Διαβάστε την συνέντευξη του Σπ. Λιβανού στο Ν.Ν. με απαντήσεις σε θέματα για την Ναυπακτία αλλά και την επικαιρότητα.

Απαντήσεις σε θέματα της επικαιρότητας που έχει να κάνει με την συμφωνία των Πρεσπών  αλλά και γενικότερα για την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  απάντησε ο Σπ. Λιβανός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ν.Ν.. Ο κ. Λιβανός απάντησε σε ερωτήσεις μας  για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Ναυπακτίας. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Κ. Λιβανέ, να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας, μιλώ για τη Συνθήκη των Πρεσπών η οποία και επικυρώθηκε από τη Βουλή. Εσείς στη ΝΔ την καταψηφίσατε καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση για της στάση της, είναι όμως πολλοί που θεωρούν πως η ΝΔ ανακουφίστηκε από αυτή την εξέλιξη καθώς  γλίτωσε την «καυτή πατάτα». Σας ρωτώ λοιπόν θα κάνετε κάτι για να ανατρέψετε την κατάσταση…

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε, προτού έρθει στο κοινοβούλιο η Συμφωνία, πως μόνο η υπογραφή Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες θα παρήγαγε αποτελέσματα. Πλέον με την έγκριση του κοινοβουλίου η ένταξη των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ είναι δεδομένη. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση εκχώρησε και ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες.  Εμείς είναι σαφές πως σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες και τις συνθήκες. Όμως, είμαι ξεκάθαρος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα εθνικά  συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της, τον ουσιαστικό έλεγχο της πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως το κοινοτικό κεκτημένο υπερέχει της διμερών συμφωνιών. Σε αυτή τη λογική δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αν συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις και την ακραία ρητορική.

Ήδη οφείλω να σας πω πως με ανησυχούν πάρα πολύ οι πρώτες δηλώσεις του Ζάεφ ο οποίος, μόνιμα, ξεχνά να προσθέσει το «Βόρεια» στο όνομα της χώρας του όπως οφείλει. Το ξαναλέω για να είναι σαφές. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο των κεφαλαίων αν η γειτονική μας χώρα δεν αποδεικνύει καθημερινά πως έχει αλλάξει νοοτροπία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην επικυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή. Πολλοί ανέμεναν μια πρόταση μομφής η οποία δεν ήρθε…

Το θέμα αυτό μας απασχόλησε στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, όπως αποδείχθηκε δεν θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα έχανε ένα «όπλο» της για το επόμενο 6μηνο. Ο ελληνικός λαός τις προηγούμενες μέρες άκουσε τις τοποθετήσεις όλων στη Βουλή και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Είδε πως μια κυβέρνηση μειοψηφίας εγκατέλειψε μια εθνική γραμμή δεκαετιών, που τονίζω ήταν πέρα από κόμματα. Σας θυμίζω τη στήριξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.  Τώρα ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας με δεκανίκια από τα υπόλοιπα των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και μερικούς πρόθυμους να την ανατρέψει. Ο ελληνικός λαός είδε τα κομματικά παζάρια και τη μάχη για τη διατήρηση της καρέκλας. Και κατάλαβε…

Πιστεύετε πως πλέον οι εκλογές έρχονται πιο κοντά;

Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιλέξει πότε θα στηθούν οι κάλπες. Οπότε και να γίνουν είναι καλοδεχούμενες. Εμείς έχουμε ζητήσει αυτές να γίνουν άμεσα, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτή την πολιτική ανασφάλεια.

Έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με βουλευτές από άλλους πολιτικούς χώρους, που θα ψηφίζουν κατά βούληση και ανάλογα με την καρέκλα ή τη θέση στο ψηφοδέλτιο που τους έχουν τάξει. Αυτή η εικόνα όμως είναι τραγική για τη χώρα , είναι τραγική και για την οικονομία. Πείτε μου έναν σοβαρό επενδυτή που θα θελήσει να έρθει στην Ελλάδα και να φέρει τα χρήματά του υπό αυτές τις συνθήκες.

