Για έξοδο ΔΝΤ από το πρόγραμμα προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες!

Οι τεράστιες διαφωνίες για την αναγκαία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, φέρνουν όλο και πιο κοντά την αποχώρηση του Ταμείου, από το ελληνικό πρόγραμμα. Μία πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη στις τάξεις των θεσμών και ήδη η Κομισιόν και το Eurogroup, έχουν αρχίσει να εξετάζουν σενάρια, για την μορφή που θα μπορούσε να έχει η επόμενη μέρα, για την ελληνική και την ευρωπαϊκή Οικονομία.

 Μετά την αποτυχία, στο τελευταίο Eurogroup έρχεται όλο και πιο κοντά ένα  Plan B που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με μία εκδοχή αυτού του σχεδίου που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής». Προβλέπεται κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και στη συνέχεια,  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περάσει σε δεύτερο ρόλο, στο πρόγραμμα, μέχρι το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί πως το ΔΝΤ θα αποχωρίσει καθώς , η ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προτίθενται να δώσουν οι εταίροι.

Η αποχώρηση του Ταμείου, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μνημόνιο, καθώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει, ότι δίχως ΔΝΤ ή χρέος, η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος(περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου 2% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup και προβλέπει μία συμφωνία από την οποία όλοι παίρνουν αυτό που θέλουν. Το ΔΝΤ αποχωρεί και δείχνει και εμπράκτως ότι δεν θα λυγίσει στις πολιτικές πιέσεις της Ευρώπης. Το Βερολίνο δεν θα χρειαστεί να κάνει καμία υποχώρηση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα θα πάρει μείωση του χρέους, τον Αύγουστο του 2018, αν και θα είναι μικρότερη από αυτή που ζητούσε το ΔΝΤ.

Όμως αυτές οι εξελίξεις, κρύβουν μία πολύ αρνητική στροφή. Με την αποχώρηση του Ταμείου, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το τρίτο. Δηλαδή αν περάσει η πρόταση που προωθεί η Ευρώπη, θα πέσει στο τραπέζι το τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νέο πρόγραμμα που δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα πέσει σε γερμανικά χέρια, κάνοντας το νέο πρόγραμμα εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο από το αν θα συμμετείχε το ΔΝΤ. Παράλληλα, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χωρίς την εγγύηση του ΔΝΤ, θα γινόταν αρκετά δυσκολότερη . Στον αντίποδα, το μεγάλο κέρδος, θα ήταν ότι θα γλύτωναν οι συντάξεις και δεν εκτοξεύονταν οι φόροι.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/286998-Gia-exodo-DNT-apo-to-programma-proetoimazontai-oi-Bryxelles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...