Χώρισαν οι δρόμοι Γούλα και Νταουσάνη

Η «Ε» έχει το ρεπορτάζ για την επόμενη ημέρα και την υποψηφιότητα του Γ. Γούλα

του Βαγγέλη Καρανικόλα

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2014 ο Γιώργος Γούλας έκανε το βήμα μπροστά θέτοντας υποψηφιότητα για το δήμο Ναυπακτίας, ως επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία». Για να συμβεί αυτό, βέβαια, τότε, είχε κάνει αντιστοίχως το βήμα πίσω ο Γιάννης Νταουσάνης, ο οποίος απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα, τασσόμενος παράλληλα στο πλευρό του για χρόνια συνεργάτη του. Ο συνδυασμός που συγκροτήθηκε δε μπορεί να πει κάποιος πως κατέγραψε άσχημο αποτέλεσμα, καθώς αποτελείτο κατά κύριο λόγο από πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με τα κοινά της περιοχής, πρόσωπα που δεν είχαν εικόνα του τι εστί εκλογές, με την έννοια της ψηφοθηρίας και του τρόπου, ή των τρόπων αν θέλετε, που παίζεται το «παιχνίδι». Το 8,03% και οι 1.598 ψήφοι που πήρε η παράταξη στην πρώτη της παρουσία κρίθηκαν ικανοποιητικά, ως δεδομένα, μόνο που τώρα η ομάδα καλείται να χαράξει το επόμενο βήμα της. Θα είναι παρούσα στις εκλογές του 2019, κι αν ναι πως έχει χαρτογραφήσει το σκηνικό βαδίζοντας έως εκεί; Ποια είναι η αντίδρασή της στην κίνηση του Γ. Νταουσάνη να δηλώσει υποψήφιος; Η «Ε» έχεις τις απαντήσεις.

Μία συνεργασία που δεν προχώρησε ποτέ

Η παράταξη του Γιώργου Γούλα, διαβάζοντας καταρχάς το κλίμα γύρω από τη δημοτική αρχή, καταλήγει στο συμπέρασμα πως, δυστυχώς για το δήμο, οι προβλέψεις που είχαν κάνει τα στελέχη της προεκλογικά το 2014 επιβεβαιώθηκαν. Είναι γνωστό πως τότε ο νυν δήμαρχος είχε θέσει θέμα συνεργασίας στον επικεφαλής της παράταξης ΑκΔ, όμως αυτό δεν προχώρησε, και όπως λέει σήμερα το περιβάλλον του Γ. Γούλα, οι τότε επιφυλάξεις βγήκαν αληθινές.  «Τα ετερόκλητα πρόσωπα που συγκρότησαν την Ενωτική Πρωτοβουλία αποτελούν σημαντικό στοιχείο που μας οδηγεί στην εικόνα αυτών των τεσσάρων ετών», μας λέει σε συζήτησή μας στέλεχος της παράταξης, δείχνοντάς μας τους τσακωμούς, τις ίντριγκες «και τα αλισβερίσια», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ως τα αποτελέσματα αυτής της συνεύρεσης, σε βάρος φυσικά της παραγωγής έργου για το δήμο.

Θα αποδοκιμάσει ο κόσμος τη δημοτική αρχή   

Στην παράταξη του Γ. Γούλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι δημότες θα αποδοκιμάσουν τη δημοτική αρχή, σε όποια της μάλιστα εκδοχή και αν κατέβει στις εκλογές, ακόμα κι αν περάσει στο δεύτερο γύρω. «Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, για μία δημοτική αρχή που έχει στα χέρια της τον προϋπολογισμό του δήμου, είναι υπόθεση πολλών παραγόντων», μας είπε με νόημα συνομιλητής μας, τονίζοντας, όμως, πως η δεύτερη κάλπη είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Η «κατηγορία» της στήριξης στο Λουκόπουλο

