Αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά στο taxis!

Αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά στο taxis!

Τα 10 λάθη που ανεβάζουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ!  – Στα 2,65 δις ευρώ ο λογαριασμός για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες!

Ανεβάζει στροφές το οικονομικό επιτελείο στην προετοιμασία των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2017. Ο δεύτερος μεγαλύτερος άμεσος φόρος, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας. Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να  αναρτηθούν στο taxisnet προς το τέλος  του Αυγούστου και αν δεν αλλάξει κάτι να πληρωθεί σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το ενδιαφέρον του υπουργείο, στράφηκε αμέσως στον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ και της έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών. Ετοιμάζονται περίπου 6,3 εκατ. «ραβασάκια», για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Αν και δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο φετινό φόρο, το υπουργείο εξετάζει σενάρια για την επόμενη χρονιά.

Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να είναι βαρύς και άδικος, καθώς δεν συνδέεται με το εισόδημα, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά, ακόμα και άνεργοι με μηδενικά εισοδήματα, αλλά τουλάχιστον είναι σταθερός. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποιήσεις για φόρο  3,5 δις ευρώ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εισπρακτικό στόχο στα 2,65 δις ευρώ.

Προσοχή στα λάθη!

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέξουν τις δηλώσεις τους και πριν την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών να σπεύσουν να διορθώσουν τα λάθη που μπορεί να έχουν κάνει στο Ε9, για να γλυτώσουν τη βεβαίωση διαφορετικού φόρου από αυτόν που πραγματικά τους αναλογεί.

Τα 10 πιο συχνά λάθη που φέρνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ!

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουν γίνει λάθη στο Ε9, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός. Τα δέκα πιο συχνά λάθη που επισημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι τα εξής:

1)Οροφος

 Αν δεν έχετε συμπληρώσει τον αριθμό του ορόφου, τότε το σύστημα για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο! Άρα θα πληρώσετε περισσότερο.

2)Κτίσματα σε αγροτεμάχιο

Διπλάσιο φόρο μπορεί να πληρώσουν όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τη κατηγορία του ακινήτου που έχουν μέσα στο αγροτεμάχιο τους με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία!

3)Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας

 Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

4) Έτος κατασκευής

 Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το φόρο, καθώς θεωρείται ως έτος κατασκευής αυτό που αναγράφεται επί της οικοδομικής άδειας.

5)Επικαρπωτής

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Οπότε θέλει προσοχή, καθώς  αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

6)Βοηθητικοί χώροι

Από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος. Αυτό γιατί αν δεν δηλωθούν σωστά οι βοηθητικοί  χώροι,  τότε θα ληφθούν υπόψη ως κύριοι με αποτέλεσμα να πληρώνει κάποιος παραπάνω ΕΝΦΙΑ, γιατί χάνεται η μείωση 90%.

7)Αποθήκες

Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

8) Εμπράγματα δικαιώματα Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.

9) Αγροτεμάχιο σε βουνό ή θάλασσα

Αν δεν συμπληρωθεί σωστά η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου και της απόστασης του από τη θάλασσα τότε αυτό ανεβάζει  το φόρο. Αν απλά συμπληρωθεί ο νομός, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

10) Πρόσοψη αγροτεμαχίου

Μεγάλη σημασία έχει και η πρόσοψη. Αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση έως και 100% στον ΕΝΦΙΑ!

Παρά την αδικία του ΕΝΦΙΑ, ο νόμος προβλέπει και εκπτώσεις από 50% έως και 100% για δυο κατηγορίες φορολογούμενων. Η πρώτη κατηγορία της έκπτωσης 50% αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που διαθέτουν δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της περιουσίας του δεν είναι μεγαλύτερη από:

 

  • 85.000 ευρώ για τον άγαμο,

 

  • 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί,

 

  • 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά.

Όπως και στην επόμενη κατηγορία, το όριο του εισοδήματος αυξάνεται  κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας. Δηλαδή, για οικογένεια ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, μία σύζυγο και δύο τέκνα, προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Έκπτωση 100% ή πλήρη απαλλαγή μπορούν να πάρουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα που έχουν πιστωπο0ιημένη αναπηρία άνω του 80%. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσει υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  Πρέπει το οικογενειακό τους εισόδημα να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που έχει στην ιδιοκτησία του ( την 01/01/2014) να ήταν μικρότερο από 150 τετραγωνικά μέτρα. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294252-Aytos-einai-o-ENPHIA-telos-Aygoystoy-ta-ekkatharistika-sto-taxis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...