Διακόπηκε για αύριο η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Διακόπηκε για αύριο η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

 

 Οι φρεγάτες πάνε να… «βυθίσουν» τον Γιάννο. Διεκόπη για σήμερα  το πρωί η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, μετά από απολογία δώδεκα ωρών!  Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η απολογία που διεκόπη λόγω κόπωσης, κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων της δικογραφίας των 800 σελίδων, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη φόρτιση από πλευράς του κ. Παπαντωνίου.  Οι ερωτήσεις της  ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου, έπεσαν βροχή και ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται τόσο την κατηγορία ότι ζημίωσε το δημόσιο με τη σύμβαση για τις φρεγάτες, όσο και ότι διέπραξε αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απάντησε για τη σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8εκ. Ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με μαύρες πληρωμές του πρώην υπουργού.

Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας, η ανακρίτρια υπέβαλε σειρά ερωτήσεων για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, που φέρει τον αριθμό Ο10Β/03 και υπογράφηκε στις 6.2.2003, και η οποία κατά το κατηγορητήριο, υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος αρνείται τα πάντα και για να υποστηρίξει την αθωότητά του, προσκόμισε σειρά εγγράφων που φέρονται να δείχνουν ότι η σύμβαση ήταν σύννομη και επιπλέον επικερδής για το δημόσιο, με την παράθεση πολλών παραμέτρων, και υποστηρίζοντας πρωτίστως ότι αν δεν είχε γίνει η σύμβαση και είχε ακυρωθεί.

Βέβαια, κατά το κατηγορητήριο η σύμβαση, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Για την εν λόγω σύμβαση, ο πρώην υπουργός προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επιχειρημάτων προς αντίκρουση του βαρύτατου κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελεί τόμο που ξεπερνά τις 650 σελίδες και σειρά εγγράφων προς επίρρωση των ισχυρισμών του.

 Σχετικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και η οποία μεταφράζεται στο ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, το οποίο εντοπίστηκε σε λογαριασμούς τους και κατά το κατηγορητήριο αποτελεί μαύρο χρήμα που εισέπραξε μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες, κομβικός κρίθηκε κατά τις ανακριτικές αρχές ο ρόλος φίλου του πρώην υπουργού.

Στους λογαριασμούς του πολιτικού μηχανικού, εντοπίστηκαν καταθέσεις διάφορων χρηματικών ποσών, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες και μετά την ανάληψη χρηματικών ποσών από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της γαλλικής εταιρείας που μετείχε στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση των μαύρων χρημάτων ήταν ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος λειτούργησε, όπως αναφέρεται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ως «κάλυψη» για τον πρώην υπουργό.

Η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία επίσης έχει κληθεί σε απολογία, έλαβε προθεσμία για σήμερα, το πρωί, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι σήμερα θα κριθεί και η  τύχη του πρώην πανίσχυρου υπουργού.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345362-Diakopeke-gia-ayrio-e-marathonia-apologia-toy-Giannoy-Papantonioy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...