Γιάννης Γλέζος για ΑΕΠΙ: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ο πολιτισμός

Η απάντηση του συνθέτη στις εξαγγελίες της αμαρτωλής οικογένειας Ξανθόπουλου

Για φαρσοκωμωδία που πρέπει επιτέλους να σταματήσει κάνει λόγο ο επικεφαλής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» Γιάννης Γλέζος σχολιάζοντας τις τυμπανοκρουσίες της ΑΕΠΙ περί αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγής της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της.

Μιλώντας στην Kontra News ο γνωστός συνθέτης και πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) χαρακτήρισε το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ ως ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας και κατήγγειλε τη συγκάλυψη που υπήρχε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για το «πάρτι» εκατομμυρίων με τα πνευματικά δικαιώματα.

«Όλα πλέον είναι στα χέρια της υπουργού Πολιτισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου. Αν προβλέψει στο νομοσχέδιο που προωθεί για την είσοδο κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, τότε όλα θα λυθούν μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτός θα μπει μέσα, θα ελέγξει τους πάντες και τα πάντα, θα διώξει την τωρινή διοίκηση που ευθύνεται για την κακοδιαχείριση, θα απαιτήσει τα χρήματα που λείπουν και αυτά που οφείλονται στους δημιουργούς και θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσει η ΑΕΠΙ, αλλά αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» ανέφερε ο κ. Γλέζος.

Ερωτηθείς για το ύψος των χρωστούμενων της ΑΕΠΙ προς τους 15.000 καλλιτέχνες, που δήθεν εκπροσωπεί, αποκάλυψε πως κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές ποσό, αφού το σύστημα μηχανοργάνωσης της εταιρείας λειτουργεί  –προφανώς εσκεμμένα – με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δίνει αυτές τις απαραίτητες πληροφορίες.

«Ούτε οι ορκωτοί λογιστές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη με τα ποσά που χρωστάνε στους πραγματικούς δικαιούχους. Μέχρι το τέλος του 2014 τα αδιανέμητα δικαιώματα έφταναν τα 42,5 εκατ. ευρώ, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο αφού οι ισολογισμοί για το 2015 και 2016 ακόμη δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τους διοικούντες» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΣΜΕ.

 

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της οικογένειας Ξανθόπουλου, που εδώ και 80 χρόνια έχει μετατρέψει σε «τσιφλίκι» της την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο κ. Γλέζος τις αποδόμησε πλήρως, εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, ώστε να λάβει εκείνη τις αποφάσεις για τον εαυτό της για να μην προλάβουν να λάβουν οι υπόλοιποι αποφάσεις».

Σε σχετική ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε, υπογράμμισε πως η περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 25 εκατ. ευρώ στην ΑΕΠΙ επί της ουσίας δεν θα πραγματοποιηθεί αφού,  η διοίκηση της οικογένειας Ξανθόπουλου δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τον έλεγχο αυτής της «χρυσοφόρας» εταιρίας ενώ ακόμη και αν το κάνει, δεν θα βρεθεί επενδυτής που να βάλει αυτά τα χρήματα με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα, μετά και το σάλο που έχει προκληθεί λόγω του σκανδάλου.

Όπως τονίζει ο Γ.Γλέζος οι μεγαλομέτοχοι της ΑΕΠΙ δεν έχουν πει λέξη για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια οικονομική «τρύπα» ενώ εμφανίζονται αμετανόητοι, χωρίς να ζητήσουν ούτε μια συγγνώμη από τους χιλιάδες καλλιτέχνες που φτωχοποίησαν.

Τέλος, για την αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι η νέα σύνθεση θα αποτελείται από τους «εκλεκτούς» της οικογένειας Ξανθόπουλου, η οποία κατ’ επέκταση θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο στην ΑΕΠΙ μέχρι ο εισαγγελέας να τη στείλει στο εδώλιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ.Γλέζου:

«Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ είναι γραμμένη καθ’ υπόδειξη της εταιρίας συμβούλων που προσέλαβε πρόσφατα (μετά το πόρισμα) για να επιχειρήσουν αυτό που λέγεται διεθνώς damage control (σ.σ περιορισμό της ζημιάς).

