Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Η κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η πΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, την Τετάρτη, και μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η έγκριση του Πρωτοκόλλου ήταν προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα βήματα που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία, τα οποία είναι τα εξής:

Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

-Αυτομάτως ξεκινούν οι διαδικασίες για αλλαγές στις πινακίδες, στα δημόσια κτίρια και στους δρόμους, στα σύνορα αλλά και στα διπλωματικά και δημόσια έγγραφα.

-Παράλληλα θα ξεκινήσει η αποστολή επιστολών προς τις άλλες χώρες για να τους ενημερώσουν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το νέο συνταγματικό όνομα.

– Όσες ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα και πινακίδες οχημάτων θα εκδίδονται εφεξής, θα έχουν το νέο όνομα. Τα παλιά έγγραφα και των ιδιωτών και του Δημοσίου θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ετών.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/353844-Ayta-einai-ta-epomena-bemata-gia-ten-entaxe-ton-Skopion-sto-NATO ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...