Αρχαίο κλεμμένο άγαλμα βρέθηκε στην Παλμύρα, αλλά λείπουν… δεκάδες χιλιάδες άλλα!

Αρχαίο κλεμμένο άγαλμα βρέθηκε στην Παλμύρα, αλλά λείπουν… δεκάδες χιλιάδες άλλα!

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

Ένα αρχαίο άγαλμα ενός ανώτερου ιερέα είναι μια από τις εκατοντάδες κλαπείσες αρχαιότητες, που ξαναβρέθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας, και ετέθησαν ξανά στην Δαμασκό, υπενθυμίζοντας την μαζική λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας, κατά την διάρκεια 7 ετών πολέμου!

Ο ιερέας φορά υψηλό καπέλο, δάφνινο στεφάνι, κρατά κύπελλο με ιερό λάδι και αγγείο με δημητριακά. Ευρέθη σε ένα σπίτι!

«Αυτό το αρχαίο τέχνεργο δεν είναι μόνο για την Συρία, αλλά είμαστε οι θεματοφύλακές του, και το διατηρούμε για όλον τον κόσμο», εδήλωσε ο κ.Χ.Χαρίρι, επί κεφαλής του Τμ. Αρχαιοτήτων Παλμύρας.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 2011, όταν η χώρα κατακερματίστηκε σε πολυάριθμους θύλακες, τα αντιμαχόμενα μέρη άρχισαν να λεηλατούν την πολιτιστική κληρονομιά της, να λεηλατούν μουσεία και να κάνουν…ανασκαφές σε αρχαίες τοποθεσίες!

Το ISIS, υποκατάστημα της Αλ Κάιντα, έχει μακρά εμπειρία πώλησης κλεμμένων αρχαιοτήτων για κέρδος. Οι τζιχαντιστές είχαν σπάσει ένα μέρος του προσώπου και του καπέλου του. Αλλά ενώ έχουν αποκατασταθεί χιλιάδες κλεμμένα αντικείμενα, λείπουν…δεκάδες χιλιάδες άλλα! Πολλά από αυτά πιθανότατα είναι έξω από την Συρία, στα χέρια «ειδικών εμπόρων», που θα περιμένουν δεκαετίες αποθηκευμένα, πριν τα πουλήσουν σε ιδιώτες συλλέκτες…

Πεντακόσια αρχαία αντικείμενα επανεμφανίσθηκαν στην Δαμασκό, αυτήν την εβδομάδα…

ΠΗΓΗ: Reuters, 4.10.2018.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344924-Archaio-klemmeno-agalma-bretheke-sten-Palmyra-alla-leipoyn-dekades-chiliades-alla ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...