Έτσι βγαίνουμε στις αγορές και χωρίς τον… Ντράγκι

Αγώνας για αγορές – προαπαιτούμενα και την Πέμπτη… EWG

Καλά – καλά δεν τέλειωσε η β’ αξιολόγηση και την Πέμπτη έρχεται ο έλεγχος από τους θεσμούς, που θέλουν να δουν ότι προχωρήσαμε τις «ουρές» των προαπαιτούμενων. Το  EuroWorking Group θα συνεδριάζει μεθαύριο  και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καλείται να  παρουσιάσει στους ομολόγους του, την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας. Η έκκριση των πιστωτών θα απελευθερώσει την δόση των 8,5 δις ευρώ ή τουλάχιστον την πρώτη υπό-δόση των 7,7 δις ευρώ, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Αυτή την στιγμή, τρία είναι τα βασικά θέματα στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος. Αυτό στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία και οι Γερμανοί είναι παράταση της  εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας (των εφοπλιστών) στον κρατικό προϋπολογισμό και το 2018.  Θέμα που έκλεισε εχθές στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου αποδέχτηκε την επέκτασή του, για ένα έτος.

Το δεύτερο σε σειρά θέμα που ενδιαφέρει τους θεσμούς, είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, τον  επανϋπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, που αναμένεται να φέρει μειώσεις στα εισοδήματα των περισσοτέρων παλαιών συνταξιούχων, ιδιαίτερα μετά το πάγωμα των αυξήσεων μέχρι και (τουλάχιστον) το 2023. Καθώς ο πλήρης επανυπολογισμός, είναι τεράστιο έργο, οι θεσμοί περιμένουν τουλάχιστον να έχει ολοκληρωθεί το 10% των συντάξεων (Μάιο είχε τελειώσει ήδη το 6%).

Τρίτο θέμα που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα, ασχολούνται με τον ΔΕΣΦΑ. Ευτυχώς εχθές είχαμε καλά νέα από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος διαγωνισμός ξεκινά και επισήμως και το Ταμείο έδωσε προθεσμία έως την 24η Ιουλίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές.

Προαπαιτούμενο «αγκάθι», είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνει για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε από τώρα, καθώς η Κομισιόν επισημαίνει ότι περιμένει το  πόρισμα της GRECO, της επιτροπής, που θα είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο. Δηλαδή, καλή γ’ αξιολόγηση.

Τα μικρά και μεγάλα, προβλήματα του κ. Σόιμπλε

Αν και θεωρητικά ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να κέρδισε ότι ήθελε ή σχεδόν ότι ήθελε από το τελευταίο Eurogroup, η αντιπολίτευση και τα πολιτικά παιχνίδια εντός Γερμανίας, δεν τον αφήνουν να το χαρεί. Μάλιστα, ακόμα και βουλευτές από το ίδιο του το κόμμα έχουν αρχίσει να τον αμφιβάλουν και αν περάσει το αίτημα της μειοψηφίας για συζήτηση της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα και το ΔΝΤ από την γερμανική Βουλή, τότε μπορεί να του βγει και ξινή.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι αποφεύγει να παραπεμφθεί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag (γερμανική ομοσπονδιακή βουλή). Ο ίδιος απαντά «δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω το θέμα», αλλά δεν πείθει. Μάλιστα ο Γιοχάνες Καρς βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού, φέρεται να δήλωσε στην εκπομπή Bericht aus Berlin, «είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η απάντηση Σόιμπλε, είναι ότι βάσει της σχετικής διαδικασίας το αρμόδιο όργανο είναι η επιτροπή Προϋπολογισμού. Αυτή θα ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια θα κληθεί  να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. «Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.

Στόχος μου να βγει η Ελλάδα στις αγορές, λέει ο Β. Σόιμπλε

«Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους», δήλωσε σχετικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται».

Οι πληρωμές του καλοκαιριού

Ο Ιούνιος βρίσκεται στις τελευταίες του ημέρες και Ιούλιος που έρχεται είναι μήνας πληρωμών για το Δημόσιο, που θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν 7 δις ευρώ, πους τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Κάτι το οποίο αν και ακούγεται ανησυχητικό, η αλήθεια είναι ότι αφού εξασφαλίστηκε η δόση από το Εurogroup,  θα είναι ένα καλοκαίρι που η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί για να βελτιώσει την εικόνα της στις αγορές, πριν ξεκινήσει η γ’ αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο.  Ο στόχος δεν έχει αλλάξει, είναι επιστροφή στις αγορές μία-δύο φορές, πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο τον Ιούλιο του 2018, ώστε η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς την συνδρομή των θεσμών και να μην χρειαστεί άλλο μνημόνιο. Από την Κομισιόν, κρατούν χαμηλά τους τόνους, την ώρα που ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει επισημάνει την αλλαγή των συνθηκών για το ελληνικό χρέος και την βελτιωμένη δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, κάτι που εκτιμά ότι θα γίνει πιο νωρίς από ότι αναμενόταν αρχικά.

Η ΕΚΤ, μπορεί να μας έχει κλείσει την πόρτα για το Q.E., τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά παράλληλα, επισημαίνει το γεγονός ότι μετά την δεύτερη αξιολόγηση το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο,  γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Ενώ οι Ευρωπαίοι, σχεδόν μας σπρώχνουν στις αγορές, αρκετά διαφορετικό είναι το κλίμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στελέχη του ΔΝΤ, φέρονται να παρεμβαίνουν σε αντίθετη κατεύθυνση υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο δεν έχει ακόμα εκδώσει την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση ενός αποδεκτού επιπέδου στα επιτόκια των ελληνικών τίτλων, μέχρι οι θεσμοί να συμφωνήσουν να στηρίξουν μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, που εξαρτάται τον ποιον ρωτάς, μπορεί να είναι και το φθινόπωρο του 2017!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/290259-Etsi-bgainoyme-stis-agores-kai-choris-ton-Ntragki ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...