Διατροφικές Συστάσεις Για Τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους Του Εντέρου

Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη

Τι είναι;

Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης εντερική νόσος (ΙΦΝΕ) χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Η πορεία της νόσου περιλαμβάνει περιόδους έξαρσης που εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης. Κάτω από τον όρο ιδιοπαθής φλεγμονώδης εντερική νόσος βρίσκονται δύο νόσοι, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Στην ελκώδη κολίτιδα η φλεγμονή εντοπίζεται σε ορισμένα σημεία του παχέος εντέρου, ενώ στη νόσο του Crohn οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, μπορεί να φλεγμαίνει.

Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά (κοιλιακό άλγος), διάρροια, εντερική αιμορραγία, απώλεια πρωτεϊνών και πυρετό.

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα ελαττώνουν την όρεξη, μειώνουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, αλλοιώνουν τον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, και τελικά προκαλούν υποθρεψία και απώλεια βάρους (ειδικά η νόσος του Crohn επειδή προσβάλλει το λεπτό έντερο). Συνεπώς, απαιτείται ο διατροφολόγος να παρέμβει στο διαιτολόγιο του ασθενούς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εστιάζοντας στην επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά και στην αποφυγή τροφίμων που δυνατόν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι συνέπειες της μειονεκτικής θρέψης στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Οι ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα δυνατόν να παρουσιάζουν:

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη (αφορά στα παιδιά)
  • Απώλεια βάρους και μείωση της μυϊκής μάζας (κυρίως στην νόσο του Crohn σε ποσοστό έως 70%, αλλά και στην ελκώδη κολίτιδα σε ποσοστά 18-60%)
  • Οστεοπενία και οστεοπόρωση (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου)
  • Ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων

Ποιες είναι οι διαιτητικές παρεμβάσεις που θα μου συστήσει ο διαιτολόγος μου;

Στην έξαρση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (νόσος του Crohn /ελκώδη κολίτιδα), ο διατροφολόγος θα σας χορηγήσει ειδική δίαιτα με σκοπό να αυξήσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και πρωτεΐνες. Τα σκευάσματα θα σας χορηγηθούν ως επί το πλείστον από το στόμα (εντερική διατροφή με στοιχειακή, ημι-στοιχειακή, ή δίαιτα με πολυμερή), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. όταν προγραμματίζεται χειρουργείο ή όταν οι διάρροιες δεν υποχωρούν) ίσως χρειαστεί ενδοφλέβια (παρεντερική) χορήγηση με ταυτόχρονη αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τις διάρροιες.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω;

Μόλις τα συμπτώματα της φλεγμονής του εντέρου αρχίσουν να υποχωρούν, μπορείτε να σταδιακά επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή. Το κάθε στάδιο θα πρέπει να γίνεται καλά ανεκτό πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στο επόμενο.

  1. Πρώτο στάδιο: Ξεκινήστε να καταναλώνετε εύπεπτα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (όπως βρώμη ή ρύζι) και ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  2. Δεύτερο στάδιο: Προσθέστε στην διατροφή σας άσπρο ψωμί, μαρμελάδες, μέλι, βρασμένα φρούτα, αραιωμένους χυμούς φρούτων, βραστά μαλακά λαχανικά (π.χ. καρότα, σπανάκι), βραστό άπαχο κρέας με χαμηλά λιπαρά, ρύζι, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά, κουάκερ, και τέλος γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0,3%). Θα πρέπει να μοιράζετε την πρόσληψη τροφής σας σε πολλά μικρά γεύματα (τουλάχιστον πέντε κάθε μέρα).
  3. Τρίτο στάδιο: Το διαιτολόγιό σας μπορεί να εμπλουτισθεί προσθέτοντας γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά 1,5% (εννοείται ότι δεν υπάρχει δυσανεξία λακτόζης), κρέατα με χαμηλά λιπαρά, άπαχο ψάρι, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αρτοσκευάσματα, κομπόστα και λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, σέλινο, κολοκυθάκια). Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, θα πρέπει να συνεχίσετε να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών τροφίμων, όπως μαρούλι και ωμά φρούτα.
  4. Τέταρτο στάδιο: «Ελαφρά πλήρης διατροφή», πάντα λαμβάνοντας υπόψη τυχόν δυσανεξίες σε μεμονωμένα τρόφιμα, όπως δυσανεξία στη λακτόζη και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε λάχανο, όσπρια, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, φρούτα με σκληρές φλούδες (δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα κ.λπ.), λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, τουρσί (πίκλες), χυμούς από όξινα φρούτα. Επιτρέπονται 2-3 αβγά την εβδομάδα μαγειρεμένα ως ομελέτα ή βρασμένα «μελάτα». Τα προϊόντα που κατασκευάζονται για τους διαβητικούς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης που δυνατόν να επιδεινώσει τη διάρροια. Τα τρόφιμα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη, σορβιτόλη ή ισομαλτόζη δεν ενδείκνυνται.

Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε ύφεση και χωρίς στένωση του εντέρου μπορούν να τρώνε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφή. Προϊόντα ολικής αλέσεως από καλή (ψιλή) άλεση σιτηρών γίνονται καλύτερα ανεκτά σε σχέση με τα προϊόντα ολικής αλέσεως που παρασκευάζονται από χοντρής άλεσης δημητριακά ή σε σχέση με εκείνα που περιέχουν σπόρια.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...