Άρθρο του υποψήφιου Περιφερειακού σύμβουλου με τον ΑΠ. Κατσιφάρα Θ. Καλαβρουζιώτη.

Άρθρο του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ μέ τόν συνδυασμό <<ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ>> του νυν Περιφερειάρχη ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ .

Λίγο καιρό πριν από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, συνειδητοποιεί κανείς ότι, οι εκλογείς δεν γνωρίζουν στην πραγματικότητα για τι ακριβώς ψηφίζουν, ειδικά όσον αφορά στην Περιφέρεια – έναν θεσμό σοβαρό που άρχισε δυστυχώς να λειτουργεί ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ενώ θα έπρεπε να προτάσσουν στις συζητήσεις και στις επιλογές τους την διαδικασία εκλογών στην Περιφέρεια , δυστυχώς αυτή περνά σε δεύτερη η και Τρίτη επιλογή γιατί οι Δημοτικές εκλογές απασχολούν περισσότερο.

Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας είναι ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα όργανα και οι δομές της συγκεντρώνουν πολύ σοβαρές αρμοδιότητες, που άπτονται σημαντικών διαστάσεων της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Στην πράξη, όπως ορίστηκε από τον περίφημο «Καλλικράτη», η Περιφέρεια – ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα συμπληρωματικά όργανα ελέγχου και διοίκησης, συγκροτούν μια «μίνι-κυβέρνηση» σε τοπικό επίπεδο η οποία:

· Τροφοδοτείται με πόρους από την κεντρική διοίκηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τους δικούς της μηχανισμούς.

· Έχει την ευθύνη για κρίσιμες υποδομές ( οδικά δίκτυα-αποχέτευση-ύδρευση κλπ).

. Συντονίζει δράσεις στρατηγικής και πρακτικής σημασίας, όπως ( αστικές αναπλάσεις- περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις- δημιουργία κοινωνικών υποδομών).

. Στηρίζει τίς Δομές καί τίς οργανώσεις πού υποστηρίζουν κοινωνικά αδύναμες ομάδες τής κοινωνίας.

· Συνεχίζει να έχει τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8,5 ετών από τίς Περιφέρειες, για να συνειδητοποιήσει το εύρος των αρμοδιοτήτων τους .

Επί πλέον, είναι χρήσιμο σ’ αυτό το σημείο να επισημάνουμε 3 βασικά δεδομένα σε σχέση με την Περιφέρεια:

1. Στο εθνικό αίτημα για Ανάπτυξη, είναι ο βασικός καταλύτης. Θέτει προτεραιότητες, προδιαγράφει και υλοποιεί έργα και παίρνει στρατηγικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την παραγωγή πλούτου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

2. Έχει –και θα συνεχίσει να έχει- πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως π.χ. τα προγράμματα ΕΣΠΑ με αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια.

3. Είναι ένας θεσμός-ομπρέλα, που δεν ανταγωνίζεται ούτε υποκαθιστά τους Δήμους. Αντίθετα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι Δήμοι να δημιουργούν ή να χρησιμοποιούν τις υποδομές που τους είναι απαραίτητες και να επικεντρώνονται στο τοπικό, κοινωνικό τους έργο.

Είναι η Περιφέρεια ένας τέλειος θεσμός; Όχι βέβαια. Αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Ένα από τα πιο βασικά είναι η αντιστοιχία αρμοδιοτήτων και πόρων: η Περιφέρεια δεν μπορεί να επωμίζεται ευθύνες χωρίς να διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους. Όμως, μέ σοβαρή δουλειά και γνώση, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν προς όφελος των πολιτών. Το άθροισμα από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού είναι θετικό . Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας είναι ο πλήρης απογαλακτισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση.

Ας κάνουμε τώρα την αναγωγή όλων των πιο πάνω στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος στήν οποία είμαι καί υποψήφιος στόν συνδυασμό τού νύν Περιφερειάρχη Απόστολου Κτσιφάρα :Τα ζητήματα που αντιμετώπισε η παρούσα, διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας πολλές φορές φάνταζαν «βουνά». Όμως, με όραμα, με ρεαλισμό, με σκληρή δουλειά και εμμονή στις διαφανείς διαδικασίες, κατάφερε πολλά.

