«Γάλάζια Πατρίδα»: 102 πολεμικά πλοία στη μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση

«Γάλάζια Πατρίδα»: 102 πολεμικά πλοία στη μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση

Λιγότερο από 48 ώρες απομένουν για να ξεκινήσει η μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».  

Η άσκηση θα είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ έχει στόχο να στείλει σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και όποιον «αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας» στην ανατολική Μεσόγειο.    

Η άσκηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου. Γίνεται σε μία στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα κακές, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν την παράδοση των F-35 λόγω της επιλογής της Τουρκίας να επιμείνει στην παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, η Τουρκία έχει κλείσει με ΝΑVTEX περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου, της νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιλαμβάνοντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς επίσης και τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας..  

Tα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στην άσκηση θα πάρουν μέρος συνολικά 102 πολεμικά πλοία τα οποία θα αποπλεύσουν από δύο ναυτικές βάσεις, μία απέναντι από τη Ρόδο και μία στη θάλασσα του Μαρμαρά.  

Θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά, ενώ εκτός από τα πολεμικά πλοία στην «Γαλάζια Πατρίδα» θα πάρουν μέρος και πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV bayraktar), δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, αλλά και κλιμάκια της ακτοφυλακής.  

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σήμερα ενόψει της άσκησης: «Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Μαύρη Θάλασσα. Είναι λίγο μακριά από εδώ, όμως, κάνουμε κάθε είδους δραστηριότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας».  

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «ανταγωνισμό» στην ευρύτερη περιοχή: «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».   

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/355293-Galazia-Patrida-102-polemika-ploia-ste-megale-toyrkike-stratiotike-askese ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...