«Φτωχό» αλλά προκλητικό «σόου» του Ερντογάν στη Θράκη

«Φτωχό» αλλά προκλητικό «σόου» του Ερντογάν στη Θράκη

Πολύ πιο αδύναμο από αυτό που επιθυμούσε ήταν το χθεσινό «σόου» του Ερντογάν στη Θράκη, στο οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε την προκλητική ρητορική του περί «τουρκικής» μειονότητας.

Αντί της υποδοχής ήρωα από 150.000 πολίτες που προσδοκούσε η Άγκυρα, η συμμετοχή του κόσμου στην Κομοτηνή ήταν πολύ μικρότερη.

Ούτε 1.000 άνθρωποι δεν ήταν τελικά όλοι όσοι έσπευσαν να δουν από κοντά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον χειροκροτήσουν ενώ κάποιοι εξ αυτών τον αποκάλεσαν «ηγέτη μας».

Πολλοί από αυτούς, βέβαια, είχαν έρθει από την Τουρκία με μισθωμένα λεωφορεία.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης λίγο μετά τις 11.30 όπου τον περίμεναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά από ολιγόλεπτη στάση στο σπίτι του Τούρκου πρόξενου ο Ερντογάν κατευθύνθηκε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, όπου τον υποδέχτηκαν οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Ακολούθησε η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής για τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, ενώ στη συνέχεια ο ηγέτης της γειτονικής χώρας κατευθύνθηκε με τα πόδια στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κατά μήκος της διαδρομής πολίτες έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

«Βάφτισε» τους μουσουλμάνους «ομοεθνείς» και τους βουλευτές «Τούρκους»

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους από το προαύλιο του γυμνάσιου και λύκειού της μειονότητας ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να προκαλέσει ξανά αποκαλώντας τους «ομοεθνείς» του.

«Έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός και τώρα είναι δική μου ευθύνη να έρθω εδώ ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας… Τα συγχαρητήριά μου» είπε αρχικά.

Και συνέχισε στο ίδιο απαράδεκτο ύφος λέγοντας: «Εσείς, οι συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της ανοιχτής ομιλίας του, όμως,  ομολόγησε προς το πλήθος: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της».

Αναγνώρισε τους Πομάκους

Για πρώτη φορά, πάντως, από επίσημα τουρκικά χείλη, ακούστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει και Πομάκους, με τον Ερντογάν να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς πως δεν είναι αμιγώς τουρκική όπως υποστήριζαν όλοι οι προκάτοχοί του.

Βέβαια, και ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει και τους Πομάκους «ομογενείς» της Τουρκίας και ότι τους ενώνει με του Τούρκους το Ισλάμ.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν και θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι η ενότητα στην Ελλάδα θα ενισχύσει την αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διαχωρισμός της μουσουλμανικής μειονότητας σε Πομάκους, Τούρκους και Ρομά αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και για αρκετά μειονοτικά στελέχη στην Κομοτηνή.

Η χθεσινή παραδοχή και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, εκτιμάται ότι αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στάσης από την Άγκυρα.

Επανέφερε το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάνης

Σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του ο κ. Ερντογάν επανήλθε στο αίτημα που εγείρει για επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας ως «μείζον πρόβλημα» τον τρόπο με τον οποίο διορίζονται οι μουφτήδες από το ελληνικό κράτος.

«Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια. Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής (σ.σ. στην Τουρκία). Περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων.

Η συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται.

Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάνης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε τις προκλητικές αναφορές του περί «συμπατριωτών» του, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα».

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή διευκρίνισε ότι «όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα». Σημείωσε, επίσης,  ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα, ο τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του αναχώρησαν από την Κομοτηνή με προορισμό το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης από όπου επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη με ειδική πτήση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της παρουσίας του Ερντογάν στη Θράκη, ομάδα πολιτών προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική Πλατεία Ειρήνης, όπου κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, ήταν και χθες δρακόντεια με ελεύθερους σκοπευτές και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους να δημιουργούν «δίχτυ» ισχυρής προστασίας στον Τούρκο Πρόεδρο ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί προέβαιναν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όποιον ήθελε να βρεθεί κοντά στον «Σουλτάνο».

Ο χαιρετισμός με τα τέσσερα δάκτυλα

Ο χαιρετισμός του Ερντογάν κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αποχαιρέτησε την Αθήνα.

Υψώνοντας το χέρι του προς τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, που τον υποδέχθηκαν, σκόπιμα χρησιμοποίησε τη «ραμπιά», μια χειρονομία με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Ο χαιρετισμός αυτός με τα τέσσερα δάκτυλα υψωμένα και τον αντίχειρα κολλημένο στην παλάμη, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η).

Το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά  μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ του Καΐρου, όταν τον Ιούλιο του 2013 ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη από το στρατό.

Πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και είχε τότε μία τριπλή σημειολογία: 1. Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ. 2. Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ. 3. Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.

Στην Τουρκία επιχειρήθηκε να δοθεί άλλη ερμηνεία στο χαιρετισμό του Ερντογάν με τα τέσσερα δάχτυλα. Ορισμένοι, επηρεασμένοι προφανώς και από τις επικρατούσες εθνικιστικές κορώνες ως αντίδραση στο αυτονομιστικό αντάρτικο των Κούρδων, απέδωσαν στην κίνηση αυτή τον τετραπλό συμβολισμό «ένα έθνος», «μία σημαία», «μία πατρίδα», «ένα κράτος».

Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, έκανε για πρώτη φορά το σήμα «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματος του στη Προύσα στις 17 Αυγούστου του 2013.

Έκτοτε η κίνηση αυτή υιοθετήθηκε από όλους του υπουργούς, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και εκτός ΑΚΡ, από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους.

Τελευταία, μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα στέλεχος της τουρκικής ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μπαϊκάν, έκανε το σήμα «ραμπιά» κατά την παρέλαση των εθνικών ομάδων στην τελετή έναρξης.

Νέα «απάντηση» δικαστών

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και οι Διοικητικοί Δικαστές απάντησαν με τη σειρά τους

στο σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» το οποίο αφορούσε την υπόθεση της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

«Καμία παρέμβαση από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται δεν είναι ανεκτή», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους.

Και συμπληρώνουν: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, τονίζει ότι θεμέλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η Αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών, με την οποία κυρίως πραγματώνεται το Κράτος Δικαίου. Στην Ελληνική Δημοκρατία η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες δύο Συνταγματικές Λειτουργίες και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων γίνονται σεβαστές από όλους».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/312984-PHtocho-alla-prokletiko-sooy-toy-Erntogan-ste-THrake ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...