ΓΥΝΑΙΚΑ σύμβολο δύναμης …Της Αλεξίας Χαρακίδα.

8 Μαρτίου .. ημέρα αφιερωμένη στη ΓΥΝΑΙΚΑ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτή η ημέρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ακόμη  γλυκανάλατη γιορτή, μια γιορτή του εμπορίου  δίχως ουσία, μια γιορτή που απλά κάθε γυναίκα περιμένει ένα λουλούδι, ένα δώρο , ένα φιλί , μια αγκαλιά .Ελάχιστοι καταλαβαίνουν το νόημα της σημερινής ημέρας , το κοινωνικό και πολιτικό της μήνυμα  και τον λόγο που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί  η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα η ισότητα των δύο φύλλων θεωρείται δεδομένη , καθώς έχουν αλλάξει εξ’ ολοκλήρου οι κρατικοί μηχανισμοί προάγοντας τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως ,θεμελιώδη δικαιώματα , ατομικά ,κοινωνικά και πολιτικά , την ισότητα όλων απέναντι στον νόμο , καθώς επίσης προάγεται η μέριμνα για την υπεράσπιση και την προστασία των γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και άνισης μεταχείρισης του γυναικείου φύλου. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι χώρες που ακόμη και σήμερα οι γυναίκες  μάχονται καθημερινά για τα αυτονόητα δικαιώματα τους…

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Πιο αναλυτικά, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση  και υπενθύμιση της μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επρόκειτο για  μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες , η επέκταση της οποίας ήταν στη συνέχεια  γυναίκες από διάφορα κράτη  να απαιτούν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.Αντικρύζοντας αύτη την ημερομηνία αντιλαμβανόμαστε πόσο καθυστέρησαν  οι γυναίκες να αποκτήσουν δικαιώματα  που θα επέτρεπαν καλύτερες συνθήκες ζωής και υπόσταση στον κοινωνικό και πολιτικό βίο σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο που κυριαρχούσε η υποτίμηση ,η σωματική και ψυχική καταπόνηση των γυναικών θεωρώντας το συγκεκριμένο φύλο αδύναμο, ανίκανο και υποδεέστερο.

Η δύναμη της γυναίκας μπορεί να μην ταυτίζεται με την σωματική ισχύ , ταυτίζεται όμως με το σθένος να ανταπεξέλθει στους πολλούς και δύσκολους ρόλους τις καθημερινότητας , στον ρόλο της μητέρας , στον ρόλο της συζύγου , στον ρόλο της εργαζόμενης , ταυτίζεται με το σθένος και το κουράγιο που δείχνει σε οποιαδήποτε δυσκολία, ταυτίζεται με την αυτοθυσία της για χάρη του παιδιού της , ταυτίζεται με την αξιοπρέπεια της  και τον αγώνα της να μείνει πιστή στα ιδανικά της και στο ήθος ακόμη και όλα είναι εναντίον της , ταυτίζεται με τα ‘’ΟΧΙ’’ της σε οποιαδήποτε ανήθικη πρόταση για εύκολη μεταβίβαση στην επιτυχία .Ακόμη ταυτίζεται με τα δάκρυα της και την ευαισθησία της σε οποιαδήποτε απογοήτευση. Χρόνια Πολλά λοιπόν σε αυτή την γυναικά ..που δεν σταματά να αγωνίζεται για την ζωή της , να παλεύει για τα όνειρά της με το κεφάλι ΨΗΛΑ!!

Χαρακίδα Αλεξία

(Τμήμα Πολιτικών Επιστημών-Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Δημοσιογραφία Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

 

 

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...