Δελτίο τύπου Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπακτίας

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της, Η Ένωση Γονέων & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του Δήμου Ναυπακτίας πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους διευθυντές της Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης κ. Γκοργκόλη και Παλαιολόγο και με το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ.

Στην διάρκεια των συναντήσεων αυτών η Ένωση Γονέων έθεσε μια σειρά από ζητήματα που  απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα: Συγκριμένα:

Συγχωνεύσεις Σχολείων: Η Ένωση παρουσίασε την πάγια θέση της ενάντια στις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οποιονδήποτε σχολικών μονάδων ,θεωρώντας ότι οι ενέργειες αυτές δεν γίνονται με εκπαιδευτικά κριτήρια ούτε με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η πρακτική του Υπουργείου στο θέμα αυτό, αντανακλά την συνολική πολιτική της πολιτείας για  την  υλοποίηση πρακτικών σύμφωνα με μια αυστηρά τεχνικοοικονομική αντίληψη.
Με τον τρόπο αυτό οι Καθηγητές και Δάσκαλοι μετατρέπονται από φορείς παιδείας και γνώσης ,σε διαχειριστές και οι μαθητές σε προϊόν.
Οι διευθυντές διαβεβαίωσαν την Ένωση ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς τους η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών.

Η Ένωση Γονέων ζήτησε την συνδρομή των διευθύνσεων για επανασχεδιασμό της χωροταξικής κατανομής των μαθητών με βάση τα τελευταία απογραφικά στοιχεία ,προκειμένου  να διασφαλισθεί και στο μέλλον η απρόσκοπτη λειτουργία των υπαρχουσών σχολικών μονάδων.

Σχολική Στέγη: Υπήρξε κοινή διαπίστωση σε όλες τις συναντήσεις (διευθύνσεις και α’ ΕΛΜΕ) ότι  το μεγαλύτερο & σοβαρότερο πρόβλημα του Δ .Ναυπακτίας,  το οποίο & παραμένει άλυτο, αφορά  την σχολική στέγη  .
Το πρόβλημα αφορά τόσο την συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και την εξερεύνηση πόρων για την λειτουργία τους ,όσο και την αναζήτηση οικοπέδων για την φιλοξενία νέων ,σύγχρονων & βιοκλιματικών σχολικών μονάδων ανατολικά & δυτικά της πόλης ,προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο τα προβλήματα της πληθυσμιακής αύξησης στις περιοχές αυτές ,όσο & της αποσυμφόρησης του κέντρου.
Το θέμα αυτό αν και έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από την Ένωση Γονέων ως μείζον πρόβλημα και έχει ζητηθεί η σύγκλιση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το ολοκληρωμένο σχεδιασμό της σχολικής Στέγης σε βάθος χρόνου ,εν τούτοις δεν έχει απασχολήσει με την δέουσα σοβαρότητα που επιβάλλεται την σημερινή  Δημοτική Αρχή.

3ο Δημοτικό: Η ΕΝΩΣΗ & ο διευθυντής της Α’ θμιας εκπαίδευσης εξέφρασε την προβληματισμό του για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης & τους κινδύνους που υπάρχουν από την συνεχιζόμενη παραμονή των παιδιών  σε «λυόμενα» ,δηλώνοντας πρόθυμος να συνδράμει ,με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει η κοινότητα , στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης του προβλήματος

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Επιβεβαιώθηκε το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών.
Αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο η πρόταση της ¨Ένωσης Γονέων για την αγορά Σχολικών λεωφορείων από το Δήμο, σε συνδυασμό με την δυνατότητα διαμόρφωσης του ωραρίου  προσέλευσης ,η οποία μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη βάση για την επίλυση του προβλήματος – λύση άλλωστε που έχει υιοθετηθεί και από άλλους Δήμους. .

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ Δ.ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Η Ένωση Γονέων μετάφερε το άψογο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης, μεταφέροντας ταυτόχρονα  τον προβληματισμό  και την ανησυχία της, για την μοναδική περίπτωση έλλειψης συνεργασίας της διεύθυνσης του Β’ ΓΕΛ με το σύλλογο γονέων.  Όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη συνεργασίας & την καλλιέργεια αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους φορείς κάθε σχολικής μονάδας (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) ,προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Στην κατεύθυνση αυτή η ένωση θεωρεί ως  θετική την πρωτοβουλία που ανέλαβαν ,τόσο η διεύθυνση Β’/ θμαις και η Α’ ΕΛΜΕ, για την διενέργεια σύσκεψης υπό την αιγίδα τους,,  για την επίλυση του δημιουργηθεντος προβλήματος.
ΜΚΟ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

  1. Η ένωση γονέων θεωρεί ότι

    1 Ο εθελοντισμός και οι κοινωνικές δράσεις, με όποια νομική μορφή κι αν έχουν, θα πρέπει να κρίνονται με βάση:

Α) Τον επιδιωκόμενο στόχο.

