«Αγώνας δρόμου» για προαπαιτούμενα και συμφωνία!

Με τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

 Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα μέχρι το Eurogroup της 15 Ιουνίου, κυβέρνηση και δανειστές κάνουν αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα «υπόλοιπα» της συμφωνίας, τα 15 προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει ανοιχτά από τις 140 δράσεις που συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, η λύση που φαίνεται να έχει επιλέξει η κυβέρνηση είναι η κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου ή τροπολογιών με τις οποίες θα νομοθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Με την ελληνική πλευρά, να κατηγορεί τους θεσμούς, ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, το οικονομικό επιτελείο, θέλει να έχει καλύψει όλα τα ανοιχτά προαπαιτούμενα, ώστε όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ταξιδέψει στο Λουξεμβούργο για το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, η άλλη πλευρά, αν μην έχει καμία δικαιολογία.

Για το θέμα της προόδου στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όλα τα ανοιχτά της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υπήρξε εχθές ενημέρωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ούτως ώστε να καθοριστεί η μορφή, αλλά και ο χρόνος ψήφισης όλων των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ενημέρωση που παρείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή ενώ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικές-εργασιακές ρυθμίσεις που, αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να ικανοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις, οι δανειστές απαίτησαν να περάσουν από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα είναι να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, ώστε να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά  με το χρέος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «παλεύει για μια καλή λεκτική διατύπωση», που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει πολυνομοσχέδιο για προαπαιτούμενα, λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Δημοσιεύματα τα οποία φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να λέει κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ​”​καλή λεκτική διατύπωση​ ή -και την κατάλληλη φρασεολογία​”​ κ.o​.​κ.   για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση,​ είναι παντελώς ανυπόστατα.

Ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση ότι θα κατατεθεί  πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτούμενων.

Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα προαπαιτούμενα που μετά το προηγούμενο Eurogroup ήταν είκοσι, στην αρχή της εβδομάδας, λεγόταν ότι ήταν δεκαοκτώ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες, κάνουν λόγο για δεκαπέντε εκκρεμότητες. Σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζονται όλα  τα προαπαιτούμενα νομοθέτηση, καθώς άλλα μπορούν να κλείσουν με μία υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο.

Από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέσα στην λίστα με τις «ουρές» του μνημονίου, περιλαμβάνονται:

 -Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

– H παροχή νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

– Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

– Ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).  Η δράση περιλαμβάνει ότι θα έχει διεκπεραιωθεί τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016.

– Την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές, για  το Ελληνικό

– Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

– Ολοκλήρωση της δευτερεύουσας νομοθεσίας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

-Ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ

-Μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ε.Ε.

– Υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.

Σήμερα το κρίσιμο EuroWorking Group

Ένα σημαντικό βήμα προς την συμφωνία, αναμένεται να είναι το σημερινό EuroWorking Group(EWG),  το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η ατζέντα του συμβουλίου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης θα είναι το πιο «καυτό» θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σήμερα συνεδριάζει δια ζώσης στη Σλοβενία το EWG, μία συνεδρίαση που είναι ακόμα πιο σημαντική μετά την ματαίωση της προηγούμενης τηλεδιάσκεψης, προχτές, λόγω των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/287451-Agonas-dromoy-gia-proapaitoymena-kai-symphonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...