Ανακάλυψαν τη «Μέδουσα»: Ιός μετατρέπει αμοιβάδες σε πέτρα

Η σχετική Μελέτη δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο ακαδημαϊκό έντυπο Journal of Viology

Όπως το μυθολογικό τέρας Μέδουσα, ένας γιγάντιος ιός που ανακάλεσαν πρόσφατα οι επιστήμονες, μετατρέπει τους ξενιστές του σε πέτρα. Ευτυχώς για τον άνθρωπο ο ιός αυτός φιλοξενείται μόνο από τις αμοιβάδες.

Η  εκπληκτική αυτή ικανότητά έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να τον ονοματίζουν «ιός Μέδουσα».  η ανακάλυψη του έγινε μέσα σε νερά Βάλτου στην Ιαπωνία και η σχετική Μελέτη δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο ακαδημαϊκό έντυπο Journal of Virology. Ο  «ιός Μέδουσα»  ανήκει στην οικογένεια τον γιγάντιων ιών,  οι οποίοι εμφανίζουν εκτεταμένο γονιδίωμα σε σχέση με τους συνηθισμένους ιούς.

Προσβάλλει μονοκύτταρος οργανισμός γνωστός ως Acanthamoeba castellanii. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν ο «Ιός Μέδουσα»  μπισκότα στον ξενιστή του, ανέπτυσσε ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Αυτού του τύπου συμπεριφορά θύμισε στους ερευνητές το μύθο γύρω από  τη Μέδουσα, η οποία σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία μετέτρεπε όσους την κοιτούσαν σε πέτρα.

Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω ιός δεν έχει…  φίδια όπως το πλάσμα που σκότωσε ο Ηρακλής, τόττης επιφάνειά του διαθέτει περισσότερα από 2.600 καρφιά.  η ομάδα που τον εξέτασε και οποία αποτελείται από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο και του Τόκιο απεφάνθη ότι πλέον αποτελεί μία νέα, ξεχωριστή οίκο οικογένεια αυτή των Medusaviridae.

ethnos.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...