Έκθεση για την εκκαθάριση της Κοινωφελούς επιχείρησης αναπτυξιακής Ναυπάκτου.

Εισήγηση της αντιδημάρχου Μ.Ζιαμπάρα στο δημοτικό συμβούλιο

Mε την απόφαση μας στις 28 Φεβρουαρίου 2011 (υπ’ αριθμόν 62/2011) και κατ’ επιταγή του Ν. 3852/2010 περί «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», η «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», τέθηκε υπό εκκαθάριση. Οι διαδικασίες της οποίας και τυπικά ξεκίνησαν από τις 29 Ιουλίου 2011, με την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ (1692/29-07-2011).

Και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώσαμε για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η επιχείρηση κατά την 31/12/2010, με σημαντικές ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και πολλούς πιστωτές. Με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να βρίσκονται σε κίνδυνο η συνέχιση των επιχορηγούμενων προγραμμάτων «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την φροντίδα των ηλικιωμένων του δήμου μας και του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες της περιοχής μας. Η νέα δημοτική αρχή προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την συνέχιση αυτών των τόσο σημαντικών προγραμμάτων για την Ναυπακτία, από άλλη δημοτική επιχείρηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρά την οικονομική στενότητα τα προγράμματα αυτά συνεχίζονται. Οι δαπάνες της μισθοδοσίας προσωπικού έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους από την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου.

Εκτός των παραπάνω, είχε καταγγελθεί από δημότες μας η κακοδιαχείριση στην Δημοτική Επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές για τις χρήσεις 2007, 2008, 2009, με σημαντικές επισημάνσεις κακοδιαχείρισης στην Έκθεση Ελέγχου τους, την οποία και συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση του.

Σήμερα, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια που αναδεικνύουν την κατάσταση της επιχείρησης:

  • Οι εκκαθαριστές της επιχείρησης εκκαθαρίζουν και ελέγχουν την νομιμότητα των υποχρεώσεων. Οι υποχρεώσεις που θα κριθούν νόμιμες, με βάση των Ν. 3979/16-06-2011 «για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις», θα έρθουν για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εξοφληθούν από τον Δήμο. Για τις υπόλοιπες, οι δικαιούχοι, δυστυχώς θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο των δικαστηρίων.

  • Η παραπάνω εκκαθάριση εμποδίζεται και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, καθότι είναι σε εξέλιξη Έκτακτος Διαχειριστικός Έλεγχος από τους Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Οικον. Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, μετά από εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για την διερεύνηση καταγγελίας.

  • Με έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος από τις 7/9/2011, ζητείτε η επιστροφή επιχορηγήσεων 36.279,29 € από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του έτους 2009, καθότι επιχορηγήσεις αυτού του σκοπού εισπράχθηκαν αλλά δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς του προγράμματος.

  • Υπάρχουν σημαντικές ανεξόφλητες υποχρεώσεις 175 χιλ € περίπου προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα οποία αφορούν κατά 148 χιλ € περίπου ασφαλιστικές εισφορές και κατά 28 χιλ € περίπου πρόστιμα λόγω καθυστέρησης εξόφλησης. Οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζεται άμεσα να αναληφθούν από τον Δήμο, ώστε να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

  • Οι υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης στις 29/7/2011, ημερομηνία στην οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση η Δημοτική Επιχείρηση, ανέρχονταν σε 420 χιλ €, περίπου. Οι υποχρεώσεις αυτές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εκκαθαριστών ως προς την νομιμότητα τους. Όπως αναφέραμε ήδη, οι υποχρεώσεις που θα κριθούν νόμιμες μετά από εισήγηση των εκκαθαριστών και αποδοχή τους από το δημοτικό συμβούλιο, θα εξοφληθούν από το ταμείο του Δήμου. Για την εξόφληση των υπολοίπων οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσφύγουν σε ένδικα μέσα.

Η δημοτική επιχείρηση για χρόνια λειτουργούσε αφήνοντας σκιές από την σκοπιά της διαφάνειας στην διαχείριση της. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να συνδράμει τους Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Οικον. Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, στο έργο τους, καταθέτοντας τους την Έκθεση του Διαχειριστικού Ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών και με όποιον άλλο τρόπο κρίνουν εκείνοι σκόπιμο. Από αυτή την διαδικασία μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί η διαφάνεια καθώς και η νομιμότητα των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...