισβήτητα το δημοσιονομικό κενό.

Κάποια στιγμή το μεσημέρι της Τρίτης η τριμερής ήταν στον «αέρα» και χρειάστηκε κυβερνητική ανακοίνωση αργά το βράδυ για να καταστεί σαφές ότι θα γίνει τελικά. Χρειάστηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες και δεσμεύσεις για νέα μέτρα από τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλωτο, που βρίσκονται από προχθές στις Βρυξέλλες, καθώς και η κατάθεση νέων συμπληρωματικών κειμένων προς τούτο. Ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης ακόμα όλα είναι στον αέρα όπως φαίνεται από τις δηλώσεις από Παρίσι και Βερολίνο!

Η Αθήνα φέρεται να επιμένει μόνο σε ορισμένες ελάχιστες θέσεις, όπως η μη μείωση των συντάξεων ή τα εργασιακά. Ωστόσο αποδέχθηκε να ανεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% του ΑΕΠ που πρότεινε, στο 0,75% καλώντας τους δανειστές να κάνουν κι αυτοί μία μικρή υποχώρηση, καθώς ζητούν πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015.

Επιμένει επίσης σε μία ρητή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, έστω σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς και στο αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας. Υπό αυτούς τους όρους μπορεί να δεχθεί και μία παράταση του νυν προγράμματος.

Πάντως αν τελικά γίνει το ραντεβού ο κ. Τσίπρας θα πάει στη συνάντηση έχοντας κόψει νωρίτερα την οδό διαφυγής του κόμματός του από συμφωνία-μέγγενη δια των εκλογών. Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα προσφυγής σε εκλογές, απαντώντας και σε όσους στο εσωτερικό του κόμματος ζητούν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο υπάρχει σαφώς το εσωτερικό μέτωπο, που πρέπει να διαχειριστεί, ιδίως μετά την κίνηση των 22 βουλευτών να ζητήσουν θεσμοθέτηση των εργασιακών.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...