Για αυτό τονίζουμε πως για να ανακάμψει η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Να έρθει μια ισχυρή κυβέρνηση με σχέδιο και όραμα για το μέλλον. Αρκετό χρόνο χάσαμε…

Η κυβέρνηση όμως μιλά για ανάκαμψη επισημαίνοντας πως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια…

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε ουσιαστική επιτήρηση, καθώς μόλις ως πριν λίγες μέρες οι θεσμοί ήταν στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς και από ότι έχουμε μάθει δεν έχουν ενθουσιαστεί με τα όσα έχει υποσχεθεί να δώσει στους πολίτες η κυβέρνηση.

Θα σας φέρω μόνο ένα παράδειγμα. Οι  δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  έκλεισαν 500 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον στόχο του Προϋπολογισμού για το 2018. Χαμηλότερα και από το 2013 και από το 2014 και από το 2015 και από το 2016. Μάλιστα η σωρευτική τους υστέρηση προσεγγίζει τα €2 δις για την τριετία 2016-18. Αυτά είναι χρήματα τα οποία χάνονται από την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη των αγορών, οι οικονομικοί δείκτες ανάπτυξης είναι αναιμικοί και σαφώς πιο χαμηλοί από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και τέλος η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί. Πού είναι λοιπόν το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης;

 Κατηγορείτε τον Αλέξη Τσίπρα για παροχολογία. Την ίδια ώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για μείωση της φορολογίας…

Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Για να έρθει η ανάπτυξη και να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρειάζονται ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική και να αρχίσουν να  έρχονται επενδύσεις. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται φιλοδωρήματα και μερικές καρέκλες σε πολιτικούς του φίλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται για την υλοποίηση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής το οποίο και θα δημιουργήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής;

Η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η συνολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με αυτά είναι σαφές πως θα πετύχουμε ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχοντας ως σύμμαχο και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα η κυβέρνηση δεν υλοποιεί. Φυσικά και βασικός στόχος της κυβέρνησής μας θα είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, εκείνων δηλαδή των πολιτών που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη την περίοδο της κρίσης.

 Κ. Λιβανέ βρίσκεστε κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Προέδρου, να υποθέσω πως θα είστε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο νομό μας στις επόμενες εκλογές

Δεν έλειψα ποτέ από την Αιτωλοακαρνανία και θα είμαι δίπλα στους πολίτες και την επομένη των εκλογών. Ο νομός μας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής πορείας που θα ξεκινήσει και είναι δέσμευσή μου να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική-κτηνοτροφική οικονομία, η μεταποίηση και η παραγωγή τοπικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία.

Τους τελευταίους μήνες συζητώ με πολίτες και φορείς, καταγράφουμε τα προβλήματα, βρίσκουμε εφαρμόσιμες λύσεις. Έτσι ώστε την επόμενη ημέρα των εκλογών, να ξεκινήσουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του νομού. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από την πολιτική σχέση, μας συνδέει μία μακρά προσωπική φιλία. Τον ενημερώνω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ναυπακτία και το σύνολο του νομού μας και σας διαβεβαιώ πως η επίλυσή τους θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του.

Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού….

Η αύξηση του κατώτατου μισθού καθυστέρησε να γίνει με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι η οποίοι  και απέρριψαν νόμο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να αρχίσει το μέτρο να εφαρμόζεται από το 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας που σήμερα πανηγυρίζει, διέλυσε την οικονομία, υπερφορολόγησε τους πάντως και τώρα επιστρέφει προεκλογικά και εν μέσω κατακραυγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα μικρό μέρος των όσων πήρε από τους πολίτες. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Φυσικά και είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτή όμως πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους πολίτες, γιατί όσα τους δίνει σήμερα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα τα πάρει πίσω από την αύξηση του αφορολόγητου το οποίο η κυβέρνησή του έχει ψηφίσει. Την ίδια στιγμή που θεσμικοί παράγοντες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς εξανεμίζεται το όφελος που υποτίθεται θα είχαν από τη μείωση των εισφορών.

