Βουλγαρία: Σύλληψη υπόπτου για την άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου

Βουλγαρία: Σύλληψη υπόπτου για την άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλγαρίας, έχει συλληφθεί ένας ύποπτος για την άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα  που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και σύνδεσης διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολιτικούς και επιχειρηματίες.

«Ο συλληφθείς είναι Ρουμάνος πολίτης με διαβατήριο από τη Μολδαβία», σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Η 30χρονη ερευνήτρια βρέθηκε νεκρή το Σάββατο σε πάρκο της πόλης Ρούσε και σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκεόργκι Γκεόργκιεφ, ο θάνατός της προήλθε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Μλάντεν Μαρίνοφ, ανέφερε ότι το θύμα βιάστηκε, ενώ υποστήριξε ότι το έγκλημα δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη δουλειά της.
Η Μαρίνοβα εργαζόταν στο τηλεοπτικό σταθμό TVN και πρόσφατα έκανε ρεπορτάζ μαζί με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων αποκαλύπτοντας ότι εταιρείες συμβούλων εμπλέκονται με δημόσιες συμβάσεις σε χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα υποδομών, τα οποία διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

Η υπόθεση έχει γίνει γνωστή με το όνομα «GPGate» και πήρε τεράστια έκταση, καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που δείχνουν ότι αναμεμιγμένοι ήταν γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας.

Ήρθε στο φως και από την 30χρονη, όταν στις 30 Σεπτεμβρίου μετέδωσε στο TVN συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές της υπόθεσης: τους Ντίμιταρ Στογιάνοφ και Ατίλα Μπίρο. Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για την έρευνα τους προκαλώντας διεθνή αντίδραση.

Σύμφωνα με άλλους δημοσιογραφικούς κύκλους, στις αποκαλύψεις του GPGate εμφανίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία της μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένης διαφθοράς στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ένωση. Αυτά προκύπτουν από μυστικά βιβλία λογιστικής κατάστασης ενός δικτύου συμβούλων επιχειρήσεων που συνδέονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Το site Bivol που είχε καλέσει στην εκπομπή της η Μαρίνοβα έχει στη διάθεση του έγγραφα για δεκάδες έργα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΠΠΑ), των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Προγράμματος Ενεργειακής Απόδοσης. 

Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν τα αρχεία λογιστικής διαχείρισης όπου υπάρχουν ενδείξεις για επιλεγμένες δωροδοκίες μεταξύ αυτών και πολιτικών. Οι σύμβουλοι επωφελούνται άμεσα από τα λεγόμενα «soft projects», που αφορούν την εξωτερική τεχνική βοήθεια στα πλαίσια επιχειρησιακών προγραμμάτων, τη διαχείριση έργων και υποβολή εκθέσεων, την παροχή συμβουλών, την λεγόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έρευνα και εκτίμηση των επιπτώσεων, τη δημοσιότητα που συμφωνείται να δοθεί με δημοσιεύσεις στον Τύπο.

Κατά κανόνα, πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακολουθούν τα «hard projects» που αφορούν στην κατασκευή κτιρίων, δρόμων, αγωγών ύδρευσης, χώρων υγειονομικής ταφής, ανακαίνισης κτιρίων κλπ.

Εδώ τα ποσά αφορούν εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο δίκτυο συμβουλευτικών εταιρειών ασχολείται επίσης με συμβάσεις δημόσιων προμηθειών για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, χειρίζεται τεκμηρίωση και προκαθορίζει τα αποτελέσματα μέσω των «ανθρώπων» τους, στις επιτροπές αξιολόγησης
Αρκετά ολοκληρωμένα έργα που σχετίζονται με την εταιρεία GP Group αποκαλύπτουν πώς πραγματοποιείται η κλοπή από τα έργα.

Υπάρχουν παράλληλοι λογαριασμοί γίνονται λιγότερες εργασίες από το προγραμματισμένο, χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά, αλλά όλα υπερτιμολογούνται στον φορέα πληρωμής (κάποιο από τα ταμεία της Ε.Ε.) σύμφωνα με την εντολή και οι εταιρείες λαμβάνουν το πλήρες ποσό.
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344210-Boylgaria-Syllepse-ypoptoy-gia-ten-agria-dolophonia-tes-demosiographoy ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...