Ανοικτή επιστολή προς τον σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεον

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Διάβασα με πολλή προσοχή στο «Εμπρός» (17-6-2011) τους όρους που θέτετε προκειμένου να αποκαταστήσετε μερικώς όπως λέτε τις σχέσεις σας με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και να προβήτε σε επίσημη ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου και αναρωτήθηκα, αυτό το μανιφέστο το στέλνει ένας Επίσκοπος προς ένα ορθόδοξο Μοναστήρι ή κάποιος Καίσαρ προς τους υπηκόους του; Ζητάτε μεταξύ πολλών άλλων:

1) Αποδοχή των Συνοδικών αποφάσεων και αποφάσεων των Συνοδικών Δικαστηρίων. Είναι τουλάχιστον λυπηρόν να επικαλείσθε Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, διότι ξέρετε πολύ καλά πως παίρνονται αυτές οι Αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως προς τις αποφάσεις των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων, αφήνω να σας απαντήσουν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Αμβρόσιος και ο νυν Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, οι οποίοι καταγγέλλουν τα εξής αντιστοίχως:

«Τι να κάνουν και των τριών βαθμών οι κληρικοί μας, όταν ο νόμος βάσει του οποίου κρίνονται, κατήντησε να είναι η αντιπάθεια, το μίσος και η εκδικητική μανία του δικαστού προς τον δικαζόμενον, όταν η κατανόησις, η επιείκεια, η συμπάθεια, η αγάπη και η στοργή δεν φυτρώνουν εις την λιθίνην καρδίαν των σκληρών Ιεροδικαστών και τας εξοντωτικάς αποφάσεις τας εκδίδουν οι ρασοφόροι δικασταί μεταξύ των εκ των προτέρων και πριν αναγνωσθή ο δικαστικός φάκελος και ακουσθή η απολογία του κατηγορουμένου» (Ορθόδοξος Τύπος, 15-12-1995);

«Διατρανώθηκε ο δεσποτισμός μας έναντι των απλών και αδύναμων παπάδων» (Βήμα, 28-3-2010).

2) Αποδοχή ελέγχου οικονομικής διαχειρίσεως από τον Μητροπολίτη. Εδώ, Δεσπότη μου, λυπάμαι, αλλά ψεύδεσθε προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι επανειλημμένως η Μονή σας εκάλεσε να κάμετε έλεγχο και αρνηθήκατε. Έχουν δημοσιευθή τα σχετικά έγγραφα.

3) Ανάκληση δήθεν συκοφαντίας του Ηγουμένου περί απαιτήσεως του Μητροπολίτη από την Μονή χρηματικού ποσού. Προσπαθείτε λοιπόν με εκβιασμό να σας δικαιώσουν οπωσδήποτε. Χριστιανικώτατος τρόπος χειρισμού της εξουσίας! Μαζέψτε λοιπόν και μερικούς δικούς σας και βάλτε τους να φωνάζουν άρον, άρον, σταυρωθήτω ο Σπυρίδων.

4) Αποδοχή οικονομικού ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζετε καλά ότι έχουν γίνει δεκάδες οικονομικοί έλεγχοι της Μονής υπό του Δημοσίου. Σεις μας πληροφορείτε με το υπ αριθμ. 452/23-7-2001 έγγραφό σας ότι στη Μονή Μεταμορφώσεως έγιναν 24 (εικοσιτέσσαρες) έλεγχοι «υπό Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Ελληνικού Δημοσίου». Αυτό δημοσιεύτηκε και δεν το διαψεύσατε. Εν συνεχεία έγιναν και άλλοι ακόμα οικονομικοί έλεγχοι της Μονής υπό των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και της Εκκλησίας. Ερωτάσθε: Πόσοι οικονομικοί έλεγχοι έχουν γίνει στα άλλα Μοναστήρια της Μητροπόλεώς σας, αλλά και στην ίδια τη Μητρόπολή σας;

Ως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως τις αξιολογείτε σείς, προκύπτει ότι οι Ιερείς και οι Μοναχοί δεν είναι Έλληνες πολίτες με ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπόκεινται στη δικτατορία της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, όπως έχουν διαπιστώσει οι δύο προαναφερθέντες Μητροπολίτες και άλλοι.