Το τονίζω… Πραγματικές αυξήσεις μισθών μπορεί να υπάρχουν μόνο μέσα από ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Και αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ.

Η Ναυπακτία βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Και παρόλο που μπορεί μέσω των οδικών αξόνων να έρχεται πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, εντούτοις φαίνεται ότι δεν καρπώνεται αυτά που δικαιούται …

Η αλήθεια είναι πως η ειδυλλιακή ομορφιά της Ναυπάκτου και της Ορεινής Ναυπακτίας δεν αρκεί από μόνη της για να “φέρει την άνοιξη” μέσω μόνο των επισκεπτών τους. Χρειάζεται σχέδιο και η διάθεση όλων να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

Παράλληλα, η αφαίμαξη της ιδιωτικής οικονομίας από τους απανωτούς φόρους που επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν επιτρέπει την ιδιωτική ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση την βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη της περιοχής.

Η στρατηγική λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με ένα μεσο-μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο για την Ναυπακτία, μπορούν και πρέπει να αλλάξουν το οικονομικό τοπίο της περιοχής μας.

Μεγάλα ζητήματα όπως η εκμετάλλευση των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου, ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και το κεφάλαιο Ορεινή Ναυπακτία, φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν οικονομικές ανάσες στην περιοχή. Η Ναυπακτία μπορεί και πρέπει να παίξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τουριστικό χάρτη του νομού, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να την πάει λίγο μακρύτερα.

 Η κυβέρνηση Τσίπρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα αναπτυξιακά ζητήματα της Ναυπακτίας. Μας έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Για μια ουσιαστική και σε βάθος ετών τουριστική ανάπτυξη, η Ναυπακτία χρειάζεται την ολοκλήρωση του οδικού δίκτυου του εκπληκτικού μας ορεινού όγκου, την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μαρίνας και την εκμετάλλευση των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου.

Η επίλυση θεμάτων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η ανάδειξη αρχιτεκτονικών προτύπων της Ναυπακτίας, της καστροπολιτείας και του λιμανιού της πόλης, καθώς και η ένταξη της τεχνολογίας και των καινοτομιών είναι οι βάσεις για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η ανάπλαση υποβαθμισμένων τοπικών διαμερισμάτων και η βελτίωση των κοινωφελών υποδομών όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η άρδευση, τα κοιμητήρια, είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προσωπικά, δεσμεύομαι να κινηθώ στην κατεύθυνση αυτή με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη σαφή βελτίωση  της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Μεγάλο ζήτημα επίσης που βιώνει η Ναύπακτος και έχει συρρικνώσει τη δραστηριότητά της, είναι η μεταφορά των υπηρεσιών. Πόσο εφικτό είναι να ξαναδούμε τη ΔΟΥ πάλι στη Ναύπακτο, αφού εξυπηρετούσε μεγάλο κομμάτι και της πεδινής Δωρίδας και αν υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης του ΤΕΙ Ναυπάκτου, με κάποιο τμήμα τουριστικής ειδικότητας όπως κατά καιρούς έχουμε ακούσει;

 Η αποψίλωση της πόλης της Ναυπάκτου από δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ, σαφώς δεν εξυπηρετεί την πρόοδο του τόπου, καθώς δυσχεραίνει τις καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες πολιτών και επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η στήριξη μου στο ΤΕΙ Ναυπάκτου, ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη. Πιστεύω ότι η λειτουργία του, οι καθηγητές του και οι φοιτητές του αποτελούν σημαντική κοιτίδα δυναμισμού ιδεών και καινοτομίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η διεύρυνση των γνωστικών πεδίων πρέπει να είναι σαφώς συνδεδεμένη με τις παραγωγικές προοπτικές ανάπτυξης της Ναυπακτίας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...