 

Όμως, η κατάσταση της ΑΕΠΙ δεν σώζεται με ανακοινώσεις. Η ΑΕΠΙ είναι πίσω στις παλιές της πρακτικές. Προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, ώστε να λάβει εκείνη τις αποφάσεις για τον εαυτό της για να μην προλάβουν να λάβουν οι υπόλοιποι αποφάσεις. Οι δικοί τους ορκωτοί λογιστές από χρόνια στις παρατηρήσεις τους για τους ισολογισμούς της ΑΕΠΙ μονότονα επαναλάμβαναν ότι χρειάζεται αύξηση ιδίων κεφαλαίων για να αλλάξει το αρνητικό αποτέλεσμα. Χρειαζόταν η δημοσίευση του Πορίσματος και η δημόσια διαπόμπευσή τους για να ανακοινώσουν ότι θα το κάνουν αυτό, αλλά όχι με δικά τους κεφάλαια!!;

 

1. Ανακοινώνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρινίζουν όμως ότι τα 25 εκατ. ενδέχεται να είναι ποσό, πολύ κατώτερο των πραγματικά οφειλομένων, δεδομένου ότι ο έλεγχος σταμάτησε το 2014 και έκτοτε τα πράγματα μόνον χειρότερα θα μπορούσαν να είναι.

2. Ανακοινώνουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει εντός των προθεσμιών που αναφέρει ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες. Η έκθεση όμως των ορκωτών ελεγκτών λέει στη σελίδα 1, στην περίληψη, ότι όταν τα ίδια κεφάλαια είναι μικρότερα του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου (κάτι που συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση), αυτό θα πρέπει στην ουσία να συμβεί μεταξύ 3 με 6 μηνών. Προφανώς η ΑΕΠΙ θέλει, για ακόμη μία φορά, να κάνει μία κίνηση τακτικής, όπως είχε κάνει κάποια χρόνια πριν, όταν η Γ.Σ. των μετόχων της είχε αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου, κατέβαλε ένα αστείο ποσό και, χρόνια μετά (εντός των προθεσμιών του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών) ανακάλεσε την απόφασή της αυτή και το θέμα ξεχάστηκε! Πώς να εμπιστευθεί κανείς την ΑΕΠΙ ότι θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου (εντός πέντε ετών) όταν το 2013 (όπου ήδη εμφάνιζε αρνητικά κεφάλαια εκατομμυρίων Ευρώ) η ΑΕΠΙ προχώρησε σε μείωση κεφαλαίου κατά 393.000 Ευρώ για να αποφύγουν οι μέτοχοι να καταβάλουν αυτό το ποσό, σε υλοποίηση απόφασης αύξησης κεφαλαίου που είχε ληφθεί το 2003;;; Δηλαδή το 2013, αντί να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει το έλλειμμα, έκανε μείωση και το μεγάλωσε!! Ποιος επενδυτής θα βάλει χρήματα μετά το Πόρισμα και τα ευρήματά του; Ποιος χρήστης θα συνεχίζει να καταβάλει δικαιώματα όταν συνειδητοποιεί ότι αυτά δεν πάνε στους δημιουργούς αλλά στη διοίκηση – μετόχους της ΑΕΠΙ;

3. Στρατηγικός επενδυτής! Γιατί δεν τον αποκαλύπτει; Αν είναι σίγουρη για την αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ότι τον έχει βρει. Αν δεν τον έχει βρει γιατί μιλάει για αύξηση κεφαλαίου; Θα δεχθούν οι 5 μέτοχοι της ΑΕΠΙ (δηλαδή η οικογένεια Ξανθόπουλου) να μειωθεί το μετοχικό τους κεφάλαιο με σίγουρο κίνδυνο τον έλεγχο της εταιρείας τους από τον επενδυτή ή τους επενδυτές που θα βάλουν τα 25 εκατ., δηλαδή θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο; Αστεία πράγματα! Δεν θα υπάρξει ποτέ ξένος επενδυτής που θα επενδύσει 25.000.000 εκατ. όταν θα κάνει ενδελεχή οικονομικό έλεγχο της τωρινής κατάστασης της εταιρίας. Το πολύ – πολύ να ζητήσει το 100% των μετοχών της ΑΕΠΙ για να το κάνει, εκτός κι αν βρεθεί επενδυτής από το εξωτερικό που θα χρηματοδοτηθεί από την ΑΕΠΙ προκειμένου να επενδύσει (και ο νοών νοείτω).

4. Γιατί στην ανακοίνωση της ΑΕΠΙ δεν υπάρχει λέξη για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμμα των 25εκατ. που χρειάζονται τώρα για να σωθεί; Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Σε σπατάλες, σε κακοδιαχείριση, σε χρέη προς τους ξένους Οργανισμούς ή σε ότι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς;

5. Όσον αφορά στην αλλαγή του ΔΣ, εδώ πάλι γελάμε μέχρι δακρύων όπως γελάγαμε και για τα παλιά ΔΣ της ΑΕΠΙ από κατευθυνόμενα μέλη της (που τώρα δεν γνωρίζουν τίποτα για τον φόνο!). Το νέο Δ.Σ. δεν θα αποτελείται από μέλη του δοτού σωματείου ΣΩΜΣΕ που τα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Σάμου 51 (διεύθυνση της ΑΕΠΙ) ή από τη φράξια των μελών του ΜΕΤΡΟΝ, που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να μην περάσει ο Κρατικός Επίτροπος στο νέο νομοσχέδιο; Ποιός θα διαλέξει το νέο ΔΣ αν όχι η ίδια η οικογένεια;

