Ένα μεγάλο γεύμα VS Μικρά και συχνά γεύματα!

 

Αρκετές επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις των διαιτολόγων γίνονται γύρω από την μεθοδολογία που μπορεί εύκολα να μας εξασφαλίσει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Το σίγουρο είναι ότι η πρόσληψη των θερμίδων που απαιτείται από κάθε οργανισμό θα πρέπει να παραμένει σταθερή και να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές μας ανάγκες.

Έστω ότι το ποσό των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθορίζεται εύκολα.

Το θέμα είναι με ποιον τρόπο ο οργανισμός μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά;

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποδίδουν πολλαπλά οφέλη, από την διατήρηση και απώλεια βάρους έως την καλύτερη εγκεφαλική και μεταβολική λειτουργία.

Ανταπάντηση στην ερώτηση αν ο καλύτερος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι τα συχνά, μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρχεται να δώσει νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της «Society of Endocrinology».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι είναι πιο σημαντικό, για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά, να προσέχει τις συνολικές θερμίδες που παίρνει από τα γεύματά του καθημερινά, παρά να εφησυχάζει, επειδή φροντίζει να «σπάει» τις θερμίδες που παίρνει σε πολλά, μικρά γεύματα.

Τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση 24 γυναικών, οι οποίες έτρωγαν είτε δύο, είτε πέντε γεύματα καθημερινά, έδειξαν ότι ο αριθμός των γευμάτων δεν έπαιζε κανένα ρόλο στο πόσες θερμίδες έκαιγαν στη διάρκεια του 24ώρου. Συγκεκριμένα, είτε έτρωγαν δύο «γεμάτα» γεύματα, είτε πέντε μικρότερα, στο τέλος της ημέρας έκαιγαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Ωστόσο, οι έρευνα κινήθηκε σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτήν βρίσκονταν συνεχώς κάτω έναν θερμιδικό έλεγχο. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ακριβής θερμιδική καταμέτρηση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μόνα τους ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι αυτή που τελικά επηρεάζει το βάρος μας, γιατί οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν ανεπιφύλακτα τα μικρά και συχνά γεύματα;

Έρευνες επισημαίνουν ότι τα άτομα που αποφύγουν ολόκληρα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως καταλήγουν να τρώνε λαίμαργα μεγάλα γεύματα το βράδυ.

Η στρατηγική του ενός γεύματος την ημέρα δεν αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την απώλεια του βάρους μας και κάνει ακόμη πιο δύσκολη της διατήρησή του. Αρχικά, σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε από μόνοι σας εύκολα να υπολογίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής. Την μια ημέρα μπορεί να έχετε μικρότερη όρεξη λόγω κούρασης, άγχους και άλλων εξωγενών παραγόντων και την επόμενη να υπερπηδήσετε το ποσό των θερμίδων που αναλογεί στο σώμα σας για ολόκληρη την ημέρα. Έτσι, όταν δεν υπάρχει ακριβής αριθμός θερμίδων που λαμβάνονται καθημερινά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να επιτευχθεί και απώλεια βάρους.

Μπορεί ένα και μόνο γεύμα μέσα στη μέρα να προκαλέσει σταδιακή αύξηση του βάρους;

Όπως προαναφέρθηκε εκτός από την συχνότητα των γευμάτων σημαντικό ρόλο στην απώλεια του βάρους παίζει σαφώς και η ποιότητα του γεύματος. Ο οργανισμός διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα του μεταβολισμού ανάλογα το είδος του θρεπτικού συστατικού που του προσφέρουμε και στο χρόνο που του το προσφέρουμε.

Μια μελέτη του 2012 από Ιάπωνες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο έδειξε ότι όταν τα ποντίκια που τρέφονταν με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά την ημέρα, είχαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια ποσότητα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα χωρισμένα όμως σε δύο γεύματα ημερησίως. Τα ποντίκια που έτρωγαν μία φορά την ημέρα είχαν αποκτήσει περισσότερο βάρος και είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλύτερο θα ήταν να καταναλώναμε ένα πιάτο τηγανιτές πατάτες μοιρασμένες σε δυο μικρότερα γεύματα, από το να τις καταναλώσετε όλες μαζί ως ένα βραδινό γεύμα.

Οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν στηρίξει τα αποτελέσματα αυτά στα γονίδια και στην θεωρία του κιρκαδικού ρυθμού 24ωρου (βιολογικό ρολόι), σύμφωνα με την οποία το σώμα καίει τις θερμίδες που λαμβάνει με διαφορετικό ρυθμό μέσα στη μέρα, δηλαδή το πρωί έχει την ικανότητα να κάψει και να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που του παρέχουμε. Όσο περνάει η ώρα οι αντοχές που οργανισμού μειώνονται, κατά συνέπεια και οι καύσεις.

Η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ημερησίως διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα γονίδια έκφρασης των ποντικών. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να ισχύουν για τον άνθρωπο καθώς μέσα από αναδυόμενες έρευνες φαίνεται πως οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι έμφυτοι και μπορούμε να τους επαναφέρουμε με βάση τις συνήθειές μας.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μια φορά την ημέρα κυρίως το βράδυ είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Εν κατακλείδι, δεν έχει βρεθεί ακόμα η ιδανική μέθοδος άμεσης απώλειας βάρους αν και οι επιστήμονες που ασχολούνται κυρίως με θέματα διατροφής και υγείας δεν σταματούν να αναζητούν νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας, την παχυσαρκία.

Ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, με έναν ακριβή προσδιορισμό θερμίδων στον οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σας, είναι η καλύτερη μέθοδος στην απώλεια του βάρους ή την συντήρηση του βάρους σας και την εξασφάλιση της μελλοντικής σας υγείας.

Αποδεδειγμένα, η κατανάλωση συχνών, υγιεινών γευμάτων μέσα στη μέρα οδηγεί στον καλύτερο θερμιδικό έλεγχο και βοηθάει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων καθώς ελαττώνει το αίσθημα της πείνας.

Η ολοήμερη αποχή από το φαγητό και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού το βράδυ όπως αποδεικνύεται παραπάνω δεν επηρεάζει μόνο το δείκτη της ζυγαριάς αλλά μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό καύσων του οργανισμού, η δυσλειτουργία του οποίου συνδέεται με τη σειρά της με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών στο μέλλον. Φροντίστε τον εαυτό σας και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας το χρόνο, την ποιότητα και την ποσότητα των γευμάτων σας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...