Δείτε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε αν θέλετε να αδυνατίσετε

Δείτε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε αν θέλετε να αδυνατίσετε

Ο καλός ύπνος έχει ευεργετική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας κατά της παχυσαρκίας.

Έχει βρεθεί ότι η στέρηση ύπνου διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας για ενήλικες και παιδιά. Ειδικότερα, αυξάνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο της κοιλιάς, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.

Νεότερη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 18.000 άτομα από 32-59 ετών, επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση  ύπνου και παχυσαρκίας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι συμμετέχοντες κοιμούνταν 4 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν μέχρι 73% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Αντίθετα, τα άτομα που κοιμούνταν από 7-9 ώρες δεν διέτρεχαν αυτόν τον κίνδυνο. Επίσης, τα άτομα που κοιμούνταν 5 ώρες κάθε βράδυ είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ τα άτομα που κοιμούνταν μία ώρα περισσότερο, δηλαδή 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η στέρηση του ύπνου συνοδεύεται από αύξηση των κιλών, ενώ αντίθετα ένας καλός ύπνος από 7-9 ώρες βοηθά στο να παραμείνετε υγιείς και αδύνατοι.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όταν κοιμάται κανείς δεν καταναλώνει θερμίδες, ενώ όταν δεν κοιμάται αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη, δηλαδή η ορμόνη της όρεξης και μειώνεται η λεπτίνη, που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη

Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλός του να τον οδηγεί στην αναζήτηση τροφής και έτσι να λαμβάνει περιττές θερμίδες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους να κοιμούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «ασφαλές» όριο των 7-9 ωρών κάθε βράδυ, έτσι ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα να πάρουν κιλά.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/280792-Deite-poses-ores-prepei-na-koimaste-an-thelete-na-adynatisete ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...