Αύξηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών 12,6%, ανακοίνωσε η ΤτΕ!

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ 9ΜΗΝΟ!                                     

Άνοδος στις εξαγωγές, που βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες, τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση κατά 104 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 και εμφάνισε πλεόνασμα 1,0 δισεκατομμύριο ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κατά 255 εκατ. ευρώ του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα (12,6%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (9,1%). Αντίθετα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Επίσης η ΤτΕ, ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του Οκτωβρίου 2016 θα ανακοινωθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Μειώθηκε το έλλειμμα στις εισαγωγές-εξαγωγές αγαθών!

Όπως αναφέρεται από την ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε σε σύγκριση με εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2015, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα.

Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, κατά 12,2% και 15,1%  σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα.

Έτσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 178  εκατ. ευρώ, καθώς το Σεπτέμβριο όλα τα επιμέρους ισοζύγια βελτιώθηκαν σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2015.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ισοζύγιο μεταφορών λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων τόσο από αεροπορικές όσο και από θαλάσσιες μεταφορές.

Όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 2,3%. Επίσης, βελτίωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.

Από την άλλη, το Σεπτέμβριο επιδεινώθηκαν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δις ευρώ, μικρότερο κατά 456 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015. Ειδικότερα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών επιδείνωση.

Βελτίωση 740 εκατ. ευρώ στο εμπόριο αγαθών

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 740 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε στάσιμη.

Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 7,6%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...