Η ΑκΔ έχει επιλέξει αυτά τα τέσσερα χρόνια να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, εντός του δημοτικού συμβουλίου, κάτι μάλιστα που για πολλούς της χρεώνεται κι ως έμμεση στήριξη στη δημοτική αρχή. «Οι θέσεις που παίρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο προκύπτουν από το πρόγραμμά μας», μου είπε ο ίδιος ο Γ. Γούλας όταν του έθεσα το θέμα προ λίγων ημερών, λέγοντάς μου επίσης πως από αυτή την πολιτική επιλογή προκύπτει και το ότι ενώ σε ένα θέμα μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, σε ένα άλλο το κλίμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. «Έτσι στηρίξαμε θέματα όπως το Ξενία», μου είπε για παράδειγμα, βάζοντας την παράταξή του στην αντίπερα όχθη από άλλες που έκαναν για το θέμα «κωλοτούμπα», εννοώντας την ομάδα του Γιάννη Μπουλέ. «Η σύνδεση των παραλιών, η πλωτή εξέδρα (αν και εμείς προτείναμε άλλο σημείο και το καταφύγιο σκαφών είναι στο πρόγραμμά μας, άρα θα ήμαστε ανακόλουθοι αν δεν λέγαμε ναι στην πραγματοποίησή τους», συνέχισε ο Γ. Γούλας, λέγοντάς μου, όμως, πως υπήρξαν και έντονα «όχι» προς τον τρόπο που λειτουργεί η πλειοψηφία στο δήμο.

Η ανάδειξη θεμάτων

Στους κόλπους της παράταξης θεωρείται πως στη διάρκεια αυτής της θητείας έχουν αναδεχθεί θέματα με πρωτοβουλίες της, όπως η απουσία μελετών για το ΕΣΠΑ, μιας και  επιλέγονται τα μικροέργα εξυπηρετήσεων, το υψηλό ενοίκιο των κτιρίων που πληρώνει ο δήμος από την προηγούμενη θητεία και που η σημερινή συνεχίζει, το κόστος των συνεργείων για το στόλο, και η υπόθεση του Καρουζέλ. «Εμείς ήμαστε η παράταξη που μίλησε για το διαπαραταξιακό σκάνδαλο με τα τουριστικά φυλλάδια των 200.000 ευρώ, το οποίο ξεκίνησε επί θητείας Μπουλέ και συνεχίστηκε  από τη νυν», μου τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, λέγοντας ακόμα πως η λίστα των παρεμβάσεων για την ανάδειξη θεμάτων είναι μακρά. Το θέμα της Νόστος, των δημοτικών υπαλλήλων, ο πόλεμος σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Αντιρρίου με «αφορμή» το θέμα της γέφυρας, η μη καταβολή των ανταποδοτικών από ΑΠΕ, καθώς και λοιπών πόρων από το τεχνικό πρόγραμμα και τη ΔΕΥΑΝ σε συγκεκριμένες κοινότητες, το προκλητικό κόστος για το στέγαστρο στην Άνω Χώρα και οι νεροτσουλίθρες είναι μερικά από αυτά, συνέχισε, εκφράζοντας όμως και το παράπονο πως από τα τοπικά ΜΜΕ δεν έχουν λάβει της προβολής που έπρεπε.

Ποιος κάνει αντιπολίτευση;

«Ακούμε πως δεν κάνουμε εμείς αντιπολίτευση. Τότε ποιος κάνει; Ο Θ. Παπαθανάσης που είναι άφαντος, ο Ντ. Τσουκαλάς που δεν μιλά ποτέ, ο Γ. Ράπτης που τους ευχαρίστησε μάλιστα για τη συνεργασία τους κατά την αποχώρησή του, ή ο Γ. Μπουλές που κάνει αντιπολίτευση… για την αντιπολίτευση μιας και είναι φανερό πως βάλει επί δικαίων και αδίκων;», μου είπε στενός συνεργάτης του Γ. Γούλα, κάνοντας κριτική σε όσους κάθονται στα έδρανα της μειοψηφίας.

Υπάρχει ομάδα;

Η παράταξη έχει ενεργά μέλη σήμερα; Υπάρχουν όμως διαδικασίες που το αποδεικνύουν (;), καθώς, κακά τα ψέματα, ο μόνος εκφραστής της φαίνεται να είναι και ο επικεφαλής της. Η απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα που θέτουμε, περνά αρχικά από την κριτική των υπολοίπων, για να καταλήξουμε στο προκείμενο. Κατά την άποψη των μελών της ΑκΔ καμία από τις άλλες παρατάξεις δεν έχει ομαδικές διαδικασίες στην οποία να συμμετέχουν πολλά μη εκλεγμένα μέλη, σε αντίθεση με τη δική τους που ανά 2-3 δημοτικά συμβούλια γίνονται συζητήσεις μεταξύ ατόμων που συνεχίζουν να δηλώνουν παρών και με ενδιαφέρον στα πράγματα.

