Αξιολόγηση τέλος, ώρα για ανάπτυξη και επενδύσεις!

Τέλος η αξιολόγηση, ώρα για Ανάπτυξη!

 

Αυτό είναι το κλίμα στο οικονομικό επιτελείο, που μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση, μπορούν να βάλουν πίσω τους τις απαιτήσεις των δανειστών και να εστιάσουν στα θέματα που έχουν άμεση ωφέλεια για τον ελληνικό λαό. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τα προαπαιτούμενα και τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως και με συμφωνίες που αποφέρουν κέρδη τα οποία δεν μεταφράζονται άμεσα για τον μέσο Έλληνα πολίτη.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Οι αλλαγές αναμένεται να φανούν από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός την Τρίτη και θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και η προώθηση προοδευτικών αλλαγών.

 

Σήμερα το ΚΥΣΟΙΠ για τα εργαλεία χρηματοδότησης! 

 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την αγορά να διψά για ρευστότητα και την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από Ελλάδα και εξωτερικό, η άντληση πόρων για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων αποτελεί προτεραιότητα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να επισημανθούν και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Το Σεπτέμβριο η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

 

Μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ώστε να προχωρήσει η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, η χρηματοδότηση της τράπεζας, δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

 

Σχετικά με την εναλλακτική λύση που δίνεται από τους θεσμούς, αντί για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας να αναβαθμιστεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ),  η κυβέρνηση θα επιλέξει τη λύση που θα οδηγήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού.

 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup, για την ίδρυση του νέου χρηματοπιστωτικού φορέα: «Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εργασθούν από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα συντονίσει τις αναπτυξιακές και προωθητικές δραστηριότητες».

 

Οι 4 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα δώσουν τεχνική βοήθεια

 

Προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της  αναμένεται να αντληθεί τεχνική βοήθεια από τέσσερις αντίστοιχες τράπεζες της Ευρώπης όπως  τη γερμανική KFW, τη γαλλική National Development Agency, την ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και τη βρετανική British Business Bank.

Αν και ακόμα βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επενδυτές ακόμη και από την Κίνα για να συμμετάσχουν, ενώ στους στόχους του υπουργείου Οικονομίας, είναι να μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι πληγές της οικονομικής κρίσης είναι εμφανής στην ελληνική Οικονομία και το υπουργείο έχει στόχο η νέα αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν οδηγό για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, έναν φορέα στον οποίο θα υπαχθούν και άλλοι  οργανισμοί του υπουργείου με αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Παράλληλα,  στην  Ευρώπη, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται το κλίμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές,  πιθανότατα την άνοιξη του 2018 ή ίσως ακόμα και το Φθινόπωρο του 2017!

 

Βίζερ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές

 

Μάλιστα, ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο τόνισε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές (…) το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος δηλώνει ότι «υπό την προϋπόθεση του σωστού χειρισμού και μια καλής οικονομικής πολιτικής θα μπορέσει κάτι τέτοιο να καταστεί  τουλάχιστον δυνατό».

Λόγω της απουσίας από το 2014, η επιστροφή θα πρέπει να γίνει με προσοχή και την βοήθεια των θεσμών. Ο κ. Βίζερ, επισημαίνει σχετικά ότι αν και Αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής «αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος».

Σε κάθε περίπτωση μετά την συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, «υπάρχει η πολιτική βούληση να δούμε το πλαίσιο των ελαφρύνσεων (για το χρέος) στο τέλος του προγράμματος και εάν είναι αναγκαίο να προβούμε στις συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις».

 

Μοσκοβισί: Πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, μεγαλύτερη προοπτική

 

Η Γερμανία πρέπει να καταλάβει, ότι θα πρέπει να προσφερθούν στον ελληνικό λαό περισσότερες προοπτικές, ξεκαθάρισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, με τίτλο «Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση μας, ως Ευρωπαίοι, να προσφέρουμε στην Ελλάδα μια προοπτική που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτικές για τους νέους.

