Γάλλοι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει λύση στις κυβερνοεπιθέσης της προηγούμενης εβδομάδας

Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο για τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών να «σώσουν» αρχεία που κρυπτογραφήθηκαν από το λογισμικό ransomware «WannaCry», κάνοντάς τα μη-προσβάσιμα στο χρήστη, το οποίο έχει δίνει χρονική διορία στο χρήστη να καταβάλλει λίτρα για να απελευθερωθούν τα αρχεία του, ενώ άμα δεν καταβληθούν τα λίτρα «κλειδώνει» τα αρχεία του υπολογιστή. Ωστόσο η ομάδα ερευνητών επισημαίνει ότι η λύση τους λειτουργεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν στον υπολογιστή δεν έχει πραγματοποιηθεί επανεκκίνηση του λειτουργικού λογισμικού, εννοώντας τo λογισμικό Windows, από τότε που ο υιός προσέβαλλε το σύστημα και να έχει γίνει επανεκκίνηση χρονικά κοντά, αλλά πριν, από τη κρυπτογράφηση των αρχείων.

 «Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε γρήγορα, γιατί όσο ο χρόνος περνάει τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαμε να ανακτήσουμε τα αρχεία», δήλωσε μέλος της ομάδας των Γάλλων ερευνητών. Είδη τους έχουν προσεγγίσει τράπεζες, εταιρίες ενέργειας και υπηρεσίες πληροφοριών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ινδία. Ενώ το εργαλείο «wanakiwi», η ονομασία του προγράμματος που αποκρυπτογραφεί τα δεσμευμένα αρχεία, λειτουργεί σε όλα τα λογισμικά Windows από τα XP μέχρι τα Win7.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ ότι από τους 300.000 υπολογιστές, σε 150 χώρες, που προσέβαλε και ζητούσε ως λίτρα από 300 έως 600 δολάρια εδώ και μία εβδομάδα, μόλις 94.000 δολάρια σε 304 συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο από το ένα χιλιοστό των θυμάτων κατέβαλαν λίτρα. Κάτι που μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας, όπως η επιφυλακτικότητα για το αν οι χάκερς θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους να απελευθερώσουν τα αρχεία μετά τη καταβολή των λίτρων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/284617-Galloi-ereynetes-mporei-na-echoyn-brei-lyse-stis-kybernoepitheses-tes-proegoymenes-ebdomadas ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...