Φρίκη! Φρίκη! Φρίκη! Δεσπότη μου, τι είναι αυτά που λέτε στη συνέντευξή σας («Εμπρός», 22-7-2011) περί αρρώστων ανθρώπων που σας δημιουργούν προβλήματα; Σείς, Δεσπότη, βρίζετε συνεχώς με τα χειρότερα λόγια αξιοπρεπείς ανθρώπους καθιερωμένους στον εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο ότι «έχουν αρρωστήσει εκκλησιολογικά και πνευματικά», όπως γράφετε στο βιβλίο σας κατά της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.

Συνεχίζοντας δε το ασταμάτητο υβρεολόγιό σας, λέτε και αυτά στη συνέντευξή σας κατά λέξη για τους ανθρώπους που δεν σας συμπαθούν (και έχουν κάθε λόγο δι΄αυτό): «Οι λίγοι προβληματικοί άρρωστοι άνθρωποι δημιουργούν θόρυβο».

 Ποίος νομίζετε ότι είστε σείς που χαρακτηρίζετε ως «αρρώστους» όσους δεν συμφωνούν μαζί σας και ποιοι είναι αυτοί που «στηρίζονται σε συμφέροντα οικονομικά και ψυχολογικά»; Πιστεύετε ότι ο Θεός σας έστειλε στη Ναύπακτο για να βρίζετε και να συκοφαντείτε; Έλεος, Δεσπότη μου! Κρίμα!

Πράγματι, «άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια με αξιοπρέπεια, ελέγχουν με τη ζωή τους μερικούς άλλους που είναι πάντοτε στο προσκήνιο, αλλά είναι κούφιοι πνευματικά και πολιτιστικά», όπως λέτε.

Υπάρχει όμως και η άλλη κατηγορία, αυτών που η φτώχεια, η μιζέρια και η ταπείνωση στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια τους γεμίζει κόμπλεξ και μίσος και αργότερα όταν αποκτήσουν μια εξουσία ξεσπούν στους κατωτέρους τους. Μήπως χρειάζεται ένας καλός ψυχίατρος στη Ναύπακτο να μας πει ποιοι είναι οι άρρωστοι και ποιοι οι υγιείς; Η μέχρι υπερβολής αυτοπροβολή σας προκαλεί θα έλεγα αηδία. Ως προς τις συνεχείς ύβρεις, ίσως πρέπει να επέμβει η Ιερά Σύνοδος για να μην πω όλοι οι Ιεράρχες. Με τέτοιες συμπεριφορές εκθέτετε το Αρχιερατικό αξίωμα.

Σεις, Δεσπότη της Ναυπάκτου κ. Ιερόθεε, δεν βρίζετε μόνον ημάς, αλλά φθάσατε στο σημείο να βρίσετε, να συκοφαντήσετε και να διασύρετε όλους τους θρησκευτικούς Ηγέτες κατά πρωτοφανή και απίστευτο τρόπο. Αυτά τα τερατώδη γράφετε στο έντυπό σας «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (Ιούνιος 2010).

«Υπάρχουν όμως και μερικοί άλλοι τοκογλύφοι που δεν εκμεταλλεύονται την οικονομική ανέχεια του λαού, αλλά τις ελπίδες και τις προσδοκίες του… Τέτοιους τοκογλύφους βρίσκουμε συνεχώς δίπλα μας. Είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες που εκμεταλλεύονται και κατασπαράζουν το λεγόμενο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού με διαφόρους τρόπους, χειρότερους από το κοινό έγκλημα, διότι στην περίπτωση αυτή σκοτώνουν την ψυχή των ανθρώπων…».

