Απαλλαγή αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 2017-2018!

 

Πρόστιμα 500-1.000 ευρώ για γιατρούς και φροντιστήρια που δεν κόβουν απόδειξη

 

Σημαντικές αλλαγές σε πρόστιμα και ΕΝΦΙΑ καθώς και πλήθος άλλων ανατροπών, φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή 11 κυβερνητικά στελέχη (10 υπουργοί, 1 υφυπουργός). Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται πρόστιμα 500-1.000 ευρώ για όσους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια, ενώ παρατείνεται για δύο χρόνια ακόμα (2017 -2018) η απαλλαγή αγροτεμαχίων, αγρών και άλλων γηπέδων εκτός σχεδίων πόλεων από την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ!

Πρόστιμα «βροχή» για τους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν!

Στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Ειδικότερα, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά έλεγχο για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ ανά έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος.  Αλλαγές που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες  όπως ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και γιατρούς που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και μέχρι τώρα, δεν προβλεπόταν η επιβολή προστίμων αν τους έπιαναν σε έλεγχο να μην έχουν κόψει απόδειξη.

Πρόστιμο 100 ευρώ αν πλήρωσες τιμολόγια με μετρητα!

Προβλέπεται πρόστιμο ύψους  100 ευρώ αν επιχείρηση ή ελ. επαγγελματίας δεν πλήρωσε με πλαστικό χρήμα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.

Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια έως και το 2018

 Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται προηγούμενη διάταξη που θα ενεργοποιούσε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια και ορίζεται ότι ειδικά για τα έτη 2017 και 2018 δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου  η οποία λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ξεπερνιέται ή όχι το όριο των 200.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Ο «μεγάλος αδερφός» θα μαθαίνει τα πάντα!

 Αυξάνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να συλλέγει πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο.  Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ όλες τις πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διεξάγονται μέσω αυτών!

Όχι στην αναδρομική επιβάρυνση φορολογούμενων

 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αποφασίστηκε η μη αναδρομική εφαρμογή φορολογικών διατάξεων δυσμενέστερων για τους φορολογούμενους. Πρακτικά, τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της Φορολογικής Διοίκησης δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται αναδρομική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου.

Με απόφαση Πιτσιλή το ποιοι πρέπει να δίνουν πληροφορίες

Δίνεται στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Γιώργο Πιτσιλή) το δικαίωμα  να ορίζει με απόφασή του ποιες κατηγορίες φορολογούμενων  υποχρεούνται να δίνουν  στην ΑΑΔΕ, πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η συλλογή πληροφοριών, αφορά τη ενίσχυση της ελεγκτικής διαδικασίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285796-Apallage-agrotemachion-apo-ton-sympleromatiko-ENPHIA-2017-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...