Βενιζέλος στη «Le Figaro»: Δε ζητάμε νέο «κούρεμα», αλλά αν μας το προσφέρουν θα το δεχθούμε

Βενιζέλος στη «Le Figaro»: Δε ζητάμε νέο «κούρεμα», αλλά αν μας το προσφέρουν θα το δεχθούμε
«Δε ζητάμε νέο “κούρεμα” του χρέους. Αν όμως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να μας το προσφέρει εμείς δεχόμαστε» απάντησε με χιουμοριστική διάθεση σε σχετική ερώτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Όχι, δε ζητάμε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο ιδιωτικός τομέας μας παραχώρησε οικειοθελώς ένα κούρεμα 130 δισ. ευρώ το 2012, χωρίς ο Ευρωπαίος πολίτης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους – επιτόκια, διάρκεια, δομή των εξοφλήσεων. Η σχέση μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν είναι σχέση εμπορική, είναι προπάντων πολιτική. Το πρόβλημα των εταίρων μας είναι να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους, δεν είναι να πλουτίσουνε χάρη στην Ελλάδα. Εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές» είπε ο κ. Βενιζέλος στον δημοσιογράφο Φιλίπ Ζελί.

Σχετικά με το «ισχυρά αναπτυσσόμενο αντιευρωπαϊκό συναίσθημα στη χώρα» ο δημοσιογράφος καλεί τον κ. Βενιζέλο να εξηγήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, «τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή βοήθεια». Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η ελληνική ηγεσία «είναι σε θέση να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις εθνικές προτεραιότητες και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα», ενώ επικαλέστηκε και την εμπειρία πέντε προεδριών στην ΕΕ και το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι γενικός.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη τη θέληση της κυβέρνησης, αυτό το εξάμηνο να σημάνει τη μεγάλη επάνοδο της Ελλάδας προς την κανονικότητα. Αντιδρώντας στην παρατήρηση ότι «ίσως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα», ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Tα νούμερα και οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ καλύτερα».

Τόνισε, εξάλλου, ότι το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 6,5% (εκτός κόστους χρέους) που επιτεύχθηκε το 2013 είναι «μια χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή στον δυτικό κόσμο» και μάλιστα καλύτερη από τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «ο διεθνής ιδιωτικός τομέας ήταν ο πρώτος που κατανόησε ευθύς εξ αρχής την αλλαγή, γι’ αυτό και επένδυσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις».

«Γνωρίσαμε μια κρίση μεγαλύτερης διαρκείας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ύφεση της τάξεως του 27% της οικονομίας μας εξαιτίας της οποίας ο κάθε απλός πολίτης έχασε το 35% της αγοραστικής του δύναμης. Μετά απ΄όλα αυτά θεωρούμε ότι στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, έχουμε πληρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος. Τώρα είναι καιρός να περάσουμε στην επόμενη φάση, τη φάση της εξόδου από την κρίση» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν περιμένει η Ελλάδα μια χειρονομία της Ευρώπης για να αναχαιτισθεί η άνοδος των ακραίων και εάν αυτή η χειρονομία θα μπορούσε να είναι μια νέα μείωση του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απαντά υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά και ούτε ζητάει μια νέα μείωση του χρέους. «Τα κόμματα που έχουν δεσμευθεί για την ανάκαμψη της χώρας, έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίσαμε ένα ιστορικό δίλημμα ανάμεσα στις δυνατές λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια άτακτη χρεοκοπία, που θα ήταν ξεκάθαρα δυσβάστακτη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Οι πολίτες, όμως, βλέπουν αυτό που βιώνουν και δεν είναι σε θέση να συγκρίνουν με κάποια άλλη υπόθεση. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε τη λήψη μέτρων για την επάνοδο της ανταγωνιστικότητας».

Σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα και τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπως εκείνο κατά του πρεσβευτή της Γερμανίας, ο κ. Βενιζέλος εξηγεί: «Τα μέτρα εξυγίανσης είχαν σαν παράπλευρο αποτέλεσμα μια επιδείνωση της ύφεσης και της κοινωνικής κρίσης. Το κλίμα είναι γεμάτο πεσιμισμό και υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας στην Ελλάδα. Ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανισότητες τις οποίες από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε. Είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ορισμένες απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση για τους ανέργους».

Σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένη τη μικρή πλειοψηφία των τριών ψήφων, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «συσπείρωση». «Τρεις ψήφοι είναι καλή πλειοψηφία» απάντησε και κατέληξε: «Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20%. Δεν τον βλέπω να παίρνει την εξουσία. Αυτό που απεναντίας είναι αληθές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγάλο θύμα της κρίσης. Δεχθήκαμε να κυβερνήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και έτσι χάσαμε την επαφή με τις κοινωνικές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, το προοδευτικό ιδεολογικό ρεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και θα εργαστούμε, ώστε να το συσπειρώσουμε. Πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι στην κοινοβουλευτική ζωή. Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος που προχωρήσαμε ήταν η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...