Απόψε το διάγγελμα Μακρόν – «Ψάχνει ένα θαύμα»

Απόψε το διάγγελμα Μακρόν – «Ψάχνει ένα θαύμα»

«Απομονωμένος στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ψάχνει για ένα θαύμα. Μία θυμωμένη Γαλλία περιμένει να δει αν θα το βρει».    

Έτσι ξεκινάει η ανάλυση του Bloomberg για την κρίση στη Γαλλία ύστερα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλοι, είτε διαδηλωτές του κινήματος είτε οι όλο και λιγότεροι υποστηρικτές του Μακρόν περιμένουν από τον πρόεδρο να βρει μία λύση. Το διάγγελμα του Μακρόν είναι προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας( 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας).    

Σύμφωνα με τον Άρθουρ Γκόλντχαμερ, ερευνητή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ, ο Μακρόν έχει «βρεθεί σε μία αδύνατη θέση όπου καλείται να παραδεχτεί τα λάθη του, να μην αλλάξει την ουσία της εντολής που έχει και ταυτόχρονα να αναδείξει μια καινούργια σειρά προτεραιοτήτων».    

Ωστόσο, τα «κίτρινα γιλέκα» προειδοποιούν ότι αν, αντί για μέτρα, ανακοινώσει ημίμετρα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και έχουν ήδη προγραμματίσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την πέμπτη δράση τους.  

Εν αναμονή του διαγγέλματος εκπρόσωποι του κινήματος στέλνουν μήνυμα τι περιμένουν: ο Μπενζαμέν Κοσί -ένα από τα μέλη που παρέδωσαν την Παρασκευή στον πρωθυπουργό τη λίστα των απαιτήσεών τους- υποστηρίζει ότι «θα πρέπει ο πρόεδρος να υποβάλει σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε πρόγραμμα αποφασίσει να παρουσιάσει απόψε».  

Ο Μακρόν έχει να εμφανιστεί δημόσια ή να κάνει κάποια δήλωση από τις 5 Δεκεμβρίου. Πριν το διάγγελμα οργάνωσε μια σειρά από συναντήσεις με ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικούς αντιπάλους και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους. Την Παρασκευή συναντήθηκε με τους δημάρχους των προαστίων του Παρισιού οι οποίοι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στην κριτική τους στα λάθη του προέδρου.    

Η συνδικαλιστική οργάνωση Solidaires έκανε γνωστό πως δε θα συμμετάσχει σε συνάντηση που προσκλήθηκε καθώς «δεν είμαστε σίγουροι πως οι ενώσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να συζητούν με έναν απελπισμένο πρόεδρο». Χαρακτήρισε τις κινήσεις Μακρόν ως «επικοινωνιακό σχέδιο». 
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/348663-Apopse-to-diaggelma-Makron-PSachnei-ena-thayma ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...