Ένα επαναστατικό μέτρο κερδίζει έδαφος

Ένα επαναστατικό μέτρο κερδίζει έδαφος

Μια καινούρια καθόλα «επαναστατική τάση» (έτσι την αποκαλούν οι Γάλλοι της Δουνκέρκης) άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε δεκάδες πόλεις του κόσμου. Πρόκειται για την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών µε τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, όλοι είναι ευχαριστημένοι, το επιβατικό κοινό πρωτίστως, καθώς σε μικρό χρόνο πηγαίνουν στις χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, εξοικονομούν καύσιμα, το περιβάλλον προστατεύεται καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς κινούνται µε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και το μποτιλιάρισμα αποτελεί πλέον παρελθόν.

Το Ταλίν της Εσθονίας είναι η πηγή της έμπνευσης, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προσέφερε στους δημότες της δωρεάν μετακίνηση σε λεωφορείο, τραμ και τρόλεϊ. Δικαίωμα χρήσης του μέτρου είχαν µόνο οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του δήμου. Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του άκρως επιτυχημένου μέτρου, η κυβέρνηση αποφάσισε να το εφαρμόσει σε όλες τις πόλεις της Εσθονίας.

Όσο για τα έσοδα; Η απόφαση ήταν, κάθε δημότης του Ταλίν να πληρώνει 2 ευρώ (!) για τη λεγόμενη πράσινη κάρτα, µε την οποία θα δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις. Ξεκίνησαν να τη χρησιμοποιούν 25.000 εγγεγραμμένοι κάτοικοι και σε χρόνο ρεκόρ έφτασαν επισήμως στους 416.000. Να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές λαμβάνουν 1.000 ευρώ ετησίως φόρο εισοδήματος ανά κάτοικο. Μετά από την περίοδο εφαρμογής πέντε ετών, η ηγεσία της πόλης δηλώνει ότι δεν έχει µόνο αρνητικό ισοζύγιο αλλά παρουσιάζουν και πλεόνασμα.

Έτσι και η κυβέρνηση της Εσθονίας, σχεδιάζει να εισαγάγει δωρεάν το μέτρο των δωρεάν δημοσίων μεταφορών σε όλες τις πόλεις Εσθονίας. Όλα αυτά αποφάσισε να τα εφαρμόσει και ο δήμαρχος της Γαλλικής πόλης Δουνκέρκη (γνωστή από τον Παγκόσμιο Πόλεμο), όπου εργάζονται μόνον 200.000 πολίτες. Εδώ και καιρό έχει γίνει η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη που προσφέρει δωρεάν στους πολίτες τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα αστικά λεωφορεία είναι διαθέσιμα σε όλους, ακόμη και τους επισκέπτες.

Όμως δεν είναι αυτές οι δύο πόλεις που εφαρμόζουν αυτό το πραγματικά επαναστατικό μέτρο. Μεταξύ αυτών των πόλεων, τέσσερις βρίσκονται στην Αυστραλία, µία στο Βέλγιο, 13 στη Βραζιλία, µία στη Βουλγαρία, τρεις στον Καναδά, δύο στην Κίνα, τρεις στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Δανία, πέντε στην Αγγλία, µία στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τις Νήσους Φερόε.

Περισσότερες από δέκα ήδη στη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μαλαισία, τη Μαλαισία, τη Νορβηγία, περισσότερες από 30 πόλεις στην Πολωνία, Ρωσία, Σκωτία, Σλοβενία, Ισπανία, επτά στη Σουηδία, μια στην Ταϊλάνδη, Τουρκία και Ουκρανία, 33 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και µία στην Ουαλία. Η πρωτεύουσα της Εσθονίας, σύμφωνα µε τον υπεύθυνο αυτού του μέτρου, πριν από την εισαγωγή του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης µε δημόσια μέσα μεταφοράς, ήταν πνιγμένη στους ρύπους των αυτοκινήτων, ενώ τώρα ο αέρας έχει γίνει πολύ καθαρός.

Ένα ακόμη θετικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν πλέον τα πανάκριβα πάρκινγκ λόγω της χρήσης των δημοσίων μέσων μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του Παρισιού, εξετάζει σοβαρά την εφαρμογή του μέτρου στην πόλη. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι ετοιμάζεται µε τη σειρά της, να δοκιμάσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα των δωρεάν δημόσιων μεταφορών σε πέντε πόλεις, συµπεριλαµβανοµένης της πρώην πρωτεύουσας της Βόννης και σε βιοµηχανικές πόλεις όπως το Έσσεν και το Μανχάιµ.

Τον Ιούνιο όμως, βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση, µε την οποία, μειώθηκε σημαντικά η τιμή των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό «ανάγκασε» τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητα. Στην κινεζική πόλη Τσανγκνίγκ στην επαρχία Χουνάν, ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, οι οποίοι μετακινούνται δωρεάν.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345170-Ena-epanastatiko-metro-kerdizei-edaphos ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...