Αλλοίμονο, κ. Ιερόθεε. Σεις, ο τόσον φρικτός κατήγορος κατά της θρησκευτικής Ηγεσίας, τολμήσατε να σύρετε στα Εκκλησιαστικά και Κρατικά Δικαστήρια και να θέσετε υποδίκους στην Ιερά Σύνοδο δια δήθεν υβριστικές φράσεις εις βάρος σας και εναντίον της Ιεράς Συνόδου και των Συνοδικών Δικαστηρίων τον π. Ιωάννη Διώτη και Πατέρες της Μονής Μεταμορφώσεως, επειδή με ευπρεπή φρασεολογία και αδιάσειστα επιχειρήματα αντέκρουσαν συντριπτικώς όλες τις συκοφαντικές κατηγορίες σας σε βάρος τους. Ζητάτε μάλιστα από αυτούς και από άλλους λαϊκούς (από υπέρ πολύτεκνο με επτά τέκνα) να εισπράξετε το ιλιγγιώδες συνολικό ποσό του 1.285.000 ευρώ, μάλιστα δε και με αναδρομικούς τόκους, κατά περιφρόνηση πολλών ιερών κανόνων.

 Σεβασμιώτατε, έχετε σκεφθή μήπως σεις είστε τοκογλύφος και υπό πραγματική έννοια και όχι μόνο υπό μεταφορική, όπως γράφετε για τους θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεστε και σεις; Είχατε κάμει Αγωγές και κατά δύο δημοσιογράφων επειδή σας ήλεγξαν για την άδικη πολεμική σας κατά της Μονής Μεταμορφώσεως. Είχατε ζητήσει και από αυτούς το συνολικό ποσό των 100.000.000 (εκατό εκατομμυρίων) δραχμών και με τόκους. Απορρίφθηκαν οι Αγωγές σας αυτές και έτσι αποδείχθηκε και δικαστικώς ότι αδίκως πολεμάτε το Μοναστήρι. Πως όμως συμβιβάζονται όλα αυτά με αυτά που γράψατε ότι σεις δεν ενδιαφέρεστε για χρήματα;

Έχω να σας κάμω και μια πρόταση που την σκέφτηκα κατόπιν των αλλεπαλλήλων μηνύσεων που έχετε κάνει στα κοσμικά δικαστήρια εναντίον όποιου τόλμησε να πει μερικές αλήθειες κα να σας ελέγξει δια πράξεις που δεν ταιριάζουν σε έναν Επίσκοπο και Ποιμενάρχη, διότι έτσι θέλει ο λαός τον Επίσκοπό του, «ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου», λέμε και όχι Δεσπότη και αφέντη.

Δεσπότη μου, δεν στήνετε λοιπόν στην πλατεία του λιμανιού το άγαλμά σας και όσους δεν το προσκυνήσουμε να μας πνίξετε στο λιμάνι, ελλείψει της καιομένης καμίνου;

Και μη παλεύετε άδικα, όση δύναμη και αν διαθέτετε και όσες αποφάσεις να παίρνετε που σας εξυπηρετούν. Το άστρο του π. Σπυρίδωνος Λογοθέτη δεν πρόκειται να σβήσει. «Σπυρίδων τέλος», που γράφει με αηδιαστική μεροληψία τοπική εφημερίδα, την οποία χρησιμοποιείτε σε βάρος της Μονής, δεν θα έχετε αυτή τη χαρά. Ο π. Σπυρίδων είναι Κτίτωρ της μεγαλύτερης και της πλέον οργανωμένης Μονής της Μητροπόλεώς σας, όπως ομολογούν Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Ηγούμενοι, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, δημοσιογράφοι, Κλήρος και Λαός. Πολλοί Μητροπολίτες ήλθαν και έφυγαν και λίγοι τους θυμούνται. Ο π. Σπυρίδων όμως, έστω και αγρίως πολεμούμενος, θα μνημονεύεται μεταξύ των κτιτόρων των Ιερών Μονών.

Αυτά, Δεσπότη μου, τα γράφω με πολύ αγανάκτηση που μου δημιούργησε η δική σας «πατρική» συμπεριφορά. Λυπάμαι μόνο που λόγω ανατροφής δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω συκοφαντίες και ύβρεις, όπως θα έκανα αν είχα μιμηθεί τον τρόπο που γράψατε σεις εις βάρος του Μοναστηριού και των φίλων του. Και προ παντός το υβρεολόγιο του πνευματικού σας τέκνου, του πρώτου εκ δεξιών συνεργάτη σας Ιερομονάχου Καλλιν] ]>



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...