ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: “Μαύρη κατάρα το πετρέλαιο στο Κατάκολο. Θα ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα”

DETE.GR

Οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων – Κίνδυνος για μόλυνση όπως στον Κόλπο του Μεξικού!

Ο καθηγητής σεισμολογίας μίλησε για «γελοίες» περιβαλλοντικές μελέτες και κάνει λόγο για «μαύρη κατάρα»!

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος  ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος. Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.

Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε.

«Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην  ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν. Το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα έχει άπειρες πανέμορφες ακτές, έχει περιβαλλοντικά πάρκα κλπ»!

Θεωρώ πως είναι «μαύρη κατάρα»

Ο καθηγητής σεισμολογίας θεωρεί πως το εγχείρημα που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο Κατάκολο είναι «μαύρη κατάρα»! Λέει χαρακτηριστικά: Θεωρώ πως αυτό που πάει να γίνει δεν είναι να βρουν τον μαύρο χρυσό, αλλά το όλο εγχείρημα θα είναι μαύρη κατάρα, γιατί στην εποχή των εναλλακτικών ενεργειών θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και όχι στην «πίσσα»! Αλλά αυτό είναι πολιτική. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ξέρει η εταιρεία που να βάλει το τρυπάνι. Εδώ ένα Νοσοκομείο φτιάχνεις και κάνεις την λεγόμενη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας. Κάνεις μία επέκταση σχεδίου πόλεως και λες στον Δήμρχο πρόσεξε εδώ δεν θα επεκταθείς. Και αυτό στο δείχνει η μικροζωνική μελέτη»  λέει ο καθηγητής επισημαίνοντας πως τιποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Για να ξεδιπλώσει στην συνέχεια την επιχειρηματολογία του, που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους…

Κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων! Θα «κόψει» την γεώτρηση σαν … καρότο!

Ο καθηγητής σεισμολογίας είναι κατηγορηματικός ως προς την πρόκληση σεισμών από τις γεωτρήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δ/ντη Σύνταξης της εφημερίδας «Κόσμος» Κωνσταντίνου Φλαμή τόνισε:

«Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει!

Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό!

«Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο» συνεχίζει ο καθηγητής. «Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. Το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικά γελοία περιβαλλοντική  μελέτη που κατατέθηκε. Πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού. Πρέπει με τεχνικές να δούμε που είναι τα σεισμογόνα ρήγματα, και δεύτερον εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς. Για παράδειγμα βλέπω σήμερα σεισμούς στην Κεφαλλονιά, της τάξης του 0,2 Ρίχτερ στα 200 χιλιόμετρα. Επομένως πρέπει κατά τη διάρκεια της άντλησης να παρακολουθούμε, μήπως έχουμε ενεργοποίηση κάποιου κοντινού ρήγματος και μήπως έχουμε μετατόπιση επικέντρου προς την περιοχή της γεώτρησης. Και αυτό το γελοίο επιχείρημα που ακούω από τους ανθρώπους κάποιων εταιρειών, τα παπαγαλάκια τα λεγόμενα, ότι επειδή έχουν εύκαμπτα στελέχη γεωτρήσεων, δεν πρόκειται να σπάσουν, μα δεν μιλάω εγώ για σπάσιμο του σωλήνα της γεώτρησης, μιλάω για αστοχίες στον περιβάλλοντα χώρο.

Ποια θα είναι η έκταση της οικολογικής καταστροφής;

Ποια όμως θα είναι έκταση μίας τέτοιας καταστροφής αν γίνει το περιβόητο blowoutγια το οποίο προειδοποιεί ο καθηγητής σεισμολογίας; Ο ίδιος λέει πως δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος, όμως σίγουρα θα έπρεπε να έχει γίνει μία εξωμοίωση μόλυνσης και να δούμε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν.

«Το τονίζω είναι αποδεδειγμένη η πρόκληση σεισμών»

Ο Κωνσταντίνος Φλαμής ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις για το ενδεχόμενο πρόκλησης σεισμών και ενεργοποίησης ρηγμάτων. Και ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος:

Κ.Φ.: Είπατε για την Οκλαχόμα ότι είχαμε σεισμούς μέχρι και 5,7 Ρίχτερ. Αυτό τι σημαίνει για την δική μας περίπτωση, αυτήν του Κατακόλου κλπ.

Α.Τ. Έχει αποδειχθεί ότι η άντληση κοντά σε ενεργά ρήγματα προκαλεί σεισμούς. Δεν πιστεύω βέβαια ότι θα έχουμε στην Ηλεία 6,5άρια. Εγώ μιλάω για τους σεισμούς μεσαίου μεγέθους. Αλλά και ένα 2,5άρι να γίνει ακριβώς στην γεώτρηση… την έχει κόψει. Και εκεί θα έχουμε προβλήματα μόλυνσης. Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Στην Αγγλία π.χ. όταν κάνουν μία γεώτρηση βάζουν σεισμογράφους και μετράνε. Όταν λοιπόν δουν ότι η γεώτρηση είναι κοντά σε ρήγμα σταματάνε. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προβλεφθεί για τις περιοχές της χώρας μας.

Ο σεισμός της Οκλαχόμα

Ο σεισμός της Οκλαχόμα σημειώθηκε το 2016. Χαρακτηρίστηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου ως «πρωτοφανής». Κάτι που τόνισε μιλώντας στον «Κόσμο» και ο Ακης Τσελέντης. Δεν είχαμε θύματα, όμως σημειώθηκε πολλές ζημιές. Και δεν ήταν ο μοναδικός σεισμός. Πολλοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους έχουν σημειωθεί στην πάλαι ποτέ «ασεισμογενή» Πολιτεία των ΗΠΑ. Οι γεωτρήσεις όμως.. ενεργοποίησαν ρήγματα!

Η πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό

Το συμβάν της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού το 2010 είναι το δεύτερο στην ίδια περιοχή μετά από το αυτό του 1979. Η αιτία του γεγονότος ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Ντίπγουότερ Χοράϊζον.

Οι επιπτώσεις ήταν τόσο οικονομικές όσο ήταν και για την περιβαλλοντική καταστροφή που έφερε όλο αυτό. Η πετρελαιοκηλίδα επικράτησε στην περιοχή για 87 ημέρες. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε στα 180,000 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η πολιτεία της Οκλαχόμα. Στις αρχές Ιουνίου ξεβράστηκε μια έκταση 201 χιλιομέτρων συμπεριλαμβανομένων αυτών της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, στην περιοχή του Μισσισσίππη, και στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Άλλη μια έκταση 26 χιλιομέτρων κάλυψε ακτές της Λουιζιάνας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Τον Οκτώβριο όμοια κατάληξη προέκυψε και στην πολιτεία του Τέξας.

Πέρα απο την αναμενόμενη μόλυνση των υδάτων οδήγήθηκαν στον θάνατο αρκετά είδη πτηνών και θηλαστικών εκ των οποίων πολλά απο αυτά να είναι υπο εξαφάνιση.


Η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού από δορυφόρο


Τεράστια η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...