Γευστικές προτάσεις για τις απόκριες από την Σέφ μας.

    vasiaΗ  Κυριακή της Αποκριάς ,γιορτή δεμένη με τις μνήμες,γιορτή βαθιά οικογενειακή με ρίζες  στις συνήθειες της Ελληνικής οικογένειας.Μυρωδιές και ήχοι που μας πάνε πίσω στα τσουκάλια των γιαγιάδων μας οι οποίες με μυστηριακό τρόπο έστηναν τα τσουκάλια τους ,”ανάπιαναν” το προζύμι τους για το κυριακάτικο καρβέλι..και εκεί σε αυτή τη μαγική στιγμή της αναπόλησης έρχονται οι μυρουδιές των φαγητών και το τσούγκρισμα των ποτηριών να μας φέρει στο σήμερα…
Στρώστε τα καλά σας τραπεζομάντηλα  μαγειρέψτε με αγάπη και τα υλικά που σας εύχομαι να πέσουν μπόλικα στο γιορτινό σας τραπέζι …ας είναι αγάπη για την οικογένεια σας και τους συνανθρώπους σας
 
Καλή αποκριά
Βετούλι “γιαχνί’ στην κατσαρόλα με πατάτες
ΥΛΙΚΑ
1500-2κιλά βετούλι μπούτι κομμενο σε στρογγυλές μερίδες
3 κρεμμύδια κομμένα στο χέρι κονκασέ{ψιλοκομμένα κυβάκια}
2 πρέζες χοντρό αλάτι
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 ποτ.του νερού κρασί λευκό ξηρό
1 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο
3 ποτήρια ζεστό νερό
Αρωματικά
2 φυλλα δάφνη
6 γαρύφαλλα
1 καννελα
6 μεγάλες πατάτε κομμένες στα 4 κυδωνάτες
χοντραλεσμένο πιπέρι
Πλένουμε,στραγγίζουμε καλά το κρέας. Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα κατά προτίμηση χαμηλή και βαθιά μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρέας ,το ροδίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον πελτέ.και τα ψήνουμε όλα μαζί.Μόλις ροδίσουν και δούμε ότι πάει να γίνει στον πάτο της κατσαρόλας μια ξανθή κρούστα ρίχνουμε αμέσως το κρασί.Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί.Προσθέτουμε τα 3 ποτήρια ζεστό νερό η λίγο παραπάνω αν χρειαστεί .ο σκοπός μας είναι να καλυφθεί το κρέας..Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.Έχουμε πλύνει και καθαρίσει τις πατάτες..20 λεπτά πριν αποσύρουμε το κρέας απο την φωτιά ρίχνουμε τις πατάτες και ολα τα αρωματικά.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας μόνο αν χρειαστεί νεράκι .Το φαγητό μας πρέπει να μείνει με την σάλτσα του .Σερβίρουμε με χοντραλεσμένο πιπέρι.
galkaktiΓαλακτομπουρεκο
6 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα
1 φλυτζανι ζάχαρη
6 κροκάδια αυγών
1 φλυτζάνι τσαγιου σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 βανίλλιες
400 γρ.φύλλο
1/2 κιλό βουτυρό για το αλλειμα των φύλλων
Σιροπι
2 φλυτζάνι ζάχαρη
2φλυτζανια νερο
1/2 φλούδα λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε στον  κάδο του μίξερ τα κροκάδια ,την ζάχαρη,την βανίλια,και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσουν,στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ,χτυπάμε καλά καλά,και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα .Μόλις χτυπηθούν καλά το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε στην φωτιά .Ανακατεύουμε συνεχώς στην φωτιά μέχρι να πήξει.Κατεβάζουμε από την φωτιά  το μείγμα και προσθέτουμε την κουταλιά το βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα τα μισά από κάτω όλα και καλά βουτυρωμένα,στρώνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω σταυρωτά και καλά βουτυρωμένα .Χαρακώνουμε σε λωρίδες και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 για λεπτά.
Κρατάμε το γλυκό χλιαρό και το σιρόπι ζεστό.Σιροπιάζουμε το γλυκό και σερβίρουμε μόλις κρυώσει.
Σιρόπι
Βάζουμε 2 ποτήρια του νερού νερό και την ίδια αναλογία ζάχαρη,και το λεμόνι, από την στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση ,κρατάμε χρόνο άλλα 3 λεπτά βράσιμο ,και το βγάζουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό.


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...