 

Για αυτό το λόγο, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη και για την οποία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε συμβιβασμούς, αποτελεί μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο». Όλοι περιμένουν να περάσουν οι γερμανικές εκλογές της 24 Σεπτεμβρίου, ώστε τα «ανοιχτά» θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το χρέος, να επιστρέψουν στο τραπέζι, καθώς αναμένεται το Βερολίνο να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.

 

Τα «κόλπα» Σόιμπλε

 

Μπορεί για πολλούς η συμφωνία του Eurogroup, να έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού προγράμματος, αλλά στην Γερμανία, δεν έχουν σιγήσει τα ερωτήματα, αν όντως έγιναν αρκετά. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον αν έγιναν όλα όσα προβλέπουν οι όροι του μνημονίου, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 8,5 δις ευρώ.

Κυρίως υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καταλογίζει στον υπουργό ότι χρησιμοποίησε «κόλπα» για να επιτύχει τη συμφωνία του Λουξεμβούργου.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τώρα οι πολίτες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο τι γίνεται με τα χρήματά τους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό για τη χορήγηση κι άλλων χρημάτων στην Ελλάδα, και το έκανε κυρίως για να βγάλει την ελληνική κρίση από τον προεκλογικό αγώνα της Χριστιανικής Ένωση. 

 

Κάτι το οποίο δεν θα ήταν πραγματικό πρόβλημα, αλλά στην Γερμανία ενόψει και των εκλογών του φθινοπώρου, το οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, πόσο μάλλον αν αφορά ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα όπως την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το μεγάλο ερώτημα που κάνουν στον κ. Σόιμπλε, είναι «τι κοστίζει στο γερμανό πολίτη αυτό το ντιλ που συνδέεται με ελάφρυνση του χρέους. Και τώρα, τα μέλη της επιτροπής του Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιμείνουν στην τήρηση των συμφωνημένων κανόνων ή εάν θα σταματήσουν τη συμφωνία».

Σύμφωνα τους Γερμανούς, «η ελπίδα είναι να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η συμφωνία, την οποία αποδέχτηκε ο Σόιμπλε, δεν πληροί το σημείο της απόφασης στο κοινοβούλιο που ορίζει ότι χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα μόνο όταν συμμετάσχει και το ΔΝΤ».

 

«Σαθρή συμφωνία» βλέπουν οι Γερμανοί και στοχοποιούν τον Σόιμπλε

 

Όμως το Ταμείο δεν μπήκε στη χρηματοδότηση του προγράμματος και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να ρωτάνε τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο. «Το Ταμείο θα εμβάσει χρήματα μόνο όταν μειωθεί το ελληνικό χρέος. Ο Σόιμπλε το αποσιώπησε. Αυτό που απομένει είναι ένα σαθρό ντιλ. Γιατί οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης θα προστατεύσουν τον υπουργό τους, που χαίρει μεγάλου γοήτρου. Επιπλέον, κανείς δεν θα τολμήσει τρεις μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες να διακινδυνεύσει ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να στρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. 

 

Tagesspiegel: Συμβιβασμός που προκαλεί πονόκοιλο

 

 «Για πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγει η γερμανική βουλή μια εκ βάθρων λύση, που είτε μπορεί να λέγεται προσωρινό Grexit, είτε μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους υπό μορφή κουρέματος; Εδώ και 7 χρόνια αποφεύγεται η χρεοκοπία χωρίς να γίνεται αλλαγή προς το καλύτερο, δεν πάει άλλο», διερωτάται ο αρθρογράφος της Tagesspiegel σε δημοσίευμα που επικαλείται μαρτυρία του Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που υποστηρίζει ότι η μετά τη λήξη του προγράμματος οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία. «Έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στη Βουλή».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/289079-Axiologese-telos-ora-gia-anaptyxe-kai-ependyseis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...