Για το 2008

Τα προχθεσινά επεισόδια, με τις καταστροφές σε καταστήματα της Ερμού,  προκάλεσαν, στη δημόσια αντιπαράθεση, συνειρμούς, με όσα συνέβησαν, το Δεκέμβριο του 2008.

Εν προκειμένω, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερες οι διαφορές, από τις ομοιότητες. Κατ’ αρχήν, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, στην αφορμή. Η εν ψυχρώ, σύμφωνα και με τη δικαστική ετυμηγορία, δολοφονία ενός 17χρονου παιδιού, από τη σφαίρα αστυνομικού, ήταν ένα εντελώς διαφορετικής κλίμακας γεγονός, που, εύλογα, προκάλεσε την ευαισθητοποίηση και την αντίδραση της νεολαίας, της εποχής. Αυτή η αντίδραση, συνιστά την ορατή, αυθεντική εκδοχή αυτού που, έστω και καθ’ υπερβολή, εμφανίστηκε ως η εξέγερση των νέων ανθρώπων, τόσο γι’ αυτό που συνέβη, όσο και ότι ένιωθαν πως τους καταπίεζε και τους ακύρωνε. Τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά», όμως, του 2008, είχαν και πολλές, ακόμη, όψεις, αθέατες και ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχήν, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, να προκαλεί συζητήσεις και αντιδικίες, η στάση της τότε κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, της Αστυνομίας. Όπως, όμως, είχε αναγνωριστεί και από τις ηγεσίες της τότε Αριστεράς,  στις συγκεκριμένες συνθήκες, όπως περιγράφηκαν, μια στάση σκληρής καταστολής, ενείχε τον άμεσο κίνδυνο και άλλων θυμάτων, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Έχει εκτιμηθεί δε και από το χώρο της Αριστεράς (χαρακτηριστική η φράση της πρώην προέδρου της Βουλής, «ευτυχώς που υπήρχε ο Παυλόπουλος») η στάση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, που απέτρεψε τα χειρότερα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, με την αποφασιστική στήριξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, απέκρουσε εισηγήσεις άλλων υπουργών, για κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, αθέατη μέχρι σήμερα, πλευρά, που αναδείχθηκε, πρωτίστως, από δεσπόζουσες φυσιογνωμίες της Αριστεράς. Όπως η τότε γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Οι μολότοφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων, που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών, των φοιτητών, γενικά του λαού». Μετά, μάλιστα, την ενημέρωση από τον τότε πρωθυπουργό, η κ. Παπαρήγα είχε αναφέρει υπαινικτικά, πως «η υπόθεση των κουκουλοφόρων, πάει πολύ μακριά». Για «σκοτεινά και ανομολόγητα κέντρα» είχε κάνει λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ η Λιάνα Κανέλλη αναρωτιόταν: «Πιστεύετε εσείς ότι μπορούν νεαροί μαθητές ή κουκουλοφόροι να αντέχουν τρία 24ωρα σε συμπλοκές με χημικά;»

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/293480-Gia-to-2008 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...