Γιατί την κοπάνησε ο Ελβετός τραπεζίτης

Γιατί την κοπάνησε ο Ελβετός τραπεζίτης

Εκτός Ελλάδας και οι τρεις πρωταγωνιστές των γιγαντιαίων σκανδάλων, Χριστοφοράκος, Λυγινός και Όσβαλντ

Που είχε λαδώσει τους μισούς Έλληνες πολιτικούς

ΤΗΝ ΑΛΗΣΤΟΥ μνήμης εποχή που κυβερνούσε τη χώρα η συμμορία του αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη, δύο ειδικοί στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με ισχυρές διασυνδέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας ανέλαβαν εργολαβικά τις λεγόμενες διακριτικές πληρωμές των πολιτικών για λογαριασμό των γερμανικών και άλλων εταιρειών που σάρωναν έργα, εξοπλιστικά και προμήθειες.

Πρόκειται για τους Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και τον ελληνικής καταγωγής Φάνη Λυγινό.

Ήταν τόσο πιεστικές οι ανάγκες για λαδώματα, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που οι δύο τραπεζίτες νοίκιασαν Τέσσερις Σουίτες σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία της Αθήνας όπου έκαναν τα ραντεβού με εκπροσώπους των ξένων εταιρειών που αναλάμβαναν χαριστικά έργα και προμήθειες αλλά και πολιτικούς που ενδιαφέρονταν να φυγαδεύσουν τις μίζες στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας.

Στην ουσία οι Όσβαλντ και Λυγινός ανακύκλωναν το μαύρο χρήμα της SIEMENS, της HDW, της FERROSTAAL και άλλων εταιρειών.

Κορυφαίοι πολιτικοί και άλλοι μεγαλόσχημοι παράγοντες που λαδώνονταν για τις χαριστικές συμβάσεις πήγαιναν στην παρατράπεζα που είχαν στήσει οι Όσβαλντ και Λυγινός και έδιναν τις μαύρες σακούλες με το βρόμικο χρήμα.

Οι δύο τραπεζίτες τους άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Τα ποσά που έπαιρναν από τους Έλληνες πολιτικούς τα επέστρεφαν πάλι στις εταιρείες που είχαν δουλειές στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τα λαδώματα.

Τους λογαριασμούς που άνοιγαν στην Ελβετία για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων τους τροφοδοτούσαν με ένα σύστημα offshore εταιρειών που είχαν στήσει για τις ανάγκες του ξεπλύματος.

Γι’ αυτό όταν μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις μίζες εμφανίζονται μαύροι λογαριασμοί Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ζυρίχη να έχουν τροφοδοτηθεί με εμβάσματα από offshore εταιρείες που εμπλέκονται στα λαδώματα των εξοπλιστικών.

Βέβαια οι επιχειρηματίες αυτοί δεν είχαν σχέση με τις μίζες αλλά είχαν παραδώσει το χρήμα σε σακούλες στον Όσβαλντ και τον Λυγινό.

Αυτοί με τη σειρά τους το έδιναν σε γερμανικά κυρίως μεγαθήρια για τις ανάγκες των λαδωμάτων και τροφοδοτούσαν τους λογαριασμούς από το σύστημα των offshore εταιρειών το οποίο στη συνέχεια ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την παρατράπεζα του Λυγινού και του Όσβαλντ φυγάδευσαν μαύρο χρήμα περισσότεροι από δύο χιλιάδες επιχειρηματίες.

Βέβαια αυτοί ήταν φοροφυγάδες και δεν είχαν σχέση με τις μίζες, αλλά στο τέλος το σύστημα βραχυκύκλωσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ποιοι λογαριασμοί τροφοδοτήθηκαν από μίζες και ποιοι από χρήμα που προέρχεται από τη φοροδιαφυγή.

Οσβαλντ: Το Γαλλικό κλειδί για τις μίζες που ξέφυγε κάτω από τη μύτη της αστυνομίας

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως ξέφυγε μέσα από τα χέρια των αρχών ένας άνθρωπος που θεωρείται «γαλλικό κλειδί» για τη διακίνησης των μιζών στην Ελλάδα, αφού εμφανίζεται μαζί με τον Ελληνόελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό να έχει στήσει το «διεθνές» πλυντήριο για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 58χρονος τραπεζίτης είναι ένα από τα «κοινά» πρόσωπα σε 5 υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα:

Εκτός από το σκάνδαλο της Siemens, τις προμήθειες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN, των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericson και τη βραζιλιάνικη Embrae, και του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK. Ενώ φέρεται ότι μαζί με τον προϊστάμενό του Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και καταζητείται είχαν στήσει κύκλωμα ξεπλύματος μιζών στην Dresnerbank και στην BNP Paribas.

Το ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι

Ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens και είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής. Η σύλληψη έγινε τυχαία καθώς ο Όσβαλντ είχε παραιτηθεί από τις μεγάλες τράπεζες στην Ελβετία και δούλευε σε μια τράπεζα «λιανικής» η οποία πουλούσε στεγαστικά δάνεια και άλλα τέτοια προϊόντα. Ο Όσβαλντ είναι Γάλλος υπήκοος και ζούσε χρόνια στην Ελβετία, όπου ποτέ δε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως και τον Λυγινό και οι Ελβετοί αρνούνταν να τον παραδώσουν. Όσο βρισκόταν εκεί ήταν ασφαλής, όμως στο ταξίδι του στο εξωτερικό, στον ενδιάμεσο σταθμό του Άμπου Ντάμπι, έπεσε πάνω στον έλεγχο.

