Έργο κατασκευής στην Πάτρα Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου για άτομα με νοητική στέρηση

Πάτρα,  20 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής στην Πάτρα Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου για άτομα με νοητική στέρηση, με προϋπολογισμό 4.396.259 ευρώ.

Πρόκειται για την ανέγερση μιας σύγχρονης υποδομής προνοιακού χαρακτήρα στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα στην Πάτρα, σε έκταση ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Π. Σταθακόπουλου. Δικαιούχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη, είναι ο Δήμος Πατρέων η δε χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου υπολογίζεται στους 34 μήνες.

Το έργο αφορά στην κατασκευή – ανέγερση και στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για την λειτουργία ενός τετραώροφου κτιρίου που θα φιλοξενεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, δυναμικότητας 50 ατόμων και το Οικοτροφείο, δυναμικότητας συνολικά 13 ατόμων.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα στεγάζεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με ανώτατο όριο ημερήσιας φροντίδας και παραμονής τις 16 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες των φιλοξενουμένων ατόμων. «Το νέο Κέντρο θα είναι σχεδιασμένο να συνδράμει ως αρωγός στην ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων με νοητική στέρηση και των οικογενειών τους, ενώ ειδικοί επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε μια πολυδύναμη και άρτια οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση, με σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, θα εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης, με φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και γυμναστικές ασκήσεις», αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κατσιφάρας.

Σε ό,τι αφορά στο Οικοτροφείο, βασικός στόχος της υποστηριζόμενης διαβίωσης με την μορφή διαμερισμάτων είναι η ικανοποίηση του πρωταρχικού δικαιώματος των ατόμων με νοητική στέρηση για ανεξάρτητη διαβίωση, στοχεύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι περιπτώσεις περιθωριοποίησης ή ιδρυματοποίησης.

«Τα διαμερίσματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προσωρινή παροχή καταλύματος αλλά ως κοινωνικό δικαίωμα», αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...