Απ. Κατσιφάρας – Παρά το νοικοκύρεμα στα οικονομικά της Περιφέρειας η περικοπή στους ΚΑΠ μας οδηγεί σε αδιέξοδο

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιδιώκει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ώστε να τεθεί άμεσα το μείζων ζήτημα της περικοπών πόρων από την Αυτοδιοίκηση και ο παρεπόμενος οικονομικός «στραγγαλισμός» των Περιφερειών. Αυτό επεσήμανε στην εισήγηση του στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα το απόγευμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο κ. Κατσιφάρας έκανε εν πρώτοις μια σύντομη αναδρομή της κατάστασης που κληροδοτήθηκε από οικονομικής απόψεως στην αιρετή Περιφέρεια. Αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλεπάλληλες και επίμονες προσπάθειες που κατεβλήθησαν ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες και να εξορθολογισθούν τα οικονομικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μειώθηκαν κατά 65% οι δαπάνες για δράσεις υποστήριξης διαφόρων εκδηλώσεων και, συνακόλουθα, οι πόροι για δαπάνες δημοσίων σχέσεων.

«Βάλαμε ως στόχο την μείωση των λειτουργικών δαπανών και την τάξη στα οικονομικά της Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κλιμακούμενη μείωση στην κατανομή των πόρων από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), παρά το νοικοκύρεμα που προηγήθηκε, θέτει πια σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της Περιφέρειας.

Όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, πέρυσι από τους επενδυτικούς ΚΑΠ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απορρόφησε 17.654.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν για μια σειρά μικρών αλλά απολύτως απαραίτητων παρεμβάσεων, κυρίως στον τομέα των υποδομών. Φέτος, έως τώρα, το αντίστοιχο ποσό που διετέθη στη Δυτική Ελλάδα είναι μόλις 1.091.000 ευρώ.

«Είμαστε, φυσικά, στην ίδια όχθη με τους Δήμους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, σπεύδοντας να σημειώσει ότι είναι αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, η οποία αποτελεί διαχρονικά το πρώτο και ουσιαστικότερο στήριγμα στον πολίτη.

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στις κεντρικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ένωση Περιφερειών. «Συναντηθήκαμε, ήδη, με την κυρία Παπαρήγα, σήμερα είδαμε τον κ. Τσίπρα, την προσεχή Τρίτη θα δούμε τον κ. Κουβέλη και έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Μάλιστα, ενημερώνοντας το Σώμα για την συνάντηση που είχε σήμερα η Ένωση Περιφερειών με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είπε ότι ο ίδιος, πέραν των άλλων, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να βοηθήσει από την θεσμική του θέση για την άμεση επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που αφορούν οδικούς άξονες στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας («Ολυμπία», «Ιόνια» Οδός).

Για το θέμα των οικονομικών, στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί βαριές τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τόσο στο σκέλος των λειτουργικών όσο και των επενδυτικών δαπανών, από το Νοέμβριο του 2011 υπέστησαν περικοπή της τάξεως του 15%, η οποία ήρθε να προστεθεί στη μείωση 20% περίπου που είχαν ήδη υποστεί οι πόροι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τα έτη 2009 – 2010. Από τον περασμένο Απρίλιο το σκέλος λειτουργικών δαπανών υπέστη περαιτέρω απομείωση σε ποσοστό 16%».

Και ο κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε: «Να σημειωθεί δε πώς από τους επενδυτικούς ΚΑΠ, η Περιφέρεια μέχρι σήμερα έχει λάβει το ποσό του 1.091.824,66 ευρώ, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012. Σύμφωνα δε με τον προϋπολογισμό του 2012 το ποσό που θα έπρεπε να έχουμε λάβει σε αυτό το σκέλος, ανέρχεται σε 8.750.000,00. Ήδη προαναγγέλλεται περαιτέρω μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης, η οποία προς τους Δήμους λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι Περιφέρειες με πλήρη συνείδηση της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον τελευταίο θεσμό, που όντας κοντά στον πολίτη εργάζεται για την κοινωνική συνοχή, μεριμνά για τις πλέον ευαίσθητες και αδύναμες κατηγορίες, παρέχει ελπίδα για το μέλλον. Περαιτέρω περικοπές απογυμνώνουν και τους τελευταίους αξιόπιστους δημοκρατικούς θεσμούς από το έργο και το περιεχόμενο τους. Η Αυτοδιοίκηση όχι μόνον πρέπει να επιζήσει, πρέπει να ενισχυθεί, στο όνομα της δημοκρατίας και χάριν της κοινωνίας».

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν με συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Ενημέρωση



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...