Τον Νοέμβριο του 2016, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αντικαταστάθηκε η προφυλάκισή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αφού έγινε δεκτή η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του. Συγκεκριμένα, είχε διαταχθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ του επιτράπηκε η μετάβασή του στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Πήγε στη δίκη

Ο Όσβαλντ δικάζεται αυτή την περίοδο για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της SIEMENS καθώς και για την υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία βαίνει προς το τέλος της. Σ’ αυτή τη δίκη είναι στο εδώλιο μαζί με άλλα τριάντα άτομα (επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, μεσάζοντες, έμποροι όπλων μέχρι και τραπεζίτες) για τις μίζες των 60 εκατομμυρίων που φέρονται να διακινήθηκαν για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού των γερμανικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με τη δικογραφία οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη “μαύρων χρηματικών ποσών” που εκτιμάται συνολικά ότι ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί παρακλάδι των συνολικών δραστηριοτήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιριών. Η συγκεκριμένες συμβάσεις ήταν μεταξύ του υπουργείου Άμυνας με την γερμανική HDW – και οι κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστούν οι 32 είναι για πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Προ ημέρων η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των περισσότερων κατηγορουμένων (του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου), αλλά και την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

-Την απαλλαγή του Γιάννη Μπέλτσιο που φέρεται ως «ταμίας» του Άκη Τσοχατζόπουλου για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Αντίθετα πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας για «μίζες» που όπως ανέφερε στην αγόρευση της κατέληξαν στον πρώην υπουργό.

Την ενοχή του τραπεζίτη Φάνη Λυγινού του συνεργάτη του, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Μάλιστα, για τον Όσβαλντ ζήτησε την μετατροπή της κατηγορίας σε άμεση συνέργεια στην νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που φέρεται να τέλεσε ο Λυγινός.

Εκπληκτος

Η πρόταση μετατροπής της κατηγορίας, ήταν ουσιαστικά μια δικαίωση του ισχυρού Όσβαλντ ο όποιος λέει επί σειρά ετών πως ο Λυγινός είχε ως πελάτες όλα αυτά τα πρόσωπα που μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, και πως ο ίδιος ήταν απλά προϊστάμενός του και δεν είχε άμεση επαφή μαζί τους. Όπως είπε δεν γνώριζε ούτε τον Αντ. Καντά ούτε άλλους, ενώ δεν είχε την ευθύνη αποστολής ή ελέγχου των εμβασμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε και ο συνήγορος του, δήλωνε χθες βράδυ έκπληκτος για το γεγονός ότι διέφυγε, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή αγόρευσε ο ίδιος την υπόθεση η οποία θεωρούσε πως θα πήγαινε καλά.

Εξαφανίστηκε ως κύριος

Ο Όσβαλντ πήγε στο δικαστήριο και χθες και επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωτροπισμού που φορούσε και εξαφανίστηκε. «Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Όσβαλντ

Ο Όσβαλντ μαζί με τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Φάνη Λυγινό αποτελούν ένα δίδυμο φωτιά για τις ελληνικές υποθέσεις διαφθοράς.

Με θητεία αρχικά στην Dresdner Bank και εν συνεχεία στην BNP Paribas, το τραπεζικό δίδυμο φέρεται ότι συνέδραμε το «οικοδόμημα» της διακίνησης των «χρυσών μιζών» μεταφέροντας τα παράνομα χρήματα μέσω λογαριασμών αλλά και τοις μετρητοίς με τέτοιες μεθόδους, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους. Ανάμεσα στα δύο τραπεζικά στελέχη τον πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται ότι έχει ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ενώπιον, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης, όταν συνελήφθη φέρεται να έδειξε προς την πλευρά του άλλοτε στενού συνεργάτη του, του Φάνη Λυγινού, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε στενότερες επαφές με τους πελάτες και κατ’ επέκταση έχει καλύτερη γνώση για τις συμφωνίες που μπορεί να γίνονταν. Ο Φάνης Λυγινός, από την άλλη, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, προτιμά να παραμένει άφαντος!

Και SIEMENS και υποβρύχια

Οι δυο τραπεζίτες, που είχαν κάνει καριέρα στο διεθνές δίκτυο με μεγάλους Έλληνες πελάτες, εμφανίζονται τόσο στο σκάνδαλο της SIEMENS όσο και εν συνεχεία στην υπόθεση των υποβρυχίων, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, το πλυντήριο ήταν «μονόδρομος που περνούσε από αυτούς».

Μάλιστα, και τα δύο τραπεζικά στελέχη δικάζονται μαζί με ακόμα 60 πρόσωπα για τη σύμβαση της SIEMENS με τον ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα

Οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται ότι παρέδιδαν μετρητά, από τις αρχές Μαρτίου 2002 έως τα τέλη Μαΐου 2005, στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ακολούθως τα χρησιμοποίησε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/347504-Giati-ten-kopanese-o-Elbetos-trapezites ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...