Βρυξέλλες και Πεκίνο σε πιο στενή συνεργασία

Βρυξέλλες και Πεκίνο σε πιο στενή συνεργασία

Για όσους παρακολουθούν είτε εκ του μακρόθεν είτε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα, με επίκεντρο πάντα τις Βρυξέλλες, θα έχουν βεβαίως διαπιστώσει την τελευταία τάση των γραφειοκρατών της ΕΕ, η οποία έχει αποκτήσει μια σοβαρή δυναμική. Αυτή δεν είναι άλλη από την οργανωμένη προσπάθεια της πλήρους απαγκίστρωσης των Βρυξελλών από την Ουάσιγκτον. Και αυτό είναι κοινό μυστικό. Στο πλαίσιο αυτό όμως, παρατηρείται και κάτι ακόμα.

Στην αναζήτηση από τις Βρυξέλλες “στρατηγικού εταίρου”, που θα “αντικαταστήσει” τις ΗΠΑ! Και αυτό είναι φυσιολογικό. Και ο νέος εταίρος προφανώς ακούει στο όνομα Πεκίνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκει μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες διείσδυσης στην κινεζική αγορά, χάρη στην αυξανόμενη μεσαία τάξη και την αυξανόμενη αγοραστική ικανότητα των Κινέζων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Όμως, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κάτι πολύ ενδιαφέρον. Για τους Κινέζους καταναλωτές, η τροφή δεν είναι μόνο για να ικανοποιήσει κάποιος την πείνα του. Αυτό που αποκτά ευρύτερη και μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητα, η υγιεινή και η ασφάλεια στην τροφική αλυσίδα. “Οι προτιμήσεις των Κινέζων καταναλωτών έχουν αλλάξει σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και τώρα θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό”, δήλωσε ο Σέρτζιο Παβόν, στέλεχος στον τομέα διεθνών σχέσεων της Κομισιόν και πρόσθεσε:

“Βλέπουμε ευκαιρίες στην κινεζική αγορά και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της αυξανόμενης αγοραστικής ικανότητας στη χώρα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κινέζοι καταναλωτές απαιτούν πλέον προϊόντα ποιότητας και ασφαλή περισσότερο από ποτέ, και η ΕΕ βρίσκεται στην ιδανική θέση για να προσφέρει ακριβώς αυτό. “Θέλουμε να προωθήσουμε την πολιτική μας για τα τρόφιμα, καθώς έχουμε τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας στον κόσμο”, δήλωσε ο Pavon.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους εξαγωγείς, η ΕΕ επικεντρώνεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας παρά στη μαζική παραγωγή, με έμφαση στα κορυφαία πρότυπα. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετικές συνταγές ανάλογα τη γεύση, οι 28 διαφορετικές χώρες στην ΕΕ έχουν όλες διαφορετικές παραδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ένωση μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο φάσμα αγαθών.

Ορισμένα τρόφιμα παράγονται μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπως και ορισμένα κρέατα, τυριά και κρασιά. Τα τρόφιμα που εξάγονται συνδέονται επίσης με την παράδοση, την κληρονομιά και τα τοπικά έθιμα, πράγμα που εκτιμούν οι Κινέζοι. Στην μακρινή και αχανή αυτή χώρα, έχει αρχίσει να μεγαλώνει αυτή η καταναλωτική τάση, πράγμα που ικανοποιεί τα μέγιστα τους ευρωπαίους θεσμικούς φορείς. Μάλιστα η τελευταία απόφαση του Κινέζου προέδρου Σι Ζιπίνγκ να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών, θα τονώσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και θα απελευθερώσει την εγχώρια αγορά.

Τα βήματα της Κίνας προς την απελευθέρωση του εμπορίου και της αγοράς εν γένει είναι ξεκάθαρα. Το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, αργά αλλά σταθερά αντικαθιστά το κλειστό και προστατευμένο σύστημα του Πεκίνου. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εισαγωγικής Έκθεσης στη Σαγκάη, η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε ότι η χώρα θα συνεχίσει να προσελκύει τις ξένες επενδύσεις και θα διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυμένων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της οικονομίας.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, η στροφή της Ε.Ε. προς την αχανή αγορά της Κίνας είναι ξεκάθαρη αλλά και εκ των πραγματων επιβεβλημένη. Κάποια παραδείγματα της ευρωπαϊκής διείσδυσης στην αγορά της Κίνας, είναι ο ισχυρός τομέας της ζυθοποιίας του Βελγίου, έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στην εκεί αγορά.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι υπέγραψε κοινό μεμοράντουμ με τον Γερμανό ομόλογό Χαϊκό Μάας στο Πεκίνο, να πρωταγωνιστήσουν και να διαφυλάξουν το υπάρχον πολυμερές παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου απέναντι στο αυξανόμενο σύστημα της προστασίας της οικονομίας.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/347373-Bryxelles-kai-Pekino-se-pio-stene-synergasia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...