Γεύσεις Χριστουγέννων…Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα…

Ευχαριστούμε την κ. Κολλόκα για την συνταγή που μας έστειλε…

vasiakoloka

Αγαπημένοι μου φίλοι ,

Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες αγάπης και ψυχικής ανάτασης…Ας θυμόμαστε καθημερινά  και πολύ περισσότερο τις Άγιες μέρες που διανύουμε ότι το σημαντικότερο πράγμα για τους ανθρώπους είναι οι ίδιοι οι  άνθρωποι. και οι ζωές τους να ορίζονται και να προσδιορίζονται από μεταξύ τους πράξεις αγάπης και ανιδιοτελείας ας ..Ας είναι κάθε πράξη μας στον συνάνθρωπο γεννημένη από την ψύχη και πλημμυρισμένη από τους θησαυρούς της καρδιάς με..πράξεις αγάπης..

Χρόνια σας πολλά!!!!!!Καλά! και νόστιμα!!!!!.

Κολλόκα Βασίλεια

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα…

 υλικά|

1 γαλοπούλα(3-4) κιλά

4 στυμμένα πορτοκάλια

1 ποτήρι του νερού κονιάκ

4 τεμάχια γαρύφαλλο

 

Για την γέμιση

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

300 γρ. κιμά χοιρινό

250 γραμμ. κιμά  μοσχάρι άπαχο.

συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι του  γλυκού κόλιανδρο

1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουτάλι της σούπας σταφίδα ξανθή( σουλτανίνα)

4 δαμάσκηνα απύρηνα

3 κάστανα μεγάλα

2 σύκα ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας  κουκουνάρι ψημένο

1κουταλιά της σούπας βούτυρο με γεύση μουστάρδας (δίνετε ο τρόπος παρασκευής παρακάτω)

αλάτι

πιπέρι

ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

 

2 μαύρες μπύρες(330ml)

3 κουταλιές μέλι

 

 Εκτέλεση

 

Από το προηγούμενο βράδυ μαρινάρουμε την γαλοπούλα μέσα σε ένα βαθύ σκεύος με το χυμό από τα πορτοκάλια το κονιάκ και το γαρύφαλλο. Κλείνουμε καλά με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε την γαλοπούλα μέχρι το πρωί. Χτυπάμε αποβραδίς στο μπλέντερ το βούτυρο με ένα κουταλάκι του γλυκού μέτρια  μουστάρδα με κόκκους σιναπόσπορου(πωλείται στα σουπερ μάρκετ με κόκκους).Βάζουμε το βούτυρο να παγώσει.

Την επόμενη μέρα και έχοντας υπολογίσει ότι για το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας χρειαζόμαστε για κάθε κιλό γαλοπούλα 1ωρα ψήσιμο. Ξεκινάμε την προετοιμασία ..Μέσα σε βαθύ και πλατύ τηγάνι σοτάρουμε με την σειρά ακριβώς που αναφέρονται τα υλικά ,το κρεμμύδι τριμμένο και καλά στραγγισμένο τον κιμά χοιρινό ,αφήνουμε λίγο να ψηθεί να φύγουν τα υγρά να μείνει με το λάδι του και συνεχίζουμε με τον μοσχαρίσιο κιμά τα συκωτάκια της γαλοπούλας το σκόρδο τριμμένο, το κόλιανδρο ,αλάτι ,πιπέρι, κατ επιθυμία, το ιδανικό θα ήταν μιάμιση πρέζα αλάτι πιπέρι…Αφήνουμε την γέμιση να ψηθεί και να έχει μια μέτρια πυκνότητα σε υγρά και μετά προσθέτουμε την σταφίδα, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι τα κάστανα(καλά βρασμένα και καθαρισμένα)  ,και τα σύκα. Αποσύρουμε από την φωτιά, και αφήνουμε τα κρυώσει…

Προετοιμάζουμε την γαλοπούλα βγάζοντας την από την μαρινάδα που την είχαμε αφήσει όλη την νύχτα. Την τοποθετούμε σε γάστρα, και ανασηκώνουμε το δέρμα στο μπροστινό μέρος της στο στήθος και την αλείφουμε εξωτερικά με το βούτυρο που έχουμε αρωματισμένο από το προηγούμενο βράδυ και μετά ξεκινάμε το γέμισμα εσωτερικά της γαλοπούλας με την γέμιση .Όταν τελειώσουμε το γέμισμα της με ένα μεγάλο βελόνι και χοντρή χρωματιστή κλωστή αρχίζουμε να ράβουμε την κοιλία και τα πλαϊνά της σφιχτά και δίπλα για να μην μείνει καθόλου άνοιγμα ..Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά την γαλοπούλα και την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ που φτιάξαμε στο μπλέντερ με το μέλι και την μπύρα.

Ψήνουμε για 4 ώρες..στους 180 βαθμούς .

 

Καλά Χριστούγεννα 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...