Χαρδούβελης για συνομιλίες με την τρόικα: «Έχει μείνει μόνο η ουρά»

Χαρδούβελης για συνομιλίες με την τρόικα: «Έχει μείνει μόνο η ουρά»
«Είναι για το καλό όλων να κλείσει η αξιολόγηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών
Την ελπίδα του να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, «γιατί είναι για το καλό όλων», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αν και δεν θέλησε να δώσει πολλές λεπτομέρειες, όσον αφορά στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως ελπίζει να καταλήξουν θετικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι έχουν ένα κίνητρο να κλείσει η αξιολόγηση».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η χώρα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος και πως πλέον, «έχει μείνει μόνο η ουρά».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, υπάρχει πρόοδός και συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση «δουλεύει σε μία σκληρή διαπραγμάτευση».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, έπειτα από διεργασίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και συνεχείς διαβουλεύσεις, η ελληνική πλευρά απέστειλε στην Τρόικα το πακέτο των αντιπροτάσεών της με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

–  Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%,

–  «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017,

–  Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά,

–  Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο),

–  Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ,

–  Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015,

–  Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας και

–  Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών στο δημόσιο.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις απαντήσεις των πιστωτών στις αντιπροτάσεις αυτές, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του σημερινού 24ωρου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...