Β) Την μεθοδολογία που ακολουθείται.

Γ) Το ειδικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται.

Δ) Την προστιθέμενη αξία στην καλλιέργεια και διάπλαση συνειδήσεων στην ευρύτερη

      κοινωνία εκτός σχολείων.

  1. Ο αποκλεισμός φορέων με βάση το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους χωρίς τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, αγνοώντας την προσφορά του εκάστοτε φορέα, θεωρούμε ότι δεν συνάδει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των παιδιών.
  2. Με βάση τα παραπάνω ανακύπτει ένα εύλογο ερώτημα: « θα μπορούσαμε ποτέ να αποκλείσουμε τη δράση στις σχ. Μονάδες, ΜΚΟ όπως, Γιατροί χωρίς σύνορα, Αρκτούρο,  WWF, Greenpeace, Monahus- Monahus, κ.τ.λ;»

Σε κάθε περίπτωση η Ε.Γ. προτείνει, τέτοιες δράσεις, να γίνονται μετά από διαβούλευση όλων των φορέων της κάθε σχ. Μονάδας (Διευθυντή, σύλλογο εκπαιδευτικών, σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και 15/λή, (όπου προβλέπεται) και να μην οικειοποιούνται από τις ΜΚΟ για δικούς τους σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ –ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ- ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Μετά από συναντήσεις  με την αντιδήμαρχο  κ. Ζιαμπαρα & τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής της β/ας κ. Σικόλα  , λαμβάνοντας υπ όψιν τις αποφάσεις για τα θέματα αυτά των συνελεύσεων των τακτικών της μελών ,η ένωση γονέων  επισημαίνει τα εξής:

Προμήθειες::   Λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης    η ένωση θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθει μια ενιαία πολιτική προμηθειών από τον δήμο για τις υπάρχουσες σχολικές μονάδες  της α/βαθμιας & β/αθμιας εκπαίδευσης ,όσον αφορά την :
α)προμήθεια χαρτιού, αναλώσιμων & ειδών υγιεινής
β)αγορά & συντήρηση φωτοτυπικών μηχανημάτων
γ) αγορά πετρελαίου.
Οι προμήθειες  στα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται κατόπιν λήψης προσφορών  πρώτα από την τοπική αγορά & κατόπιν από άλλες αγορές.
Ειδικότερα για τον θέμα της αγοράς πετρελαίου η ένωση προτείνει ,σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία όσον αφορά το κόστος του, να εξεταστούν άλλες  εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (Π.Χ αντικατάσταση καυστήρων με νέους ενεργειακά πιστοποιημένους, φωτοβολταικα συστήματα κ.λ.π)
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πάγια θέση της ένωσης γονέων είναι ,οι σχολικές μονάδες , να μην επιβαρύνονται με την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΥΑΝ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ,ΜΙΑ & Η ΔΕΥΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Κατανομή πιστώσεων:
Η ένωση γονέων επεξεργάστηκε & κατέθεσε αλγόριθμο, με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο κριτήρια, για την κατανομή των πιστώσεων στην  σχολική επιτροπή της β/αθμιας.
Στην α.βαθμια σχολική επιτροπή  είμαστε σε αναμονή για την κατάθεση αντίστοιχου αλγορίθμου αφού λάβουμε γνώση όλων των απαραίτητων στοιχείων τα οποία & περιμένουμε να μας δοθούν.

Παννελλαδικες & σχολικες εξετασεις

Η ένωση γονέων & κηδεμόνων εύχεται  ολόψυχα

        καλή επιτυχία στους μαθητές που διαγωνίζονται για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στους γονείς των μαθητών υπενθυμίζουμε ότι υποχρέωση όλων  μας είναι να στεκόμαστε αρωγοί στα παιδιά μας σε όλες τους τις  προσπάθειες τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες και να θυμόμαστε ότι πολλές φορές τυχόν αποτυχίες αποτελούν εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ                                  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...