Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα, λέει το ΔΝΤ!

Τα πάντα μπορεί να συμβούν στο ελληνικό χρέος, τονίζουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την ενημέρωση του Τύπου στην Ουάσιγκτον, παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, για τους στόχους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Μετά από ένα  Eurogroup συγκρούσεων, όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία αλλά σύμφωνα με τον κ. Ράις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων  πριν τις γερμανικές εκλογές το 2018. Μία λύση που έχει απορρίψει η ελληνική πλευρά, αλλά όπως τόνισε ο ίδιος,  η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα είναι να πληρούνται οι εξής δύο προϋποθέσεις.


1.  η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση


2.  η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, εστιάζουν στο δεύτερο μέρος το οποίο συνδέεται με τους στόχους που θα συμφωνηθούν θα την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα έτη, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία μπορούν να επιτευχθούν. Όπως είπε, αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος, αφού για να επιτευχθεί, θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό.  

Σύμφωνα με το Ταμείο, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.  Το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. 

Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε  ότι το Ταμείο «αποδέχεται την υπόσχεση του Μαΐου του 2016, άρα η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να εγκριθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν τη λήξη του προγράμματος του 2018, αλλά χρειαζόμαστε τις λεπτομέρειες αυτές που θα παράσχουν τις διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο». 

Από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάνουν πολιτικές χάρες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι είμαστε αντικειμενικοί και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές και να βοηθήσουμε το κράτος μέλος. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285573-Anoichta-ola-ta-endechomena-gia-ten-Ellada-leei-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...