Βλέπουν νέο μέτωπο οι Αμερικανοί πράκτορες

Βλέπουν νέο μέτωπο οι Αμερικανοί πράκτορες

Η υπό διαμόρφωση κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν ανησυχεί μόνον τους γειτονικούς λαούς, ως είναι φυσικό αλλά αναγκάζουν τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή τη γωνία του πλανήτη. Ο θάνατος του νεαρού ομοεθνή μας από αλβανικά πυρά και πολύ περισσότερο οι συνθήκες του θανάτου του, ανησυχούν τα μέγιστα το Λάνγκλεϊ, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και στη σχετική του έκθεση. Μάλιστα, δεν διστάζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να μιλήσουν ακόμη και “θερμό επεισόδιο” μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας!

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στην έκθεση είναι ότι συνδυάζεται ο θάνατος του νεαρού Βορειοηπειρώτη Κατσιφά με το “όχι” του Μεταξά στον φασιστικό άξονα και την ελληνική αντεπίθεση εναντίον των ιταλικών δυνάμεων στα βουνά της Πίνδου. Η δολοφονία Κατσιφά, σε συνδυασμό με το υπάρχον κλίμα στα Βαλκάνια και δη τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και “Κοσσυφοπεδίου”, δημιουργεί νέο σκηνικό που εμπλέκει και άλλα όμορα κράτη.

Αυτό οδηγεί βήμα – βήμα τα Βαλκάνια σε μια νέα σοβαρή κρίση. Και αυτό ακριβώς επισημαίνει η έκθεση της CIA, η οποία προειδοποιεί για τις πιθανότητες μεγάλης αστάθειας στα Βαλκάνια, που μπορεί να προκληθεί από κακομεταχείριση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία! Αυτή η εκτίμηση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αν αναλογιστούμε τις τελευταίες συλλήψεις αλλά και τους διαρκώς υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η αλβανική Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Πιο είναι όμως το διακύβευμα για την έκθεση; Ασφαλώς τα αμερικανικά συμφέροντα. Και η έκθεση τονίζει ότι αυτή η αστάθεια στα Βαλκάνια μπορεί να αποβεί επιζήμια για τα αμερικανικά συμφέροντα. Όμως, όλα αυτά δεν ήταν άγνωστα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Από τον Ιούνιο του 1994, σε μια σχετική έκθεση για τα Βαλκάνια της ΣΙΑ, υπήρξε εκτενής αναφορά για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Εκείνη την περίοδο υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια βίαιη επέμβαση στα σύνορα τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Δύο Αλβανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως είχε αναφερθεί από μια εθνικιστική οργάνωση. Και τότε η έκθεση, υπογράμμιζε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την υποστήριξη της μετακομμουνιστικής Αλβανίας, η οποία θεωρήθηκε ο στενότερος σύμμαχος των Αμερικανών στα Βαλκάνια! Στο τότε έγγραφο της έκθεσης αναφέρεται επίσης, η αμερικανική εκτίμηση, ότι είναι πολύ πιθανή μια ελληνοαλβανική σύγκρουση τώρα ή στο μέλλον!

Τότε η Ελλάδα το 1994, είχε επικρίνει με σφοδρότητα τη συμπεριφορά έναντι της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ενώ τα Τίρανα εξέφρασαν φόβους ότι η Αθήνα σχεδιάζει να συγκεντρώσει την ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία. Η έκθεση της CIA δείχνει ότι η κρίση με το ζήτημα των μειονοτήτων θα οδηγήσει σε αντίποινα την Ελλάδα, γεγονός που «θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση των Τιράνων την φιλοαμερικανική κυβέρνηση, υπέρ των πρώην κομμουνιστών!

Και επίσης, η συνέχιση των εντάσεων με την Ελλάδα θα είχε αρνητικό εσωτερικό αντίκτυπο στην Αλβανία. «Ο ελληνικός πληθυσμός μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας σοβαρής και αποσταθεροποιητικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών», είχε δηλώσει ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον για τις στρατηγικές σχέσεις με την Αλβανία.

Την ίδια στιγμή βεβαίως, πι αναλυτές της ΣΙΑ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βρει αποδείξεις ότι η Αλβανία εφαρμόζει μια πολιτική συστηματικού εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας, ή προσπαθεί να εκδιώξει τους Έλληνες! Περίπου 25 χρόνια μετά η κατάσταση τείνει ως προς την επιβεβαίωση της ανάλυσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο τεταμένη, με την ένταση να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, παρά τους χαμηλούς τόνους της ελληνικής πλευράς.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία θα γίνει στόχος της αναγκαστικής «εθνοκάθαρσης», ενώ η Αθήνα θα υπόκειται σε έντονη πίεση της κοινής γνώμης σε ακραίες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, προειδοποιεί η έκθεση της CIA.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346683-Blepoyn-neo-metopo-oi-Amerikanoi-praktores ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...