«ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ» Ένας μονόλογος που αφορά στην ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος

 

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

Ο μονόλογος «ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ» του Χρήστου Λιακόπουλου,  που παρουσιάζεται στο  χώρο πολιτισμού & τεχνών «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ», (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός), αφορά στην ταραχώδη-περιπετειώδη ζωή ,του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος, αυτοκράτορα Αδριανού. Στο ρόλο του Αδριανού ο Χρήστος Λιακόπουλος.
«Είναι ένας συνδυασμός ιστορικών και φανταστικών γεγονότων που στοχεύει στο να καταδείξει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες ,τους ίδιους φόβους και τις ίδιες επιθυμίες! Μεγαλώνουμε σε οικογένειες με ελλείψεις και ελαττώματα, παθιαζόμαστε να πετύχουμε υψηλούς στόχους (για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε) και όταν το πετύχουμε πιστεύουμε πως ήμαστε παντοδύναμοι θεοί.. Ακολουθούν τότε, τα χτυπήματα της μοίρας, που  μας προσγειώνουν απότομα και  μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως το μόνο που έχουμε πραγματικά ανάγκη, μέχρι το τέλος μας, είναι ν αγαπηθούμε βαθιά και απόλυτα!», εξηγεί ο συγγραφέας αλλά και πρωταγωνιστής του έργου, ο Χρήστος Λιακόπουλος, ενώ προσθέτει:

«Η… ”γνωριμία” μου με τον Αυτοκράτορα Αδριανό, έγινε εντελώς ”τυχαία”. Στο τέλος μιας εκδήλωσης, στο  Νομισματικό και Επιγραφικό μουσείο – όπου με κάλεσαν να διαβάσω αποσπάσματα από κείμενα, που μιλούσαν για τη σχέση Αδριανού-Αντίνοου – με προσέγγισαν κάποιοι θεατές, οι οποίοι μου μίλησαν με μεγάλο θαυμασμό γι αυτή τη ξεχωριστή ιστορική προσωπικότητα και μου συνέστησαν να μελετήσω γι αυτόν. Το έκανα κι ενθουσιάστηκα! Και, απροσδόκητα, εμπνεύστηκα.. Κυρίως, από το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Γκιουρσενάρ ”Απομνημονεύματα Αδριανού”. Αισθάνθηκα, από την πρώτη στιγμή. πως είχα αρκετά κοινά στοιχεία με τον Αδριανό και στον χαρακτήρα και στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και άρχισα να γράφω.»                                                                                                                                                                                 

   Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός( 76μΧ – 138 μΧ ),ήταν ένας από τους ”5 καλούς αυτοκράτορες”, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διέγραψε τα χρέη των πολιτών προς το κράτος, μοίρασε στους αγρότες κτήματα που οι μεγάλοι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει ακαλλιέργητα, αύξησε την ελευθερία των γυναικών, απαγόρευσε να κακομεταχειρίζονται τους δούλους και εξανθρώπισε τον νομικό κώδικα. Έχτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά, ναούς και θέατρα. Ήταν ουμανιστής, βαθύτατα φιλέλληνας και λάτρης του Ελληνικού πνεύματος. Αγαπούσε ιδιαίτερα τις διδαχές των Στωικών (Επίκτητου) και του Επίκουρου. Στην Αθήνα, αποπεράτωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, που επί 600 χρόνια παρέμενε ημιτελής (προς τιμήν του χτίστηκε η Πύλη του Αδριανού), κατασκεύασε ένα υδραγωγείο, που ύδρευε την πόλη μέχρι το 1930 ,την μεγάλη βιβλιοθήκη δίπλα στη Ρωμαϊκή αγορά και επέκτεινε την Αθήνα κατά μήκος του Ιλισσού. Ίδρυσε το Πανελλήνιον ,ένα είδος περιφερειακής βουλής, με σκοπό να ενώσει ολες τις Ελληνικές πόλεις και να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες! Οι προσπάθειές του δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Έζησε ένα πολύ μεγάλο έρωτα, μ έναν Έλληνα της Κλαυδιόπολης, τον Αντίνοο, που κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νείλο βρέθηκε πνιγμένος, σε ηλικία 20 ετών. Ο Αδριανός, πόνεσε βαθύτατα.. Θεοποίησε τον Αντίνοο ,έδωσε το όνομά του σε πόλεις, έκοψε μετάλλια με τη μορφή του και παντού στην αυτοκρατορία κατασκευάστηκαν, προς τιμήν του αγάλματα. Κατά τη διάρκεια του Ιουδαϊκού πολέμου, αρρώστησε βαριά και στα 62 του χρόνια πέθανε.-                                                                                     

Παραστάσεις: Σαβ., Κυρ. 21.00

Διάρκεια παράστασης : 65′

Τιμή εισητηρίου:10 ευρώ.

Για ανέργους, φοιτητές και ατέλειες: 7 ευρώ.

Τηλ.επικοινωνίας:6931487409        

         

Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά.

Φωτισμοί: Αναστασία Μαρκουτσά, Σπύρος Παπαδημητρίου.

Κοστούμια: Μίκα Πανάγου.

Επιμέλεια μουσικής: ΧρήστοςΛιακόπουλος.

Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βότσαρης.

Δημιουργια και επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάνα Νίκα.

Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα.           

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/271595-AYTOKRATOR-ADRIANOS-Enas-monologos-poy-aphora-sten-zoe-toy-megaloy-philellena-kai-latre-toy-Ellenikoy-pneymatos ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...