-Θωράκισε τις υποδομές.

-Ενίσχυσε την εξωστρέφεια.

-Έδωσε οξυγόνο στην Επιχειρηματικότητα.

-Αναβάθμισε τις Υπηρεσίες.

-Απάντησε με έργα πνοής.

-Μεγέθυνε θεαματικά το τουριστικό μερίδιο.

-Αναμόρφωσε το Αστικό περιβάλλον.

-Ενθάρρυνε την έρευνα και την καινοτομία.

-Στήριξε τις δομές Υγείας και Πρόνοιας.

-Έργα μακρινοί στόχοι τώρα είναι απτή πραγματικότητα.

-Με εξασφαλισμένους πόρους ως το τελευταίο ευρώ, με όραμα και κοστολογημένο σχεδιασμό βάζει υψηλούς στόχους για την επόμενη μέρα.


Υπάρχει προοπτική για πολύ περισσότερα, σπουδαιότερα επιτεύγματα. Η επιλογή των εκλογέων ας γίνει με βάση το πρόγραμμα, το έργο, τις αποδεδειγμένες δυνατότητες των προσώπων – και όχι με κριτήριο τις αόριστες πολιτικολογίες και τις νεφελώδεις υποσχέσεις, που μόνο άγνοια και ουσιαστική αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα υποδηλώνουν.


«Είναι ιδιαίτερα γοητευτικό και χρήσιμο, να έχεις συμμετοχή, σε μια προσπάθεια, που στο τέλος της, μπορεί να έχει μετατρέψει την περιφέρειά μας, , σε τόπο προόδου και προκοπής. Με κατοίκους, οι οποίοι απ’ αυτή την πρόοδο, μπορούν να ορίσουν καλύτερα την ζωή τους και να ξεφύγουν, απ’ το γκρίζο που αντιμετωπίζουν, παντού, σήμερα».

Η ψήφος στις Περιφερειακές Εκλογές συνδέεται με κρίσιμα, πραγματικά διακυβεύματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την «ξοδέψουμε».

ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Γεννήθηκε το 1961 στην Γαβρολίμνη Ναυπακτίας. Είναι παντρεμένος με την Οικονομολόγο Ειρήνη Σαλεμένου από την Καλαβρούζα και διαμένει στην Ναύπακτο.

Εργαζόταν στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα ως Διευθυντικό Στέλεχος του Τραπεζικού Ομίλου ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Έχει διατελέσει Διευθυντής, της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, σε Πάτρα- Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, και υπεύθυνος του Hard Recovery Corporate στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας.

Έχει εκλεγεί σε συνδικαλιστικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε.- ΤΑ.Α.Π.Γ.Τ.Ε- Ο.Τ.Ο.Ε- Ε.Κ.Α) και σε συνέδρια του χώρου δουλειάς.

  • Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χάλκειας- Ναυπακτίας.

  • Επιλαχών Περιφερειακός Σύμβουλος 2014-2019 με τον συνδυασμό του νυν Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

  • Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.).

  • Πρώην Γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ναυπακτίας και Χάλκειας.

  • Μέλος του Τομέα Μεταποίησης-Εμπορίου και Δικτύου ΜΜΕ του ΚΙΝ.ΑΛ.

  • Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας

  • Μέλος του Επιπέδου Λήψης Απόφασης LEADER/CLLD της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. ΟΤΑ

  • Συγγραφέας: Έχει εκδώσει τα βιβλία «ΧΙΛΙΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΟ ΒΕΝΕΤΙΚΟ» και «ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΨΥΧΗ»

  • Ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Μουσείου Καλαβρούζας.

  • Ήταν ποδοσφαιριστής του ΕΥΗΝΟΥ Ευηνοχωρίου και του Α.Σ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

  • Ιδρυτικό μέλος του Α.Σ. ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΧΑΛΚΕΙΑΣ και μέλος του Δ.Σ. πάνω από 14 χρόνια (Ταμίας-Γενικός Γραμματέας-Έφορος).



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...