Οι ανακοινώσεις νέων στελεχών

«Ενόψει των νέων εκλογών έχει ήδη ανανεώσει την επιθυμία συμμετοχής του μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων του 2014», μας είπε ο Γ. Γούλας σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν, μόνο που εδώ τίθεται πλέον θέμα, καθώς η διαδικασία επιλογής θα είναι πιο… σκληρή. Ο περιορισμένος αριθμός υποψηφίων που προβλέπει ο νέος νόμος, θα οδηγήσει την παράταξη στη διατήρηση κάποιων εκ των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο του 2014, όμως στόχος είναι να βρεθούν και εκείνοι που έχουν ακόμα καλύτερο πέρασμα στην κοινωνία αυξάνοντας την εκλογική της δυναμική. «Τέτοια πρόσωπα έχουν προσεγγιστεί ήδη και σύντομα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε θα έχουμε και τις πρώτες ανακοινώσεις», μας είπε ο ίδιος ο Γ. Γούλας,  οπότε αναμένουμε.

Υποψήφιος ο Γ. Γούλας

Πως θα πάει όμως η ΑκΔ στις επόμενες εκλογές; Ποιος θα είναι ο επικεφαλής της;  Η υποψηφιότητα του Γ. Γούλα στις προηγούμενες εκλογές προέκυψε πολύ αργά, άρα εν μέρει ήταν και μία ενέργεια με συγκεκριμένο ταβάνι. «Αυτό ήταν εις γνώση μας, όμως θέλαμε να συλλέξουμε εμπειρίες, έχοντας καθαρή παρουσία, αλλά και στόχο μας τις επόμενες εκλογές», μου είπε ο Γ. Γούλας, προσθέτοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Άρα η υποψηφιότητά μου τότε, προέκυψε με την οπτική αυτής της εκλογής, που θα παίξω επί ίσοις όροις με τους «αντιπάλους» μου, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να ψάχνω την τελευταία στιγμή υποψηφίους που έχουν απομείνει». Με λίγα λόγια θεωρείται δεδομένη σήμερα η υποψηφιότητά του και πάλι, προφανώς ως μία συνθήκη που είναι συμφωνημένη μεταξύ των στελεχών της παράταξης και που δεν τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση.

Το καλό του εκλογικού νόμου

Στην παράταξη βλέπουν με θετικό μάτι το νέο εκλογικό νόμο, θεωρώντας πως, εκτός της άνεσης που παρέχει ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων, η μάχη θα γίνει και περισσότερο πολιτική. Το «πάρε- δώσε» με προέδρους κοινοτήτων ήταν ένα γήπεδο που δεν μπορούσε να παίξει «μπάλα», μιας και τα αποτελέσματα εκτός της πόλης το 2014, δεν οφείλονταν μόνο στη στιγμή που στήθηκε ο συνδυασμός. Τα νέα δεδομένα είναι σαφέστατα πιο ευνοϊκά, ενώ το ρόλο του φυσικά παίζει και το ότι υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Έκλεισε η πόρτα για τον Νταουσάνη

Κλείνοντας τη συγκεκριμένο ρεπορτάζ, βέβαια, δεν μπορεί παρά να έχει τη δική του θέση και το τι ισχύει για τις σχέσεις μεταξύ της παράταξης του Γ. Γούλας και του Γιάννη Νταουσάνη. Ο Γ. Γούλας, επ’ αυτού, δεν θέλησε να μας κάνει κάποιο σχόλιο, όμως το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα είναι ενδεικτικό και η «Ε» το αποτυπώνει. Στελέχη της ΑκΝ θεωρούν πως ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου, δηλώνοντας υποψήφιος, απλά και καθαρά διαχώρισε και τυπικά την πορεία του από την παράταξη, με τη φράση ενός εκ των συνομιλητών μας να είναι χαρακτηριστική για την εξέλιξη: «Διαχώρισε την πορεία του, άρα και η δική μας πόρτα έκλεισε. Προσέφερε, αλλά είναι σημαντικό το  να ξέρεις ποτέ να σταματάς». «Για εμάς, εδώ και πολύ καιρό ήταν αναμενόμενο», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως από εδώ και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι όπως με όλους τους υπολοίπους συνδυασμούς.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν στοιχεία της στιγμής, αλλά έχουν προκύψει από την πορεία αυτών των τεσσάρων ετών, και υπό το πρίσμα φυσικά του νέου εκλογικού νόμου. Είναι σχεδόν βέβαιο πως με τη διατήρηση του παλιού, όλη η συζήτηση θα γινόταν σε μία εντελώς διαφορετική βάση, χωρίς όμως τούτη την ώρα αυτό να έχει ιδιαίτερη σημασία. Η κυβέρνηση άλλωστε προχωρά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην ψήφιση του νέου νόμου, κι αυτό φέρνει όλο και πιο κοντά την δεύτερη υποψηφιότητα του Γ. Γούλα για το δήμο Ναυπακτίας.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...