«Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» της Μάρας Χωματίδη

«Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» της Μάρας Χωματίδη

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

Αν ο Αλφρεντ Χίτσκοκ γνώριζε την Μάρα Χωματίδη, θα την  αποκαλούσε πνευματικό του παιδί. Αν η Αγκάθα Κρίστη ζούσε, σίγουρα θα την έχριζε  διάδοχό της.

Η Μάρα Χωματίδη με το βιβλίο της «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας», που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Διάπλαση», παρουσιάζει  μια αστυνομική ιστορία που φλερτάρει με το υπαρξιακό και το ψυχολογικό. Με χιούμορ και καυστική ειρωνεία, με συνεχείς ανατροπές και μυστήριο που κλείνει το μάτι στους «Δέκα μικρούς νέγρους της Άγκαθα Κρίστι», η συγγραφέας συνεχίζει να σε εκπλήττει μέχρι την τελευταία σελίδα.

Στον κήπο της βίλας του εφοπλιστή Αδάμαντα Αδαμαντίου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν εκβιαστεί ή ταπεινωθεί σαν δούλοι σε φυτείες από τον οικοδεσπότη, το πολυσυζητημένο ραγού έχει σερβιριστεί σ’ ένα καλοστρωμένο με αραχνοΰφαντο λευκό τραπεζομάντιλο τραπέζι.

Οι δύο δεν αγγίζουν ούτε καν το πιάτο τους και μία δεν πίνει ούτε γουλιά απ’ το κρασί της. Τα βλέμματα όσων κάθονται στο τραπέζι κοιτούν με μίσος τον εφοπλιστή, αλλά και με φανερή αηδία τον διπλανό τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπηρετικού προσωπικού που πηγαινοέρχεται. Ώσπου ο Αδάμαντας Αδαμάντιος, μασώντας ίσως ο μοναδικός με όρεξη ένα γευστικότατο κομμάτι κρέατος, πέφτει ξαφνικά νεκρός μπροστά στα μάτια των «έκπληκτων» έξι υποψήφιων δολοφόνων του…

Χρόνια τώρα η Μάρα Χωματίδη ύφαινε την πλοκή του βιβλίου της. Έτσι προέκυψε το εξαιρετικό βιβλίο «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας»  που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη γραφή της από την οποία δεν υπάρχει κανένα ίχνος επιτήδευσης. Η Χωματίδη  καταφέρνει να μεταδώσει με ακρίβεια στον αναγνώστη τα συναισθήματά της, μέσα από έναν λαβύρινθο από γεγονότα, παρατηρήσεις, ανατροπές, εικασίες και λογικές ακροβασίες. Ζωντάνια,  ατμόσφαιρα, λιτότητα στη γλώσσα, θεατρικοί διάλογοι, χαρακτηρίζουν το πόνημά της. Η πλοκή ρέει αβίαστα και ο αναγνώστης φτάνει στο τέλος -ανατροπή, χωρίς  να πάρει ανάσα, χωρίς καν να το καταλάβει.

Από μικρή η Μάρα Χωματίδη λάτρευε να διαβάζει  αστυνομική λογοτεχνία.  Ηδονιζόταν να λύνει δισεπίλυτα μυστήρια ανακατεμένα με φρικιαστικές περιγραφές φόνων από ψυχρούς  serial killers, νουάρ ιστορίες με ήρωες γκάνγκστερ, μοιραίες ξανθιές και στα όρια του αλκοολισμού ντέτεκτιβ που ανακαλύπτουν σκελετούς στην ντουλάπα και πτώματα τεμαχισμένα στην μπανιέρα…. Με το βιβλίο της «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας»  μας προσφέρει μια  κατάδυση στο «μαύρο», στα σκοτεινά, αβαθή, ακίνητα νερά της ανθρώπινης ψυχής. Προσφέρει στον  αναγνώστη τη διανοητική απόλαυση του να λύνει μεθοδικά, με περίτεχνες λογικές επαγωγές ένα δύσκολο γρίφο.  Το διεστραμμένο φλερτ με ήρωες αρνητικούς, οριακούς, γοητευτικούς . Περιγράφει μοναδικά την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, του ήρωα της, του Αδάμαντα Αδαμαντίου , που ρίχνει κλεφτές ματιές στο Κακό, ταμπουρωμένος, μέσα στην μεγαλοπρεπή βίλα του. Καθρεφτίζει τα μύχια των σκέψεων όλων των καλεσμένων του, ανθρώπων οι οποίοι στο παρελθόν έτυχαν της βάναυσης μεταχείρισης από τον πάμπλουτο Αδαμαντίου. Η ώρα της εκδίκησης έρχεται σε ένα μοιραίο δείπνο. Ισως γι αυτό λένε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο….. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια,  η δαιμονική συγγραφέας Μάρα Χωματίδη επέλεξε  η εκδίκηση να έρχεται από ένα αχνιστό ραγού………

Ο «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» είναι μια σκοτεινή , πανέξυπνη  ψυχολογική αστυνομική φάρσα,   με διαρκείς ανατροπές, που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του αστυνομικού . Η συγγραφέας χτίζει αργά, μεθοδικά, έναν σκοτεινό  κόσμο,  όπου όλοι -οι καλοί και οι κακοί,  οι υπηρέτες του νόμου και οι παραβάτες του- έχουν το  μερίδιό τους στη σκοτεινή πλευρά κάθε εγκλήματος.  Πυκνή πλοκή, γρήγοροι ρυθμοί, αγωνία και στοχασμός πάνω στο κακό και την ανθρώπινη φύση. Όλοι οι ήρωες της Μάρας Χωματίδη -εξαιρετικά καλοδομημένοι-  παίζουν το νοσηρό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι….

 Οι εκδόσεις  «Διάπλαση «Ελληνική Λογοτεχνία», με βιβλία όπως αυτό της Μάρας Χωματίδη «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας»,   έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα ενός χώρου που λυγίζει υπό το βάρος της μαζικής και αλόγιστης παραγωγής. Σε μια εποχή, όπου σχεδόν οι πάντες θεωρούν εαυτούς επίδοξους συγγραφείς, οι Εκδόσεις Διάπλαση, με γνώμονα τον σεβασμό προς το αναγνωστικό κοινό και με τη διάθεση να καταθέσουν μια διαφορετική και ουσιαστική εναλλακτική πρόταση, δίνουν ένα δυναμικό «παρών» με προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, βιβλία που απευθύνονται τόσο στην καρδιά όσο και –κυρίως– στο μυαλό του αναγνώστη, βιβλία που δεν θα τα ξεχάσει μόλις διαβάσει την τελευταία σελίδα, αλλά που θα ζουν μέσα του για καιρό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μάρα Χωματίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Ιράκ μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Σπούδασε δημοσιογραφία και ψυχολογία, και αργότερα στις Βρυξέλλες επικοινωνία και marketing. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε διαφημιστικές εταιρείες, καθώς και ως εκπαιδεύτρια και συγγραφέας κειμένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης, από την οποία έχει τιμηθεί πολλές φορές για το ποιητικό της έργο. Από τις εκδόσεις Διάπλαση έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της Ο τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του Κύκνου (2009, ανέβηκε και στο θέατρο) και Βέιν ο τρομερός (μουσικό παραμύθι, 2011).

 

ΜΑΡΑ ΧΩΜΑΤΙΔΗ

 

«Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας»

Εκδόσεις «Διάπλαση»

ISBN 978-960-567-138-5

Σελίδες: 160

Τιμή : 9,90

 

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/312468-PHonos-me-endechomeno-blakeias-tes-Maras-CHomatide ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...