6. Είναι αστεία η προσφορά της ανακοίνωσης ότι κανένα μέλος της οικογένειας των μετόχων δεν θα λαμβάνει αμοιβή για όσο διάστημα θα διαρκεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή, μετά θα συνεχίσουν να παίρνουν αμοιβές; Δεν θα τους φτάνουν τα μερίσματα; Και πως μπορεί ο Γενικός Διευθυντής να συνεχίζει να αμείβεται (μετά από όσα βγήκαν στην δημοσιότητα) και μάλιστα, να αμείβεται κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όταν είναι ένας από τους 3 υπαίτιους που έφθασαν την εταιρεία εδώ που την έφθασαν; Γιατί δεν μας λένε ποιός ήταν και ποιός θα είναι ο μισθός του αυτός;

7. Στην ανακοίνωση της ΑΕΠΙ δεν υπάρχει πουθενά λέξη για όση κακοδιαχείριση έγινε τόσα χρόνια και για όσα χρήματα πήγαν στις τσέπες των μετόχων. Δεν φαίνεται να έχει μετανιώσει για τίποτα. Δεν βγήκε να ζητήσει από τόσους δημιουργούς μία συγγνώμη. Αντίθετα, μετά από 42 εκατ. αδιανέμητα στους δημιουργούς, δήλωσε ότι δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν δημιουργό! Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.

8. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι απλώς ένα πολιτιστικό σκάνδαλο. Είναι μία υπόθεση που αγγίζει και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη σε αυτόν τον τόπο που κάνει χρήση μουσικής και που διαπιστώνει πως τα χρήματα που δίνει στην ΑΕΠΙ πάνε στις τσέπες των μετόχων και όχι στους δημιουργούς. Ταυτόχρονα η ζημιά είναι τεράστια και για τους υπόλοιπους ΟΣΔ που ελέγχονται από τα μέλη τους και που έχουν διαδικασίες διαφανείς και δημοκρατικές. Ο μέσος Έλληνας, ο οποίος δεν μπορεί να έχει την πλήρη ενημέρωση, τους εξισώνει όλους με την ΑΕΠΙ. Όμως, δεν είναι έτσι, διότι ο ρόλος των ΟΣΔ είναι τρομερά σημαντικός προκειμένου οι δημιουργοί να αμείβονται για το έργο τους. Οι δημιουργοί θα πρέπει να συνεχίσουν να εισπράττουν και οι χρήστες να πληρώνουν, ώστε να μην υπάρξει κενό στην αγορά. Η παρούσα, όμως, διοίκηση της ΑΕΠΙ πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως και η ΑΕΠΙ να μεταλλαχθεί σε έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, όπως όλοι οι άλλοι που λειτουργούν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Αποδείχθηκε νομίζω περίτρανα ότι η ελληνική ιδιοτυπία στον τομέα αυτόν (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης να είναι Α.Ε. που δεν ελέγχεται από τα μέλη του) μόνον σε κακό μας βγήκε. Δεν μπορούμε να διατηρούμε πια μοντέλα που έχουν αποτύχει οικτρά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κωμωδία “Ο Πέτρος, ο Λύκος και τα Πρόβατα” δεν μπορεί να συνεχιστεί να παίζεται στην Ελλάδα. Καιρός να σταματήσει αυτή η παράσταση. Καλώ άμεσα την Υπουργό Πολιτισμού να επαναφέρει το άρθρο 53 για Κρατικό Επίτροπο του αρχικού νομοσχεδίου Μπαλτά ή ας ονομάσει τον Επίτροπο όπως θέλει σε άλλο άρθρο του τωρινού της νομοσχεδίου, αρκεί, όμως, αυτός ο Επίτροπος να έχει την εξουσία να αλλάξει την διοίκηση της ΑΕΠΙ, να διοικήσει την ΑΕΠΙ, σε συνεργασία με οικονομικούς μάνατζερ και νομικούς συμβούλους της επιλογής του, να αναζητήσει τα απολεσθέντα χρήματα, να επιβάλει κυρώσεις και να εξυγιάνει επιτέλους την ΑΕΠΙ για το καλό των μελών της, των χρηστών, του προσωπικού της και του πολιτισμού της Ελλάδας γενικότερα.

Γιάννης Γλέζος Συνθέτης

Πρόεδρος του ΟΣΔ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Πρόεδρος της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας)»

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271912-Giannes-Glezos-gia-AEPI-To-megalytero-skandalo-poy-gnorise-o-politismos ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...