Γαλλική ομπρέλα στην Κύπρο

Ξεπέρασε τα 1700 μέτρα το γεωτρύπανο του «West Capella»

Το Barbaros περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου

Στον βυθό της Μεσογείου βρίσκεται το τρυπάνι της Total προσεγγίζοντας βάθος 1799 μέτρων, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Σύμφωνα με το Mignatiou.com, οι κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας και στο διπλωματικό πεδίο Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού, ενώ την Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» που πλέει κοντά στη γεώτρηση του «West Capella» μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο σημείο της γεώτρησης. Βόλτες του Barbaros Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βασικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι να μην δημιουργείται πρόβλημα στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε σχέση με τη τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» ανέφερε πως δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε σχέση με το «πολεμικό κλίμα» που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι μεταδίδονται «πληροφορίες» που δε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Κατέληξε λέγοντας πως η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην ΑΟΖ και κινείται αναλόγως.
 

Στο Κέντρο Συντονισμού της Λάρνακας η Γαλλίδα υπουργός

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλορένς Παρλί, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Η Γαλλίδα υπουργός και ο Κύπριος ομόλογός της Χριστόφορος Φωκαϊδης, είχαν συνάντηση στο Κέντρο Συντονισμού έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας μετέβη στη Λάρνακα με φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού, όπου την περίμενε ο Χριστόφορος Φωκαΐδης. Η επίσκεψη της κυρίας Φλορένς Παρλί έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπίπτει με την έναρξη της γέώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας TOTAL.

47468

Οι δύο υπουργοί ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της γεώτρησης και για τις κινήσεις της Τουρκίας στη περιοχή έχοντας εικόνα και από τα ηλεκτρονικά μέσα που επιτηρούν την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θεωρεί θετική εξέλιξη την επίσκεψη στη Λευκωσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. “Είναι καλή εξέλιξη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη”. Σε σχέση με την κλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ, τονίζει ότι “εάν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις της Άγκυρας ίσως καταλάβει και την επιμονή της να διατηρεί επεμβατικά δικαιώματα σε βάρος της Κύπρου”

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/293156-Xeperase-ta-1700-metra-to-geotrypano-toy-West-Capella ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...